CONSIDERAT UN APROPIAT AL COMPANIILOR ENERGETICE RUSEŞTI Şeful OMV, decorat în 2013 de Băsescu, via Lazăr Comănescu

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 decembrie 2015

Şeful OMV, decorat în 2013 de Băsescu, via Lazăr Comănescu

O ştire mai veche ar putea să capete semnificaţii noi atunci când, după un timp, se mai întâmplă şi altceva.

Astfel, întâlnirea recentă dintre preşedintele României Klaus Iohannis şi şeful OMV Rainer Seele face ca primirea de către acesta din urmă, în 2013, a Ordinului Meritul Cultural Industrial în grad de Comandor, în Germania, de la preşedintele Traian Băsescu, prin intermediul ambasadorului României de atunci Lazăr Comănescu, să însemne un pas înainte în exploatarea resurselor româneşti din Marea Neagră.

Lazăr Comănescu a fost ambasador al României la Berlin (2009-2014), iar din februarie 2015 a fost numit consilier prezidenţial al lui Klaus Iohannis, Şeful Departamentului de Politică Externă.

Actualmente Lazăr Comănescu este ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul Cioloş.

În discursul susţinut în iunie 2013, ambasadorul de atunci al României în Germania a evidenţiat, potrivit unui comunicat de presă, contribuţia domnului Seele la promovarea valorilor culturale române în spaţiul germanic, la conservarea unor monumente din patrimoniul cultural românesc, precum şi la intensificarea relaţiilor economice bilaterale şi la dezvoltarea în ansamblu a relaţiilor româno-germane politice, economice şi sociale.

Rainer Seele a fost consul onorific al României la Kassel, dar a avut relaţii apropiate de business cu firme energetice ruseşti, mai cu seamă cu Gazprom. El a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei germane Wintershall (parte a concernului BASF), dar şi preşedinte al Camerei de Comerţ Germania - Rusia. Wintershall a încheiat un joint-venture cu Gazprom şi operează câmpuri în Siberia.

Numirea lui Seele la conducerea OMV, în martie 2015, a fost speculată de mass-media, în condiţiile în care presa a scris în mai multe ocazii că Gazprom ar avea intenţii să cumpere acţiuni OMV.

La doar câteva zile de la instalarea guvernului Cioloş, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit pe directorul general al OMV, domnul Rainer Seele, ocazie cu care au discutat despre importanţa viitorului sistem de taxare din domeniul energiei şi resurselor naturale, fiind subliniată necesitatea predictibilităţii fiscale, dar a fost reiterată şi importanţa majoră a parteneriatului dintre OMV Petrom şi Exxon-Mobile privind exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.

În 2012, OMV Petrom şi grupul american ExxonMobil au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.

Lukoil vrea să colaboreze cu Exxon la dezvoltarea perimetrelor de gaze din Marea Neagră

Compania rusă Lukoil a anunţat în această săptămână că vrea să propună companiei americane Exxon Mobil dezvoltarea în comun a perimetrelor de gaze din apele româneşti ale Mării Negre, potrivit vicepreşedintelui grupului rus Lukoil, Leonid Fedun, citat de Mediafax. În primele nouă luni, Lukoil a bugetat ca pierderi costuri de explorare în valoare de 371 de milioane de dolari la perimetrele din România. Dintre acestea, costuri de 127 de milioane de euro sunt aferente trimestrului al treilea.

Profitul net al grupului a scăzut de peste două ori în primele nouă luni ale anului, de la 1,62 miliarde de dolari în urmă cu un an la 623 milioane de dolari, din cauza declinului accentuat al preţurilor petrolului şi a costurilor de explorare a perimetrelor din Marea Neagră.

Vânzările grupului s-au redus cu 40%, la 23,4 miliarde de dolari.

"Profitul net a fost semnificativ afectat de scăderea preţurilor petrolului şi de costurile legate de lucrările de exploare", se arată într-un comunicat al Lukoil.

În 2011, Guvernul României a aprobat două acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

Companiile Lukoil, PanAtlantic şi Romgaz au anunţat, în octombrie, că au descoperit un zăcământ important de gaze pe platforma continentală a României, în perimetrul Trident din Marea Neagră. În conformitate cu datele seismice, suprafaţa zăcământului poate atinge 39 kilometri pătraţi, iar rezervele, care urmează să fie confirmate de forajul de evaluare, pot depăşi 30 miliarde metri cubi de gaze naturale, conform unui comunicat al Romgaz.

Iulian Chifu, preşedintele Conflict Analysis and Early Warning Center, ne-a declarat atunci: "Descoperirea confirmă potenţialul mare al Mării Negre în privinţa rezervelor de gaze. Important este să vedem cine valorifică, în final, acest gaz şi dacă exploatarea este fezabilă din punct de vedere comercial. De asemenea, este important şi ce tehnologii pot fi folosite ca să transportăm gazele la ţărmul românesc şi să nu ne trezim că acestea ajung în Crimeea sau în altă parte dacă se construieşte un terminal de lichefiere. Descoperirea Lukoil şi Romgaz se află la o distanţă destul de mare de ţărmul românesc, de 170 km. Trebuie văzut cum şi-a calculat concernul condus de Lukoil să îşi aducă gazele pe uscat".

Începând cu anul 2011, lucrările de explorare geologică din perimetrul EX-30 Trident sunt efectuate, în calitate de operator, de compania Lukoil Overseas Atash BV (care este deţinută în proporţie de 100% de Compania Publică pe Acţiuni Lukoil) în baza Acordului de Concesiune încheiat cu Guvernul României. În acest moment, cota de participare în Acordul de Concesiune este Romgaz S.A. - 10%, LUKOIL - 72%, iar PanAtlantic Petroleum Ltd. - 18%.

FOSTUL MINISTRU DE FINANŢE EUGEN TEODOROVICI:

"Legea redevenţelor, în prima parte anului viitor"

Legea redevenţelor ar putea trece prin Parlament în prima parte anului viitor, iar aplicarea acesteia să se facă din 2017, a declarat, în urmă cu circa o lună de zile, fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), afirma recent că noua lege a redevenţelor ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. Pe de altă parte, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu, afirma, în mai, că pe termen scurt, o majorare spectaculoasă a redevenţelor este puţin probabilă şi că noile redevenţe se vor aplica, cel mai probabil, acordurilor petroliere viitoare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si care il obliga pe domnul Seele a ne includa pe lista domniei sale de prieteni. Chiar ma simteam ignorat pentru ca in intregimea alocutiunior sale nu a vorbit niciodata despre Romania, desi o parte insignifanta a productiei o obtine de aici. Poate ca si planurile incepute in era Roiss de a schimba asseturile Petrom cu cele ale Gazprom au dus la neglijarea brutelor mioritice. Oricum dorinta domnului Seele de a alege un nou CFO pentru OMV inlocuindu-l pe domnul Davies ar fi nedrepta pentru cel care a spus despre Petrom in 2009 ca inca mai are de descoperit valoarea ascunsa a acestei companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb