Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a decis includerea, în proiectul de buget ce va fi adoptat în şedinţa de joi, a intenţiei de alocare a 968.000 lei pentru achiziţionarea unui computer tomograf ce va intra în dotarea Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic Judeţean de Boli Infecţioase. Suma se adaugă avansului de 100.000 lei alocat de CJ Cluj anul trecut.
Vakar Istvan, vicepreşedinte al CJ Cluj şi şeful interimar al instituţiei, a declarat: "Consiliul Judeţean Cluj a decis să continue şi în acest an programul de dotare a spitalelor clujene cu aparatură medicală de ultimă generaţie, noul computer tomograf al Spitalului de Boli Infecţioase, al cărui cost total depăşeşte un milion de lei noi, reprezentând o dovadă certă a priorităţii acestei politici în rândul investiţiilor administraţiei judeţene. Sănătatea reprezintă bunul cel mai de preţ al omului, iar pentru acest deziderat trebuie să depunem tot efortul necesar, astfel încât pacienţii spitalelor clujene să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, de urgenţă sau în ambulatoriu".
Noul dispozitiv va contribui la scurtarea semnificativă a duratei de scanare a pacientului şi va vizualiza mult mai bine anumite tipuri de leziuni. De asemenea, costurile pentru investigaţiile-standard vor fi mult mai mici comparativ cu examinarea RMN. Astfel, peste 10% dintre pacienţii spitalului vor putea beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă, se mai arată în comunicat.
Horaţiu Cătărig, vicepreşedintele CJ Cluj responsabil de coordonarea activităţii spitalului, a declarat: "Ne bucură faptul că am reuşit să asigurăm o uşoară creştere, comparativ cu anul trecut, a sumelor alocate din bugetul Consiliului Judeţean pentru finanţarea activităţii spitalelor clujene. În contextul în care preocuparea pentru pacient şi pentru actul medical are o importanţă aparte în activitatea forului administrativ judeţean, acest nou tomograf va contribui în mod direct la diagnosticarea într-un timp mult mai scurt a diverselor tipuri de afecţiuni, permiţând astfel o intervenţie mult mai rapidă a medicilor şi contribuind la salvarea de vieţi omeneşti. În ceea ce mă priveşte, voi sprijini continuarea şi chiar intensificarea acestor investiţii în aparatură medicală de ultimă generaţie, sumele necesare urmând a fi cuprinse atât în rectificările bugetare pe care le vom opera cât şi în bugetele anuale ale unităţilor medicale de sub autoritatea Consiliului Judeţean".
Ambulatoriul Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, având o structură cu peste 20 de specialităţi clinice, se adresează tuturor categoriilor de pacienţi şi, în special, celor cu venituri reduse. În ultimii 5 ani, acestei unităţi medicale i s-au adresat zilnic între 900 şi 1.000 de persoane, conchide comunicatul citat.