CONTROALELE FISCALE LA CLUBURILE "DE FIŢE" Garda Financiară: "Majoritatea cluburilor care au contestat decizia fiscului au pierdut în justiţie"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 25 aprilie 2013

Garda Financiară: "Majoritatea cluburilor care au contestat decizia fiscului au pierdut în justiţie"

O serie de controale fiscale au avut loc, în ultima jumătate de an, în rândul cluburilor "de fiţe" din Capitală, informaţiile cu privire la rezultatele acestor controale fiind variate. Pe de o parte, în lunile octombrie-noiembrie, autorităţile au anunţat că un număr de astfel de localuri au fost închise, în urma depistării unor nereguli în activitatea acestora. Pe de altă parte, însă, cluburile au postat fără întârziere mesaje pe site-urile de socializare şi au transmis sms-uri clienţilor potrivit cărora acestea vor rămâ-ne, în continuare, deschise, "în ciuda informaţiilor apărute în presă" la vremea respectivă.

Potrivit oficialilor din cadrul Gărzii Financiare, toate cluburile sanc-ţionate au contestat în instanţă măsurile luate de autorităţi, pentru obţinerea suspendării sancţiunii de închidere temporară, majoritatea contestaţiilor fiind respinse de justiţie.

Reprezentanţii Gărzii Financiare ne-au spus că, printre cele mai frecvente abateri descoperite în timpul verificărilor de specialitate efectuate la cluburile de noapte, se numără încălcarea normelor privind utilizarea caselor de marcat electronice fiscale, comercializarea de produse accizate (băuturi alcoolice sau produse din tutun) fără a fi marcate conform prevederilor legale şi comercializarea de produse fără acte de provenienţă.

"Prin Proces Verbal de Constatare şi Sancţionare a Contravenţiilor, comisarii dis-pun pe loc sancţionarea cu amenzi, care variază între 8.000 lei şi 100.000 lei. Suplimentar, dacă este cazul, se dispune măsura suspendării activităţii comerciale pentru o perioadă de minim o lună, precum şi confiscarea bunurilor şi a sumelor de bani fără provenienţă legală", ne-au mai spus reprezentanţii din cadrul Gărzii Financiare.

Aceştia ne-au mai precizat că obiectivele controalelor sunt stabilite în urma analizării informaţiilor relevante, respectiv gradul de risc fis-cal, prejudiciul estimat, impactul social, disponibilitatea resurselor etc.

În urma acţiunilor derulate de comisarii de la Garda Financiare la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, a fost anunţată închiderea, pentru trei luni, a localului "El Grande Comandante" din Bucureşti şi a unui alt club, din Regie, ca urmare a neutilizării caselor de marcat.

În acelaşi mod, în perioada res-pectivă a fost dispusă suspendarea activităţii, până la conformare, a unui club de pe strada Paris, "M'Ora", care nu era dotat cu casă de marcat, alte trei localuri fiind amendate şi închise, după ce au săvârşit aceeaşi infracţiune.

La începutul lunii noiembrie 2012, Garda Financiară anunţat că a închis şi cluburile bucureştene "Bamboo" si "Barletto" (fostul "Turabo Society"), după un control inopinat în care comisarii au constatat aceleaşi nereguli.

Surse din industria de profil au declarat, atunci, că activitatea ar putea fi reluată mult mai repede dacă proprietarii se adresează justiţiei şi contestă decizia Garzii Financiare.

Proprietarii celor două cluburi nu au întârziat să reacţioneze şi, aproape peste noapte, au precizat că localurile rămân deschise.

Acţionarii de la "Barletto" au menţionat într-un comunicat de presă că au contestat decizia Gărzii Financiare şi că localul va rămâne deschis până la finalizarea procesului din instanţă.

La rândul lor, deţinătorii clubului "Bamboo" au trimis următorul mesaj: "Dragi prieteni, în pofida tuturor ştirilor apărute în media, Clubul «Bamboo» va funcţiona în continuare, în condiţii normale, în fiecare vineri şi sâmbătă!".

Acţiunea deschisă de "Bamboo" în justiţie a fost respinsă, potrivit Gărzii Financiare, acţionarii clubului având dreptul să facă recurs. În cazul unei hotărâri nefavorabile la Tribunalul Bucureşti, clubul trebuie închis pentru o perioadă de trei luni.

În prezent, localul este funcţional. În aceste condiţii, la întrebarea noas-tră legată de modul în care s-a încheiat acţiunea în instanţă, reprezentanţii clubului ne-au spus: "Nu putem să vă spunem decât că, în iunie, vom deschide «Le Gaga» în Mamaia. În Bucureşti, ca în fiecare an, pe trimpul verii «Bamboo» se va închide, urmând să fie redeschis «Le Gaga», tot pe malul Lacului Tei".

La finalul lunii ianurie 2013, odată cu operaţiunile derulate de comisarii de la Garda Financiară, au fost derulate acţiuni similare şi în Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timiş, principalele abateri vizate fiind încălcarea obligativităţii utilizării caselor de marcat electronice fiscale.

La vremea respectivă, au fost vizate 16 localuri din Bucureşti, fiind dispuse 38 de sancţiuni contravenţionale cu amendă şi confiscată o sumă de 84.600 lei - numerar neînregistrat.

De asemenea, clubul "La Muse" din Centrul Istoric al Capitalei, "Casa Rustic" şi alte patru localuri din cartierul Drumul Taberei au fost sancţionate cu suspendarea activităţii comerciale pentru trei luni.

Comisarii Gărzii Financiare ne-au spus că exercită în continuare controale la acest tip de cluburi, fără preaviz sau notificare prealabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb