CORPORATE WATCH

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 30 iunie 2010

AUTOMOBILE DACIA: Producţia modelului Logan MCV a ajuns la 300.000 de unităţi

"Automobile Dacia" a produs modelul cu numărul 300.000 al break-ului Logan MCV, lansat în 2006, evoluţia fiind susţinută de vânzările de pe pieţe externe, a anunţat constructorul auto de la Mioveni, printr-un comunicat. Logan MCV a fost restilizat în octombrie 2008, iar gama modelului este alcătuită din patru versiuni de echipare, respectiv Ambiance, Preference, Laureate şi Prestige, disponibile în două configuraţii, cu cinci sau cu şapte locuri. Potrivit Mediafax, în topul vânzărilor "Dacia" în România, modelul break ocupă locul trei, cu 6.249 unităţi livrate în 2009. Gama Dacia este compusă din şapte modele, respectiv Duster, Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Logan VAN şi Logan Pick-Up. Anul trecut, "Dacia" a vândut 311.282 de vehicule, cu 20% mai mult faţă de 2008.

LIDL: CE a transferat către autorităţile din România şi Bulgaria evaluarea achiziţiei magazinelor "Plus"

Comisia Europeană (CE) a trans-ferat către consiliile concurenţei din România şi Bulgaria, la cererea acestora, procedura de evaluare a achiziţionării lanţurilor de supermarketuri "Tengelmann" din aceste ţări de către grupul "Lidl". "În urma unei investigări prealabile, Comisia a constatat că tranzacţia propusă ar afecta concurenţa de pe pieţele locale de bunuri de larg consum din Bulgaria şi din România. Aceste pieţe vor fi acum examinate de către autorităţile de concurenţă (autohtone), în conformitate cu legislaţia naţională", se arată într-un comunicat al CE, citat de Mediafax.

Cele două companii germane au anunţat, în luna februarie, că "Lidl" va prelua de la "Tengelmann" reţelele de magazine "Plus" din România şi Bulgaria, fără a preciza valoarea tranzacţiei. "Plus" a des-chis primele magazine în România în anul 2005 şi are, în prezent, circa 100 de unităţi pe plan local, cu 2.100 de angajaţi.

În 2008, compania "Pludi Market", care operează magazinele "Plus" în România, a înregistrat afaceri de 1,021 miliarde lei (277,2 milioane euro).

"Lidl" face parte din grupul german "Lidl & Schwartz", care operează în România reţeaua de hipermarketuri discount "Kaufland". Grupul german "Tengelmann" mai este prezent pe piaţa românească prin intermediul reţelei de bricolaj "Obi".

APA VITAL: Proiect de 141 milioane euro din fonduri europene

Comisia Europeană a aprobat, luni, un nou proiect major de inves-tiţii în infrastructura de apă/apă uzată. Acesta va fi implementat în judeţul Iaşi, de către Operatorul Regional de apă SC "Apa Vital" SA, în calitate de beneficiar al finanţării acordate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) "Mediu". Valoarea totală a proiectului este de 141.787.746 de euro (fără TVA), valoarea eligibilă prin POS Mediu fiind de 122.129.111 euro, arată un comunicat remis redacţiei.

Proiectul "Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi" vizează investiţii în reabilitarea fronturilor de captare, îmbunătăţirea tratării nămolurilor, extinderea conductelor de aducţiune, reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei, extinderea şi reabilitarea reţelelor de canalizare, inclusiv a staţiilor de pompare, dar şi reabilitarea staţiilor de epurare a apelor uzate. Populaţia care va beneficia de rezultatele acestui proiect este de 814.000 de locuitori, din oraşele Iaşi, Hârlau, Târgu Frumos, Podu Iloaiei şi comunele Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Scobinţi şi Ion Neculce. (A.T.)

TERMOELECTRICA: Proiectele de asociere cu parteneri privaţi, amânate din cauza crizei

Proiectele de asociere între "Termoelectrica" şi mai multe companii europene pentru producţia de energie sunt amânate de către investitori din cauza crizei economice şi financiare, a declarat Călin Vilt, consilier în Ministerul Economiei, instituţie care deţine controlul producătorului de energie. Potrivit Mediafax, "Termoelectrica" este implicată, împreună cu "Enel", "E.ON", "CEZ" şi "GDF Suez", în proiecte de construcţie a unor centrale electrice, care au ca termen de stabilire a modului de dezvoltare luna septembrie.

Vilt a mai spus că "Termoelectrica" va fi dizolvată, fără să ofere detalii. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, declara în luna mai că "Termoelectrica" va intra în faliment după ce vor fi externalizate activele "cu potenţial".

REZIDENŢIAL: Autorizaţiile de construire - mai puţine cu peste 20%

În luna mai a acestui an au fost eliberate 3.971de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 7,7% faţă de luna aprilie şi în scădere cu 11,3% faţă de luna mai 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În primele cinci luni ale anului în curs, au fost întocmite 15.278 autorizaţii de construire pe segmentul rezidenţial, în scădere cu 20,1% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Distribuţia în profil regional a autorizaţiilor eliberate în luna mai evidenţiază o creştere, comparativ cu aprilie, a numărului de autorizaţii de construire întocmite pentru clădiri rezidenţiale în majoritatea regiunilor de dezvoltare. Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în regiunile Nord-Est (+153 autorizaţii), Sud-Est (+67 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+50 autorizaţii) şi Sud-Muntenia (+46 autorizaţii). Scăderi au avut loc în regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Vest. (Emilia Olescu)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb