Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu susţine că ţara noastră are nevoie de proiecte noi, astfel încât să evităm dezangajarea de fonduri europene.
Domnia sa a declarat ieri, la Bruxelles, unde a participat la dezbaterea "Economie durabilă în Europa": "Sigur, proiecte noi înseamnă să evităm riscul dezangajărilor de fonduri, care poa-te apărea pe Infrastructură la sfârşitul anului 2019. Mai este timp pentru elaborarea proiectelor, dar e de datoria mea să spun din timp, pentru că ştim foarte bine că proiectele de infrastructură nu se pot face peste noapte".
Corina Creţu a menţionat că revigorarea Strategiei Dunării este următorul său obiectiv până la finalul mandatului de comisar european.
• "Dacă bugetul UE nu va fi implementat în prima zi din 2021, peste 100.000 de proiecte riscă să nu mai fie finanţate"
Corina Creţu a adus în atenţie faptul că pregătirea finanţării prin bugetul pe anii 2021 - 2027 a presupus un efort susţinut, timp de peste un an. Comisarul a menţionat: "Până la urmă, cred că acesta rămâne testamentul meu politic ca şi comisar european: pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, politica de coeziune devine principala politică, cu volumul cel mai mare de finanţare, peste agricultură, de 373 de miliarde de euro pentru 27 de state membre. Eu, când am devenit comisar european, erau 350 de miliarde de euro pentru 28 de state membre. Am reuşit să negociez 373 de miliarde pentru 27 de state membre. Este principala politică de investiţii. În condiţiile în care politica de coeziune scade (n.r.ca finanţare) cu 10% pe ansamblul UE, România va avea, alături de Bulgaria şi Grecia, o creştere de 8%. România va avea mai mulţi bani în condiţii economice şi sociale dificile şi complexe, deci este o victorie. Dar, sigur, nu este definitivă, decizia finală rămâne în mâinile Parlamentului European şi Consiliului UE ca şi co-legiuitori".
Corina Creţu a subliniat că, în situaţia în care bugetul UE nu va fi implementat în prima zi a anului 2021, peste 100.000 de proiecte din statele membre riscă să nu mai fie finanţate, urmând să fie încheiate pe bani naţionali.
Comisarul european a precizat: "State din Uniunea Europeană sunt confruntate şi cu alegeri în acest an, astfel că nu este uşor pentru miniştri şi prim-miniştri să accepte uşor acest buget, dar, în lipsa unui acord, ris-cul este ca nicio ţară să nu folosească banii din buget. Sunt convinsă că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va face apel la Consiliul din 28 - 29 iunie, la toţi şefii de stat şi de guvern sau către preşedinţii statelor membre, să ajungă la un acord pe buget".
Corin Creţu a adăugat că multe ţări sunt nemulţumite, dar, în actualul context, este formula cea mai echilibrată de buget pe care a găsit-o Comisia Europeană.
1. Vorbe în 2 peri,
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2018, 05:42)
Ceva indicații ,, prețioase " mai concrete cu finalizare ...