Consiliul Concurenţei analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa producătorilor

Andrei Stan
Companii #Energie / 24 iulie 2017

Bogdan Chiriţoiu (Sursa foto: captură Youtube)

Bogdan Chiriţoiu (Sursa foto: captură Youtube)

Consiliul Concurenţei analizează plângerile formulate de distribuitorii de energie la adresa marilor producători, care în majoritate sunt companii de stat, după ce la începutul anului preţul energiei pe piaţa spot a OPCOM a crescut chiar şi de câteva ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei News.ro, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a spus: "Sunt multe suspiciuni care ne vin din partea distribuitorilor, deci cei care vând electricitatea către consumatori. Ne-au trimis chiar şi memorii. Ei se plâng de faptul că au înregistrat creşteri ale preţului electricităţii, şi că acest lucru le cauzează pierderi. Suntem foarte atenţi la ce spun ei".

El a afirmat că autoritatea va analiza aceste memorii şi le va discuta cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Chiriţoiu a adăugat: "Credem că problemele pe care le-am avut la începutul anului sunt cauzate, în parte, de faptul că piaţa de energie electrică este incompletă. Şi suntem de acord cu cei care spun că este nevoie de instrumente financiare care permit o contractare a energiei pe termen mai lung, astfel încât consumatorii să nu fie atât de vulnerabili faţă de fluctuaţiile de preţ de la o zi la alta".

Acesta consideră că bursa OPCOM trebuie sprijinită cu instrumente de tranzacţionare, însă nu se poate rezolva de pe o zi pe alta.

Chiriţoiu a punctat: "Probabil au fost şi nişte erori legate de tipurile de contracte încheiate. Şi aici vedem că ANRE a intervenit şi a început să ridice licenţe. Deci o problemă se pare că a fost faptul că era prea uşor să faci o companie de comercializare a energiei, nu era nevoie de multe garanţii: făceai un contract, iar dacă preţurile erau în avantajul tău, te umpleai de bani, iar dacă lucrurile nu mergeau în direcţia în care îţi sperai, închideai firma şi făceai alta".

El precizează că nu este tocmai corect să ai posibilitatea să câştigi foarte mult şi să nu ai nimic de pierdut.

"Undeva, riscurile şi câştigurile trebuie să fie echilibrate", a adăugat el.

Preţurile pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM au depăşit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului, notează agenţia citată.

Piaţa de energie electrică a fost caracterizată în luna ianuarie prin creşterea consumului de energie electrică şi prin utilizarea la maxim a rezervelor de energie din lacurile de acumulare pentru echilibrarea sistemului, arată o prezentare a ANRE privind evoluţia preţului orar al Pieţei pentru Ziua Următoare (PZU) în luna ianuarie.

De altfel, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a finalizat acum câteva luni investigaţia pe piaţa energiei pe care a declanşat-o în urma creşterii preţului pe bursă în luna ianuarie şi a retras licenţele unor furnizori din sectorul energiei electrice, în timp ce unii dintre ei au fost amendaţi.

În plus, autoritatea de concurenţă va lansa la toamnă un raport privind piaţa gazelor.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a menţionat: "E posibil să facem ulterior şi o anchetă. Ne prinde bine raportul, oricum, pentru că sunt discuţii ample în Parlament privind modul în care vom avansa liberalizarea la gaze. Procesul de liberalizare a pietei gazelor este mai puţin avansat decât în sectorul de energie electrică. Trebuie luate decizii, să vedem cum va decurge procesul de eficientizare, de raţionalizare a industriei".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici nu s-a incheiat campania de "recontractare" cu populatia "captiva" la tarif ca deja unii au inceput sa "tulbure" apele ca sa fie "bine" noua, celor ce nu avem incotro, ca deobicei. Un mare "lokum" turcesc cu iz dambovitean, ca doar in Romania suntem iar noi stim sa "eficientizam, rationalizam, optimizam" spre binele nostru, al "tutulor" . (spicuiri din Plenara Largita a celor ce conduc aceasta tara la indicatiile unchiului Sam)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb