CORESPONDENŢĂ DIN UK "Într-o lume în care băncile nu sunt atât de severe, criptomonedele vor facilita spălarea banilor"

Ian Deacon
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 octombrie 2021

"Într-o lume în care băncile nu sunt atât de severe, criptomonedele vor facilita spălarea banilor"

(Interviu cu expertul bancar Christopher Melhuish, preşedintele Arc Finance, fost director al Barclays Bank şi Santander în Ţara Galilor)

Inflaţia, spălarea banilor şi ratele dobânzilor sunt cele trei subiecte abordate în interviul realizat cu Christopher Melhuish, expert bancar cu peste 40 de ani de experienţă în domeniu, preşedintele Arc Finance, fost director al Barclays Bank şi Santander în Ţara Galilor. Temele pe marginea cărora ne-a vorbit Christopher Melhuish sunt importante atât în Marea Britanie, dar şi în majoritatea ţărilor dezvoltate care suferă de probleme financiare ce riscă să afecteze vieţile tuturor, atât în plan individual, cât şi în domeniul afacerilor.

Ian Deacon

Inflaţia

Reporter: Care aţi spune că sunt cauzele inflaţiei din Marea Britanie în momentul de faţă?

Christopher Melhuish: Există mai multe cauze. Brexitul este una dintre ele, dar nu este cauza principală. Pandemia de Coronavirus are o influenţă mai mare. Guvernele au injectat sume uriaşe în economie şi în populaţii care nu au mai produs - mulţi dintre oameni au fost acasă în loc să fie în fabrică şi presiunea disponibilităţii acestor fonduri combinată cu lipsa bunurilor provoacă inflaţie. La momentul acestui interviu preţurile din energie - mai ales la benzină - au fost principala cauză.

Reporter: Deci, în termenii definiţiilor economice clasice, avem atât "Demand Pull inflation" (inflaţie datorată cererii), cât şi "Cost Push inflation" (inflaţie datorată creşterii costurilor)...

Christopher Melhuish: Da. Acum simţim o combinaţie a tuturor presiunilor inflaţioniste, dar unele dintre acestea ar trebui să scadă odată cu îndepărtarea de întârzierile şi penuriile resimţite în primele luni de după Brexit. Pe măsură ce oamenii ies din pandemie şi comportamentul lor se normalizează, iar disponibilitatea bunurilor începe să crească, presiunile inflaţioniste se vor reduce. Ratele dobânzilor au un rol de jucat, după cum vom discuta mai târziu, în acest interviu. Dar acest lucru va cere mult timp, iar până atunci ne vom găsi deasupra ţintei de inflaţie a Băncii Angliei, de 2%

Reporter: Care este pronosticul dumneavoastră cu privire la inflaţie, în acest an?

Christopher Melhuish: La momentul la care vorbim noi, rata inflaţiei este de 3,2%, dar ea va creşte sigur. Boris Johnson tocmai a anunţat că vrea o economie cu salarii mari şi productivitate ridicată.

Există o presiune enormă pentru creşterea salariilor şoferilor din transporturi şi a lucrătorilor din National Health Service (Serviciul Naţional de Sănătate) şi sectorul de asistenţă socială. Până când productivitatea creşte, măririle de salariu vor aduce inflaţie.

Spălarea banilor

Reporter: Având în vedere experienţa dumneavoastră îndelungată în domeniul bancar, aş dori să trec la subiectul spălării banilor, care afectează fiecare ţară din lume. În primul rând, ne puteţi spune ce este spălarea banilor?

Christopher Melhuish: Definiţia clasică a spălării banilor este foarte elocventă, reprezintă transformarea fondurilor obţinute din activităţi ilegale în bani care par să provină din surse legale.

De exemplu, banii unui traficant de droguri sunt folosiţi pentru a cumpăra o afacere care lucrează în principal cu numerar, cum ar fi un magazin cu amănuntul sau un restaurant.

Reporter: Şi, deci, cum obişnuiaţi să procedaţi ca să identificaţi fondurile care proveneau din spălarea banilor la băncile pe care le-aţi administrat?

Christopher Melhuish: În primul rând, tot personalul bancar din Marea Britanie primeşte regulat instruire cu privire la cum să identifice fondurile implicate. Majoritatea instructajului este concentrat pe principiul "Cunoaşte-ţi clientul".

Acesta este cunoscut în bănci drept "KYC" şi înainte de a deschide un cont bancar tot personalul ar trebui să treacă printr-un interviu KYC cu clientul în care îi pun acestuia întrebări cu privire la afacerea sa ori veniturile personale. Dacă este o afacere vor investiga firma pe Google sau la Registrul Comerţului (Companies House).

Reporter: Puteţi să-mi daţi un exemplu?

Christopher Melhuish: Să presupunem că aveţi o spălătorie de maşini, care este întotdeauna bazată pe numerar. Nu este interzis prin lege, dar dacă încasările nu sunt declarate atunci ele devin ilegale prin evaziune fiscală. Dacă după aceea observi achiziţii de detergent şi şampoane în proporţie de 50-60%, vei şti că se întâmplă ceva ciudat.

Deci ascund banii prin facturi false de la furnizori, aşa că totul se leagă de cunoaşterea afacerii clientului, sau poate că banii sunt trimişi în alte ţări, ceea ce e un indiciu serios că se produce spălare de bani.

Reporter: Şi banca acceptă banii?

Christopher Melhuish: Da, banca ar accepta banii şi ar trimite un raport către echipa de fraudă a băncii, care după aceea poate decide să investigheze şi apoi să decidă dacă să anunţe poliţia sau nu.

Reporter: Credeţi că criptomonedele fac problema spălării de bani mai dificilă de identificat şi de rezolvat?

Christopher Melhuish: Da. Prin definiţie vorbim de online şi nu faţă-în-faţă, astfel încât regulile KYC ale unei bănci nu se aplică. Într-o lume în care băncile nu sunt atât de severe, cum ar fi paradisurile fiscale offshore, criptomonedele vor facilita spălarea banilor şi acesta este un lucru pe care autorităţile îl analizează.

Reporter: Recent, am citit Pandora Papers care dezvăluie spălarea banilor la o scară uriaşă, dar voiam să întreb ce s-a întâmplat la nivelul retail al sistemului bancar.

Ratele dobânzilor

Reporter: Iar acum aş dori să trecem la cel de-al treilea subiect. Ratele dobânzilor din Marea Britanie şi din lume, în general, se află de foarte mult timp la cele mai joase nivele din istorie. În comparaţie cu inflaţia, s-ar putea spune că rata a fost negativă. Se va schimba această stare de lucruri curând?

Christopher Melhuish: În mod clar. Ratele dobânzilor reprezintă un instrument cheie în combaterea inflaţiei. Acest lucru este cunoscut drept politică monetară.

Ele măresc imediat costul ipotecilor şi ale împrumuturilor gospodăriilor astfel încât oamenii să aibă mai puţin venit la dispoziţie şi acest lucru limitează "Inflaţia Demand Pull" (cauzată de cerere), care este principala cauză a inflaţiei (prea mulţi bani care aleargă după prea puţine bunuri).

Va fi interesant de văzut cât de eficientă va fi această strategie, deoarece numeroase ipoteci sunt sub formă de contracte fixe şi acesta este costul care afectează majoritatea gospodăriilor, aşa că ar putea dura mult până să-şi facă efectul.

Reporter: Aveţi vreun pronostic cu privire la ratele dobânzilor?

Christopher Melhuish: Nu, guvernele o vor mări până când va avea anumite efecte.

Reporter: Vă mulţumim!

"Într-o lume în care băncile nu sunt atât de severe, criptomonedele vor facilita spălarea banilor"

Notă: Autorul - Ian Deacon - este membru al Institutului Contabililor Autorizaţi din Anglia şi Ţara Galilor de 42 de ani şi este consilier fiscal în Marea Britanie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Adevarata cauza a brexitului a fost faptul ca reglementarile UE in materie de spalarea banilor sunt prea stricte. Problema UK e ca o gramada de bani negri incearca sa intre pe piata britanica si doar o mica parte din ei reusesc. Criptomonedele par a fi in acest moment "masina de spalat" perfecta, iar banii spalati alimenteaza semnificativ si "economia alba".

    1. Si nu doar London City, ci si satelitii financiari gen Jersey.

      Diferenta e ca un crypto e accesibil la toata lumea, in timp ce ca sa ajungi sa ai afaceri in Jersey trebuie sa intri in lumea buna. 

      Sa mai amintim ca HSBC a platit $1.9 miliarde amenda in SUA pentru ca a spalat bani, mai ales pentru carteluri Mexicane. 

      Obsesia asta cu crypto e pentru catei. Majoritatea cumparatorilor sunt americani de venituri mici / medii care incearca sa faca o specula. Un soi de jucatori la ruleta. 

      criptomonedele sunt foarte usor de urmarit si chiar daca se pot face si tranzactii fara a cunoaste vanzatorul cumparatorul, valoare totala a crypto e mica in comparatie cu spalarile de bani facute de cartelurille de droguri si mafie.

      astia au folosit mereu bancnotele, munti de dolari, euro etc 

      asta cu crypto, ca e pt spalarea banilor o spun bancile pt ca pierd clientii, cand toti o sa trecem pe crypto o sa scapam de banci si intermediari. 

      mult mai rapid, eficient si cu costuri mult mai mici. 

      dar guvernele si bancile centrale nu v or putea manipula productiia de bani si in consecinta v or face tot posibilul sa nu se ajunga la crypto. 

      de aia si atatea manipulari de banci si guverne ca cryto ar fi paradisul traficantilor si speculatorilor.

      vedeti cu e manipulat aurul sau bursele, si pe urma vorbiti de crypto 

    Sub umbrela protectiei impotriva "spalarii banilor", bancile au capatat puteri asupra banilor deponentilor, putand bloca sau restrictiona accesul la ei discretionar, fara interventia justitiei, asa cum ar fi normal. In acest moment e vorba doar despre marirea controlului asupra marii mase a oamenilor si nu a urmaririi banilor provenind din activitati ilicite. Enjoy!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb