CONSILIUL CONCURENŢEI, DESPRE PRIVATIZAREA CFR MARFĂ: "Nu există un termen-limită pentru depunerea notificării GFR"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 17 septembrie 2013

"Nu există un termen-limită pentru depunerea notificării GFR"

Gruia Stoica, deţinătorul GFR, declara, în urmă cu două săptămâni, că are la dispoziţie zece zile pentru notificarea CC

Grup Feroviar Român încă nu a transmis dosarul de notificare autorităţii de Concurenţă

Grup Feroviar Român (GFR), câştigătorul licitaţiei pentru privatizarea CFR Marfă, nu are un termen limită în vederea notificării Consiliului Concurenţei (CC) pentru obţinerea avizului cu privire la finalizarea tranzacţiei cu statul, după cum ne-au spus reprezentanţii CC.

Gruia Stoica, deţinătorul GFR, declara, în urmă cu două săptămâni, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din acţiunile operatorului nostru feroviar de marfă, că are la dispoziţie zece zile să depună dosarul de notificare la Consiliul Concurenţei.

Până ieri, notificarea nu fusese depusă, ne-au precizat reprezentanţii autorităţii din domeniu, care urmează să aprecieze dacă există posibilitatea creării unei concentrări economice în urma achiziţionării CFR Marfă, care deţine circa 50% din piaţa de profil, de către GFR, companie cu o cotă de piaţă de aproximativ 30%.

"Nu există termen pentru depunerea acestei notificări, iar investitorul, atâta vreme cât nu deţine pachetul majoritar de acţiuni, nu poate participa la conducerea ei, Ministerul Transporturilor având dreptul, în continuare, să ia decizii cu privire la CFR Marfă", ne-au explicat sursele citate.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, estima că, de la notificarea GFR, va dura o lună să se stabilească dacă decizia privind crearea unei concentrări economice va fi luată la CC sau de Comisia Europeană.

Referitor la această situaţie, domnul Chiriţoiu ne-a declarat: "Legal, avem circa şase luni pentru avizare. În medie, la noi durează aproximativ două luni pentru avizarea unui caz simplu, iar acesta nu este un caz simplu, ceea ce presupune că perioada în care vom da avizul va fi cuprinsă între două şi şase luni. Nu pot să-mi asum că voi aviza o astfel de tranzacţie într-o perioadă mai mică decât media".

Specialiştii din cadrul GFR lucrează la întocmirea dosarului de notificare, potrivit reprezentanţilor companiei.

În data de 2 septembrie, contractul de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acţiuni de la CFR Marfă a fost semnat de secretarul de stat Cristian Ghibu, preşedintele comisiei de privatizare, şi de Sorin Chinde, directorul general al GFR.

Pe lângă preţul de 202 milioane de euro, investitorul şi-a asumat şi investiţii în valoare de alte circa 200 milioane euro.

Premierul Victor Ponta a precizat, la vremea respectivă, că investitorul a depus cele zece milioane de euro care reprezintă garanţia de participare, urmând ca până la începutul lui octombrie să fie depusă într-un cont escrow suma de 20 de milioane de euro - 10% din valoarea contractului.

Gruia Stoica a declarat că va plăti întreaga sumă la care s-a angajat, de 202 milioane euro, după ce va primi avizul de la Consiliul Concurenţei, această autoritate având la dispoziţie, în mod legal, şase luni pentru a stabili dacă preluarea CFR Marfă de către GFR va conduce la formarea unui monopol de piaţă privat. Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat, în 24 iulie, controversatul contract de privatizare prevede achitarea tranzacţiei în termen de 60 de zile de la publicarea actului legislativ în Monitorul Oficial, respectiv 14 august.

Grup Feroviar Român, firmă care aparţine Grampet, a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei de vânzare-cumpărare în luna iunie a acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb