CONSTANTIN DELEANU, PREŞEDINTELE COTNARI: "Am cheltuit dublu pe tratamente, dar avem producţie record de struguri"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 7 octombrie 2014

Preşedintele Cotnari, Constantin Deleanu (stânga), şi Traian Petrea, reprezentantul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole Iaşi, în cadrul evenimentului de lansare a Primului Vin al anului la Cotnari.

Preşedintele Cotnari, Constantin Deleanu (stânga), şi Traian Petrea, reprezentantul Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole Iaşi, în cadrul evenimentului de lansare a Primului Vin al anului la Cotnari.

Compania Cotnari a investit 3 milioane euro în tehnologie, în acest an

Compania Cotnari a cheltuit dublu în 2014 faţă de anii trecuţi pentru tratarea viilor, ca urmare a fenomenelor meteo nefavorabile viticulturii, după cum a declarat Constantin Deleanu, preşedinele societăţii, în cadrul evenimentului "Primul vin al anului la Cotnari".

Domnia sa a menţionat, însă, că producţia din această toamnă este una record, de 22 de milioane de kg de struguri, respectiv 15 milioane de litri de vin, cu aproximav 30% mai mult decât în 2013: "Niciodată nu am reuşit să producem peste 20 de milioane de kg de struguri. Este o producţie record, dar am cheltuit şi foarte mult pe tratamente, am folosit unele dintre cele mai scumpe şi mai bune substanţe de tratare a viţei de vie. Inclusiv acum, în toamnă, am făcut trei tratamente împotriva putregaiului şi toată producţia este de foarte bună calitate".

Potrivit domnului Deleanu, chiar şi în condiţiile în care costurile cu tratamentele s-au dulat, este posibil ca preţul vinului să scadă la Cotnari, în contextul unei producţii ridicate.

Preşedintele Cotnari a declarat că, în 2014, compania a cheltuit 3 milioane de euro pentru investiţiile în tehnologie: "Am investit în combinatul de vinificaţie, în prelucrare, am cumpărat prese noi, cisterne pentru decantarea mustului, am mărit capacitatea de depozitare a combinatului cu circa 3 milioane de litri".

Potrivit domnului Constantin Deleanu, în această toamnă urmează să fie defrişate şi replantate 80 de hectare de vie, suprafaţa totală de viţă de vie de la Cotnari menţinându-se la 1.700 de hectare.

Primul vin al anului la Cotnari a fost lansat duminică, pe dealul Cătălina, evenimentul fiind deja unul de notorietate, care aduce locuitorilor din zonă cântece şi voie bună. Primul vin din 2014 produs de compania Cotnari este un cupaj de Frâncuşă, Fetească Albă şi Tămâioasă Românească.

O noutate a acestui an pe care societatea a adus-o în piaţă este Grasa de Cotnari demisec, vin care deja se găseşte pe rafturile magazinelor, după cum ne-au spus reprezentanţii companiei.

În luna martie, Cătălin Grecu, directorul de marketing al companiei, ne-a spus, în cadrul unui interviu, că, deşi, în ultimii ani, piaţa vinului a cunoscut o scădere, cu o revenire uşoară începând din 2012, rezultatele Cotnari au crescut constant, an de an: "Creşterea anuală presupune, însă, şi cheltuieli mai mari decât cele realizate înainte de 2008 - începând de la discounturile distribuitorilor, bonusurile acestora şi ale echipelor de vânzări, campaniile pentru clientul final, împachetările speciale şi promoţiile în anumite perioade din an, investiţiile în parcurile auto şi în excursiile anuale pentru partenerii de distribuţie, dar şi investiţiile în vie şi tehnologia de ultimă generaţie, în utilaje şi maşini agricole, în spaţii de depozitare şi păstrare. Toate acestea înseamnă cheltuieli mari, dar noi le privim ca pe investiţii pe termen mediu şi lung, fără de care nu putem face performanţă. Am ajuns aici datorită convingerii că se poate, datorită oamenilor implicaţi, conştienţi că, fără a asigura calitatea produselor la preţuri competitive nu se poate rezista pe piaţă timp îndelungat".

Vinurile poduse de Cotnari sunt prezente la apoape toate concursurile naţionale şi internaţionale, reuşind să aducă, anual, ţării noastre, zeci de medalii de aur şi argint.

Cătălin Grecu ne-a precizat: "Suntem înscrişi la o serie de concursuri internaţionale de renume, consacrate, organizate an de an sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV)". Câteva dintre acestea sunt "Wines &Spirits" - Chişinău, "Berliner Wine Trophy", "Vinalies Internationales" - Paris, "Concours Mondial De Bruxelles", "VinAgora" - Budapesta, "Vinandino" - Mendora, IWCB - Bucureşti, "Selections Mondiales Des Vins" - Quebec.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb