CONSILIUL UNIUNII EUROPENE: Kovesi, confirmată procuror-şef al Parchetului European

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2019

Kovesi, confirmată procuror-şef al Parchetului European

Consiliul Uniunii Europene a confirmat-o, ieri, oficial, pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO). Pentru a intra în atribuţii, Kovesi mai are nevoie de confirmarea plenului Parlamentului European, care, potrivit unor surse politice, ar putea fi acordată joi, 17 octombrie, sau cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare.

În calitatea sa de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi va organiza activitatea EPPO şi va reprezenta Parchetul European în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, statele membre şi ţările terţe. Ea va fi asistată de doi adjuncţi şi va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei şi a regulilor interne şi de asigurarea coerenţei practicii în materie.

Cu prilejul confirmării lui Kovesi, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiţiei din Finlanda, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a declarat: "Prioritatea Consiliului este ca EPPO să funcţioneze până în noiembrie 2020. În acest sens, devenea urgent să fie numit procurorul şef european. Doamna Kövesi va avea sarcina de a crea EPPO de la zero. În timpul mandatului de şapte ani, Kovesi se va concentra pe construirea structurii administrative şi operaţionale a Parchetului European şi pe stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. Consiliul va continua să monitorizeze înfiinţarea Parchetului European pentru a ne asigura că avem o instituţie puternică şi eficientă, deoarece ea va deveni piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei şi corupţiei cu privire la finanţele UE".

Amintim că Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă dintr-o listă scurtă de trei candidaţi propusă de un grup de selecţie independent şi în urma unui apel des-chis pentru aplicaţii. În cadrul interviului susţinut în faţa grupului de selecţie, Kovesi a obţinut cel mai mare punctaj.

La sfârşitul lunii februarie, viitorul şef al Parchetului European a fost audiat de comisiile LIBE şi CONT din cadrul Parlamentului European. În urma votului acordat de membrii celor două comisii, Kovesi s-a clasat pe primul loc, în faţa francezului Jean-Francois Bohnert şi a germanului Andreas Ritter.

În perioada în care ţara noastră deţinea preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, guvernul Dăncilă a făcut demersuri astfel încât membrii COREPER să-l voteze pe Jean-Francois Bohnert.

A urmat o perioadă de negociere între Consiliul UE şi Parlamentul European, dar din cauza inflexibilităţii Consiliului, condus de membrii guvernului Dăncilă, negocierile au fost suspendate la jumătatea lunii aprilie 2019.

Odată cu constituirea noului Parlament European, în urma alegerilor din 26 mai, negocierile pentru numirea viitorului şef al Parchetului European au fost reluate. Un pas înainte în deblocarea acestuia s-a făcut imediat după preluarea de către Finlanda a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, instituţie care şi-a schimbat poziţia privind-o pe Laura Codruţa Kovesi, în urma semnalelor primite de la preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi de la cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Astfel, în urma schimbării de atitudine, la 19 septembrie 2019, Consiliul UE şi-a modificat decizia din primăvară şi a decis cu 17 voturi din 22 susţinerea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. În urma votului, echipele de negociere ale Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene au ajuns, la 24 septembrie, la un acord final pentru ca Laura Codruţa Kövesi să devină primul procuror-şef al Biroului Procurorului Public European.

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii responsabil pentru investigarea, urmărirea penală şi aducerea la judecată a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraude, corupţie, fraude transfrontaliere privind TVA de peste 10 milioane de euro).

Până când Kovesi va pleca oficial la Bruxelles, ea trebuie să se confrunte cu acuzaţiile aduse de Inspecţia Judiciară. Mâine este programată o nouă şedinţă a Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în care Laura Codruţa Kovesi şi fostul său adjunct de la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul Marius Iacob, sunt acuzaţi de Inspecţia Judiciară de încălcarea articolului 99 din legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb