Reporter: Care credeţi că va fi impactul dezvoltării Inteligenţei Artificiale în economiile lumii?
Jerome Totel: În ceea ce priveşte economia mondială, nu ştiu. Dar pot să vă spun ce vedem în acest moment în Europa. Toate sectoarele vor fi afectate de IA, în special sectorul telecomunicaţiilor şi IT, cel medical şi domeniul turismului. Acestea sunt principalele sectoare care vor fi afectate pozitiv de Inteligenţa Artificială. În ceea ce priveşte centrele de date, depinde de analiză. În momentul de faţă, în Europa nu există un centru de date dedicat IA. Folosim doar centre de date disponibile în SUA, ceea ce reprezintă un semn de întrebare foarte mare cu privire la suveranitatea datelor etc., pentru că nu sunt în Europa. De aceea, analiştii spun că între 20% şi 25% din centrele de date din Europa vor fi dedicate IA, în 2030.
Reporter: Ce proiecte aveţi pentru integrarea Inteligenţei Artificiale în compania dumneavoastră?
Jerome Totel: De fapt, sectorul centrelor de date are o dublă implicare. În primul rând, acceptăm toate aplicaţiile IA în centrul nostru de date şi, prin urmare, clienţii noştri instalează aplicaţii IA. Dar, asemeni tuturor serverelor, suntem şi utilizatori de Inteligenţă Artificială. Şi cred că în sectorul centrelor de date ar putea fi foarte avantajos să foloseşti IA pentru eficienţa utilizării resurselor, la modul general. Înseamnă un management eficient al consumului de apă, de energie, de gaz etc. Deci este o modalitate foarte bună pentru noi, ca sector, să folosim IA pentru a îmbunătăţi managementul resurselor pe care le utilizăm.
Reporter: Ce strategie aveţi pentru a vă asigura că operaţiunile companiei dumneavoastră sunt sustenabile?
Jerome Totel: Avem un program împărţit în patru fluxuri diferite. Primul este fluxul de mediu, cu două responsabilităţi principale. Prima parte a fluxului de mediu este EcoDesign-ul noilor centre de date. De exemplu, derulăm analize ale ciclului de viaţă pentru a vedea impactul construcţiei, operării şi reciclării centrului de date. A doua parte este EcoDesign în ceea ce priveşte funcţionarea, modul în care putem fi eficienţi în ceea ce priveşte funcţionarea.
Al doilea flux al acestui program este teritoriul, comunitatea, cum să fie pe deplin integrat cu comunitatea. Cetăţenii trebuie să vadă valoare adăugată în centrul de date din oraşul lor. Nu să fie numai o cutie drăguţă şi solidă despre care nimeni nu ştie exact ce face şi care poate crea suspiciuni. Mai vorbim şi despre partea socială, fie internă, fie externă, despre relaţia cu clienţii, cu oameni din date, cu furnizorii etc. Şi ultimul lucru este inovaţia. Pentru că avem un program de inovare, ştim că una dintre soluţii este să fim foarte inovatori în ceea ce priveşte sustenabilitatea, să găsim materialele potrivite, să găsim soluţiile potrivite etc.
Reporter: Cum colaboraţi cu Schneider Electric?
Jerome Totel: Schneider este un furnizor de echipamente, aşa că folosim unele dintre echipamentele lor. Şi folosim, de asemenea, echipa lor de consultanţă pentru sustenabilitate. De exemplu, ei ne susţin în ceea ce priveşte traiectoria noastră cu emisii scăzute de carbon pe care SBTi a validat-o în urmă cu doi ani. Deci colaborăm atât pe partea de consultanţă, cât şi pe partea echipamente. Schneider este un furnizor istoric pentru noi.
Reporter: Mulţumesc!