Corespondentul Die Welt în Turcia, Deniz Yucel, în vârstă de 43 de ani, a fost arestat şi este acuzat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, de propagandă şi dezinformare, a declarat avocatul său, citat de Deutsche Welle.
Este pentru prima dată când un jurnalist german este arestat în Turcia.
Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la cinci ani de închisoare, potrivit News.ro.
Jurnalistul a scris despre e-mailuri pe care nişte hackeri de stânga, RedHack, le-au obţinut din contul privat al ministrului turc al Energiei, Berat Albayrak.
Ministrul este ginere şi aliat politic apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Alţi şase jurnalişti - toţi lucrând pentru presa turcă - au fost arestaţi în legătură cu dosarul RedHack.
Yucel, care are dublă cetăţenie, turcă şi germană, s-a predat poliţiei marţi. Potrivit legii turce, în perioade de stare de urgenţă precum cea în vigoare în prezent, el poate fi reţinut până la 14 zile înainte de a fi dus în faţa unui judecător.
Ulf Poschardt, redactorul-şef al Die Welt, a declarat, într-un comunicat de presă: "Guvernul turc a notat în repetate rânduri că Turcia este o ţară guvernată de statul de drept. De aceea credem că un proces corect va duce la declararea nevinovăţiei sale".
Sindicatul jurnaliştilor germani, DJV, a arătat că arestarea lui Yucel arată că Erdogan "încearcă să folosească starea de urgenţă pentru a face imposibilă presa critică".
Sindicatul a cerut Guvernului german să se implice şi să utilizeze contactele diplomatice să îl apere pe Yucel.
Reporteri fără Frontiere Germania (RoG) a declarat că dosarul duce acuzarea jurnaliştilor la un nou nivel. "Alţi corespondenţi străini au fost expulzaţi sau nu li s-a permis accesul în ţară", însă arestarea unui reporter străin pentru acuzaţii similare celor cu care se confruntă jurnaliştii turci este o măsură nouă, a explicat directorul RoG, Christian Mihr.
Reporterii străini s-au bucurat până acum de mai multe libertăţi în Turcia decât cei locali. Însă autorităţile turce au ales să îl trateze pe Yucel ca cetăţean turc, nu german.
Potrivit cotidianului Taz, el a mai fost închis, pentru o perioadă scurtă de timp, în iunie 2015, la Sanliurfa, un oraş din sudul Turciei, după ce a pus întrebări privind refugiaţii.
În prezent, aproximativ 120 de jurnalişti sunt închişi în Tucia, potrivit Federaţiei Europene a Jurnaliştilor. Ankara a respins această cifră şi insistă că nimeni nu a fost închis pentru că a scris ştiri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Suley Man în data de 18.02.2017, 20:57)
Ankara are dreptate: ........ nimeni nu a fost închis pentru că a scris ştiri.
Au fost inchisi doar cei care au scris stiri, de exemplu: despre ministrul, ginerele şi aliatul politic apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan