Consiliul Concurenţei dezbate preluarea Lemarco Cristal şi Zahărul Lieşti de către Agrana

Bianca Dobrescu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 iulie 2014

Consiliul Concurenţei dezbate preluarea Lemarco Cristal şi Zahărul Lieşti de către Agrana

Preluarea Lemarco Cristal şi Zahărul Lieşti de către Agrana va fi supusă dezbaterii publice de către Consiliul Concurenţei (CC) spre înlăturarea îngrijorărilor de ordin concurenţial care au fost identificate în analiza operaţiunii de preluare a activelor celor două societăţi.

Agrana Zucker a anunţat în februarie că va prelua de la Lemarco SA, unul dintre cei mai mari producători de zahăr din România, fabricile de la Urziceni (judeţul Ialomiţa) şi Lieşti (judeţul Galaţi).

După ce Consiliului Concurenţei i-a fost prezentată intenţia realizării unei concentrări economice prin dobândirea controlului unic direct şi asupra SC Zahărul Lieşti SA şi asupra SC Lemarco Cristal SRL de către firma austriacă, instituţia a hotărât dezbaterea publică a acestei iniţiative.

Această tranzacţie ar putea ridica obstacole notabile în calea concurenţei efective, identificându-se pricipalele probleme de ordin concurenţial: posibilitatea consolidării unei poziţii dominante pe piaţa zahărului alb din România mai ales pe segmentul retail cât şi a creşterii preţului zahărului alb în retail în contextul restrângerii accesului la materie primă ieftină. Transferul licenţelor de import aferente fabricilor SC Zahărul Lieşti Sa şi SC Lemarco Cristal SRL către procesatori de zahăr brut din România până la 30 septembrie 2017 cât şi promisiunea de a nu achiziţiona nici o altă fabrică de zahăr de la jucători terţi pe piaţa din România timp de cinci ani, sunt condiţiile în care constau angajamentele propuse de Agrana. În urma analizei observaţiilor formulate de către terţi, Consiliul Concurenţei va putea solicita părţilor modificări în rândul propunerilor cât şi a deciziei de acceptare ori de respingere a angajamentelor care sunt monitorizate pe o durată stabilită prin deiciza Consiliului Concurenţei, prin verificarea îndeplinirii acestora realizată de concurenţă. Persoanele fizice sau juridice interesate sunt invitate să trimită observaţii privind angajamentele propuse de Agrana Zucker până pe 7 august 2014, de către Consiliul Concurenţei.

Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Finanţelor şi citate de presa europeană, acţionarii Lemarco sunt George Gellert (cu cetăţenie americană) deţinător a 50% dintre acţiuni, Penciulescu Cristian care deţine 10% acţiuni, Neculari Maratas cu 20% dintre acţiuni cât şi Mircea Radina care are 20% dintre acţiuni. Compania austriacă Agrana Zucker deţine 91,81% din acţiunile Agrana România, iar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului are 4,05% din titluri.

Intenţia Agrana este atât cea de a creşte producţia de sfeclă de zahăr dar şi cea de a extinde activităţile de rafinare de zahăr ajungându-se la consolidarea prezenţei sale pe piaţa sud-est europeană, conform declaraţiei dintr-un comunicat de presă a lui Johann Marihart, CEO Agrana. Potrivit companiei, Agrana Zucker este cel mai mare producător de zahăr din Europa Centrală şi de Est, având operaţiuni în spaţiul european în zona produselor pe bază de dextroză, a preparatelor pe bază de fructe pentru industria lactatelor şi a sucurilor concentrate cu aromă de fructe.

Grupul Agrana a bugetat pentru acest an afaceri de 958 de milioane de lei în România, faţă de 1,18 miliarde de lei anul trecut, dar vrea un profit de aproape 22 de milioane de lei, după ce în 2013 a înregistrat pierderi cifrate la 101 milioane de lei.Agrana România a anunţat că a realizat anul trecut o producţie record de zahăr din sfeclă, peste 63.000 de tone de zahăr alb fiind obţinute prin valorificarea culturii agricole locale. Agrana mai deţine în România două fabrici de zahăr la Buzău şi Roman, fiind prezentă pe piaţă prin mărcile Mărgăritar şi Coroniţa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb