Consiliul Local Constanţa devine acţionar la compania naţională "Administraţia Porturilor Maritime" SA

Dan Nedelcu,Constanţa
Ziarul BURSA #Companii #Fondul Proprietatea / 30 octombrie 2008

Consiliul Local Constanţa devine acţionar la compania naţională "Administraţia Porturilor Maritime" SA

Legea de transmitere a 20% din acţiunile companiei către autoritatea locală a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu

Consiliul Local Municipal Constanţa va deveni acţionar minoritar la compania naţională "Administraţia Porturilor Maritime" SA (APM SA) cu un pachet de 1.369.125 acţiuni, reprezentând 20% din capitalul social, primite cu titlu gratuit de la Ministerul Transporturilor. După intrarea în vigoare a legii care reglementează acest transfer, adunarea generală a acţionarilor companiei constănţene urmează să dis-pună efectuarea înscrierii menţiunilor necesare la Oficiul Registrului Comerţului, după care Consiliul Local va deţine toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea sa de acţionar.

Legea privind trecerea a 20% din acţiunile companiei APM SA Constanţa la Consiliul Local Municipal a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la mai bine de un an de la depunerea ei. Cu toate că iniţial acesta a retrimis legea în parlament pentru reexaminare, ea a primit din nou, în septembrie, girul deputaţilor şi senatorilor, astfel că preşedintele României a fost nevoit să o promulge în data de 23 octombrie. Traian Băsescu motivase solicitarea sa prin faptul că vecinătatea bazelor militare din portul Constanţa determină influenţarea reciprocă a deciziilor strategice şi manageriale ale entităţilor implicate, respectiv cea militară şi cea civilă administrativă. Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, a respins cererea de reexaminare cu 152 de voturi "pentru", 55 "împotrivă" şi 9 "abţineri".

De altfel argumente asemănătoare au fost invocate de Traian Băsescu şi în cazul transferului a 20% din acţiunile societăţii naţionale "Aeroportul Mihail Kogălniceanu - Constanţa" SA, în proprietatea Consiliului Judeţean Cons-tanţa, având în vedere entitatea militară de pe aeroport, numai că şi în acel caz, deputaţii au trecut legea pentru a doua oară, în aceeaşi formă, după care ea a fost promulgata. Traian Băsescu a solicitat cele două reexaminări ale legilor respective fără a se referi şi la Fondul Proprietatea, entitate privată care deţine câte un pachet de acţiuni de 20% în fiecare din cele doua companii naţionale.

Deputatul Alexandru Mazăre, unul dintre iniţiatorii legii, a declarat: "În plan concret, intrarea în acţionariatul adminis-traţiei portuare va aduce un supliment de venit pentru Consiliul Local, bani pe care îi vom putea dirija spre diverse necesităţi. În plus, astfel va exista şi o coordonare între managementul portului şi administraţia locală în ceea ce priveşte strategiile comune de dezvoltare, o armonizare în interesul comun al oraşului şi portului Constanţa deopotrivă. Traian Băsescu a făcut uz, în cererea de reexaminare, de interesele strategice naţionale şi de componenta militară a portului. Dar în momentul în care guvernul a trecut 20% din acţiuni către Fondul Proprietatea, o entitate 100% privată, el nu a făcut nicio referire la aceste motivaţii".

Legea menţionată a fost iniţiată de parlamentarii PSD de Constanţa, Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi Corneliu Dida (care a decedat între timp), la votul în plen doar parlamentarii PD-L fiind împotriva acestui act normativ. La rândul lui, deputatul de Cons-tanţa Gheorghe Dragomir, unul dintre susţinătorii legii, a declarat că toţi deputaţii PNL au votat această lege, "pentru că ea este în beneficiul cetăţenilor oraşului Constanţa".

Această lege se alătură altor iniţiative legislative ale aceloraşi parlamentari de Constanţa, aprobate până acum de Parlament. Este vorba despre legea referitoare la transferul a 20% din acţiunile SN "Aeroportul Mihail Kogălniceanu - Constanţa" SA în proprietatea Consiliului Judeţean Cons-tanţa, legea privind trecerea plajelor din administrarea "Administraţiei Naţionale Apele Române" în cea a autorităţilor locale de pe litoral şi modificarea legii care reglementează zona costieră, pentru a permite Primăriei Constanţa să cons-truiască o şosea de-a lungul coastei Mării Negre între portul Tomis şi staţiunea Mamaia. Ultimele două iniţiative legislative au fost şi ele respinse de preşedintele Traian Băses-cu şi trimise zilele trecute Parlamentului României spre reexaminare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb