Reporter: De la ce a pornit ideea dezvoltării companiei Eco Solution?
Costin Frâncu: În 2002-2004, am executat două fabrici de sortare şi reciclare deşeuri municipale (firma mea a proiectat şi executat fabricile pentru doi clienţi români; fabricile nu sunt ale mele, eu doar le-am executat). Cu această ocazie am constatat că reglementările de mediu europene şi româneşti ne vând o mega minciună, respectiv, colectarea selectivă, sortarea şi reciclarea sunt prioritare în managementul deşeurilor pentru reducerea cantităţii de deşeuri depusă în gropile de gunoi. Potrivit EPA (agenţia de mediu americană) monitorizările de emisie a gazelor cu efect de seră care afectează pătura de ozon arată că cea mai mare pondere o au emisiile din gropi. Pe cale de consecinţă, trebuie redusă cantitatea de deşeuri depusă în gropi. Realitatea este că prin sortare şi reciclare se deviază de la groapă plasticele, metalul şi sticla, materiale care nu sunt biodegradabile şi nu produc gaze cu efect de seră. Deci, prin sortare şi reciclare se reduce cantitatea de deşeuri depuse la groapă, dar nu scade cantitatea de gaze cu efect de seră care afectează pătura de ozon. Este evident că trebuie găsită o soluţie de valorificare a fracţiei rămase după sortare, formată dintr-un amestec eterogen de resturi majoritar alimentare.
În prezent, singurele soluţii disponibile, la nivel mondial, pentru îndepărtarea acestei fracţii sunt groapa şi incinerarea. Din păcate ambele soluţii au nivel de poluare ridicat şi un lung şir de dezavantaje.
Acesta a fost contextul în care am început să studiez principiile fundamentale ale fizicii şi chimiei pentru a găsi o soluţie de valorificare curată a amestecului eterogen de materiale organice biodegradabile. În timp, ideea a devenit obsesie şi am început să investesc în studii, cercetare, experimentare până am găsit soluţia. Din păcate, nimeni nu este interesat de tehnologii noi, şi pentru a demonstra viabilitatea soluţiei mele a trebuit să investesc în continuare pentru realizarea unei instalaţii pilot industrial care să dovedească eficienţa tehnologiei.
Eco Solution SA a fost înregistrată în 2007 ca operator al instalaţiei de valorificare a deşeurilor prin gazeificare.
Reporter: Cât timp a funcţionat societatea pe care o reprezentaţi?
Costin Frâncu: Investiţia a durat doi ani, iar instalaţia a fost pusă în funcţiune în decembrie 2009. În perioada 2010-2015, instalaţia a funcţionat intermitent, aproximativ 100 de zile, cu gunoi adus din alte judeţe. Din cauza unui boicot al autorităţilor statului, Eco Solution SA nu primeşte gunoi pentru procesare.
Reporter: Cum aţi ajuns în această situaţie?
Costin Frâncu: În prezent, instalaţia este oprită de 20 de luni din lipsa autorizaţiei de mediu. Deşi am respectat toate condiţiile impuse, în ultimii doi ani am adunat sute de pagini de corespondenţă absurdă cu ANPM şi Ministerul Mediului, dar nu am obţinut actul de reglementare-autorizaţia de mediu, termenul legal fiind de 45 de zile.
Reporter: Care sunt pierderile înregistrate de companie din cauza situaţiei în care vă aflaţi?
Costin Frâncu: Cheltuielile sunt relativ mici din cauza restrângerii activităţii, dar veniturile nerealizate anual sunt de ordinul milioanelor de euro.
Reporter: Cum consideraţi că se va finaliza această situaţie?
Costin Frâncu: Este greu de previzionat viitorul acestei investiţii private în contextul politicilor industriale actuale. Experienţa ultimilor şase ani dovedeşte că ţara noastră nu are nevoie de această tehnologie şi nici nu doreşte să accepte o dezvoltare industrială privată pentru exportul acestei tehnologii către ţările posibil interesate. Fără o schimbare reală a politicilor industriale va trebui, probabil, să mut toată operaţiunea într-o altă ţară.
Reporter: Care este colaborarea dintre dumneavoastră şi autorităţi?
Costin Frâncu: Investiţia este 100% privată. Nu am solicitat sprijinul statului, astfel încât nu putem vorbi despre o colaborare cu statul. Totuşi, într-o ţară în care autorităţile ţării respective nu respectă legile ţării, un agent economic privat nu îşi poate desfăşura activitatea fără "colaborarea autorităţilor". Din păcate, eu nu am descoperit, până în prezent, cum ar trebui să "colaborez cu autorităţile" pentru ca autorităţile să mă lase să exist.
Reporter: Ce capacitate de producţie aveţi şi la cât produceţi?
Costin Frâncu: Capacitatea instalaţiei de la Săcele-Braşov este de aproximativ 10 tone de deşeuri pe oră, adică 240 de tone pe zi. Din cauza dificultăţilor aprovizionării cu gunoi din alte judeţe, am fost obligaţi să funcţionăm discontinuu.
La groapa din Braşov, care este la 200 de metri distanţă de instalaţie, se pun zilnic 600-800 de tone. În şase ani, nu am primit nicio maşină de gunoi din judeţul Braşov.
Cum am arătat anterior, conform legislaţiei în vigoare, Eco Solution SA ar trebui să valorifice energetic 100.000 tone deşeuri pe an cu prioritate din judeţul Braşov. În perioada de valabilitate a autorizaţiei de mediu, 2012-2014, am valorificat deşeuri din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.
Reporter: Care este, practic, procesul de producţie?
Costin Frâncu: Procesul de producţie este efectuat conform următoarelor etape: recepţia deşeurilor, sortarea lor, valorificarea deşeurilor reciclabile, pregătirea pentru gazeificare, gazeificarea deşeurilor, curăţarea termică şi chimică a gazului de sinteză, apoi urmând un ultim pas, producerea de energie electrică în cogenerare sau trigenerare.
Reporter: Care sunt obiectivele investiţionale pentru acest an şi ce buget aveţi în acest sens?
Costin Frâncu: Obiective avem multe, din păcate nu avem bani (buget). Din cauza lipsei autorizaţiei de mediu, activitatea economică a societăţii este blocată de doi ani, termenul legal de autorizare fiind de 45 de zile. Altfel spus, de doi ani nu încasez nimic, dar trebuie să cheltuiesc pentru a menţine instalaţia în conservare.
Reporter: Aveţi în vedere varianta de a vinde compania?
Costin Frâncu: Această instalaţie este un pilot industrial care dovedeşte eficienţă economică, energetică şi nivelul de poluare al tehnologiei brevetate de mine. De asemenea, această instalaţie constituie un punct de plecare pentru viitoare teme de cercetare în domeniul valorificării deşeurilor, de exemplu producţia de combustibili lichizi. Eco Solution SA se poate dezvolta să producă instalaţii pentru eventualii investitori interesaţi, dar instalaţia de la Săcele-Braşov nu este de vânzare.
Reporter: Cum caracterizaţi domeniul în care activaţi?
Costin Frâncu: Domeniul valorificării deşeurilor este încă la început de drum. Din păcate, se pare că Eco Solution SA s-a înfiinţat prea devreme pentru ţara noastră.
Reporter: Ce lipsuri credeţi că are legislaţia de profil?
Costin Frâncu: Legislaţia de profil este bine armonizată cu legislaţia europeană, dar, din păcate, autorităţile statului cu responsabilităţi în domeniu nu o respectă sau o aplică discreţionar.
1. Ceva concret
(mesaj trimis de Frincu în data de 06.07.2019, 13:38)
Buna ziua Domnu Francu ,numele meu este Andrei Cornel Frincu si momentan locuiesc in Anglia mai exact in Wolverhampton oras situat la 11 mile de Birmingham a doua Metropola ca marime din Anglia .As dori cu permisiunea Dumneavoastra sa prezint proiectul Concilului Tax din Wolverhampton si mai apoi celui din Birmingham .Daca aveti timp sa imi raspundeti la Emailul de mai sus ,as fii foarte recunascator deoarece in Anglia pana in 2020 vor sa scoata de pe piata masinile pe benzina si sa introduca cat mai multe masini electrice. Cu respect Andrei Frincu. P.S numarul meu de contact din Regatul Unit este :0749 398 60 61
1.1. Ro NU UK (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Robert în data de 26.09.2019, 21:48)
Domnule Francu, Romania are nevoie de asa ceva, UK poate sa beneficeze. Cine are răbdare primește exact ceea ce a așteptat. Domnule Andrei, aceasta tehnologie este construita pentru Romani, nu cred ca ati inteles ca domnul Francu este un roman adevarat ! O putea vinde de mult, dar nu doreste, domnul Francu scrie istorie, istoria Romaniei. Vor disparea si "betele", domnule Francu, v-a multumesc pentru rabdare desavarsita de care dati dovada sunt sigur ca baiatul meu v-a recunoaste numele dumneavoastra !
1.2. Fulcrum BioEnergy (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Vasile în data de 29.09.2019, 00:22)
In November 2016, Fulcrum and BP formed a major strategic partnership that included a $30 million equity investment in Fulcrum by BP and a 500 million gallon jet fuel offtake agreement with Air BP, the aviation division at BP, that will provide Air BP with 50 million gallons per year of low-carbon, drop-in jet fuel. Air BP will also have the opportunity to provide fuel supply chain services for the blending, certification and delivery of Fulcrum’s jet fuel to commercial and military aviation customers.
În noiembrie 2016, FULCRUM și BP format un parteneriat strategic major, care a inclus o investiție de capital de $30.000.000 în FULCRUM de catre BP și un volum de 500.000.000 galoane de combustibil pentru avioane cu motor cu reacţie contractat cu Air BP. Divizia de aviație de la BP va oferi pietei 50.000.000 galoane pe an de combustibil de tip Jet, cu continut redus in carbon. Air BP va avea, de asemenea, posibilitatea de a oferi servicii de lanț de aprovizionare cu combustibil pentru amestecarea, certificarea și livrarea de combustibil Jet de catre Fulcrum pentru clienții de aviație comercială și militară.
2. Presiune pe parlamentul Romaniei
(mesaj trimis de Grigorescu Cristian în data de 20.01.2020, 10:08)
Solicitați prezentarea cazului de mai multe ori la Antena 3 , Protv si altele ptr prezentarea cazului opiniei publice pentru deblocarea situației si obtinerea autorizației de mediu . În 2004 s-a mai pierdut o inovație prin care alt român pusese la punct o linie tehnologică din care se procesa deșeuri si se obținea un material care se putea folosi de la mobila la constructii de case unde se obținea reducerea costurilor pe materiale cu 40% , si in acel caz a fost o fabrica pilot si nu i s-a mai permis dezvoltarea , pierzand Romania inovatia intrucat inventatorul a plecat in strainatate cu tot cu brevetul in cauza.