Costineşti, un soi de tren indian

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 4 august 2021

Dan Nicolaie

Ascult o emisiune la un aparat de radio şi privesc ecranul unui televizor. Uneori fac invers şi nu constat mari diferenţe, dar nu despre asta este vorba. La radio, un specialist în toate vorbeşte despre iminenta venire a valului patru al pandemiei. La TV este un reportaj despre aglomeraţia de pe litoral, centrat pe staţiunea Costineşti. În casă (ziua birou, seara domiciliu) e foarte cald şi ori de câte ori văd imagini de la mare devin gelos pe cei care se află acolo. Opresc radioul şi ascult ce cuvântă oamenii aflaţi pe malul mării. Un domn cu pălărie, care stă în fund pe un prosop, ţine pe genunchi o felie de pizza, e prânzul. Spune că preferă să mănânce aşa pentru că dacă s-ar deplasa la un restaurant sau un fast-food ar pierde locul şi petrecuse nu mai puţin de 90 de minute să-l găsească. O doamnă mai corpolentă, care poartă costumul de baie de când era foarte subţirică, susţine că a ocupat locul pe plajă încă de la ora 6 şi că nu va pleca de acolo până nu se întunecă. Îşi repectă efortul. Cadrul se lărgeşte, imaginile par a fi de la un soi de congres al furnicilor. Apocalipsă din vremea caniculei, puzderie de oameni, umăr la umăr, genunchi la genunchi, suflet lângă suflet, se află pe plajă. La fel stau lucrurile şi în apă. Bănuiesc că acolo se află şi oameni care nu mai ies de teamă să nu piardă locul din mare. Imaginile revin pe uscat. La o şaormerie este o coadă consistentă, iar oamenii îşi închipuie că vor mânca mai repede dacă se urcă în spinarea celui din faţă şi îi respiră tandru în ceafă. Ca un reporter care se respectă, contactez pe cineva de la faţa locului, persoană de încredere, rudă. Îmi confirmă aglomeraţia. Întreb despre cazare, unde au găsit camere, cum este? Perfectă, pe un câmp de pe lângă staţiune, patru în cameră (sunt un grup mai mare) şi se poate face duş dacă se stă pe WC. Altceva nu mai era disponibil, doar o eventuală cazare la "un milion de stele" în contact direct cu pământul patriei. Ieftin şi bun, distracţia contează. Sunt tineri. Opresc discuţia, tai sonorul televizorului, pornesc aparatul de radio. Aflu de la specialist, care încă vorbeşte, că dacă nu respectăm una şi alta, în septembrie o să fie vai şi amar. Mă uit la ecran, Costineştiul pare un tren indian, mă uit la calendar (în septembrie am concediu), mă uit prin casă, cred că am loc în sufragerie de o mică piscină gonflabilă. Îl reduc la tăcere pe specialist, mă sperie. Îmi e cald. Îmi iau temperatura, mă sperie şi ea. Mă apuc de treabă, asta m-a speriat mereu.

Septembrie, venim!

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Amuzant. Daca ma gandesc ca ma batea gandul sa merg la mare tot prin septembrie, cad socoteam ca ar fi mai liber, parca nu mai e asa amuzant.

    Amuzant. Dar întreaga Românie e un nenorocit de tren indian.

    1. Dar aț uitat să spuneț că nu e un tren normal, îi unu dă are doar vagoane dă clasa treia.....

      e tren normal la fel cum era transportul comun pe timpu' lui Ceasca

    Nici domnii din Germania care se înghesuie prin arșița și incendiile din Grecia nu sunt mai isteți!

    .. buna ziua , chiar asa , septembrie venim ..., dar unde ??!!??,...... f. bun articol despre vacanta in Romania ...., cum a fost in Bulgaria ?!? ..., Rila , V.Tarnovo, Nesebar , Plovdiv , etc, etc, ... .,

    1. Bulgaria rules. Dar nu mai spuneti altora. Sa nu afle indienii din tren.

    Frumos scris! Amuzant dar ancorat în viața reală...Pe mine mă sperie cohorta de "specialiști" nou apăruți, nu ști de unde, care parca au și "darul proorociei". Prea sunt siguri in destepciunea lor. Atâta zic, sa nu fie după zisa (gândul ) lor. In rest, e vara și frumos! La tv și radio, in general, lume hădă care parca se bucura lăuntric că vine "valu' 4"....Sa nu fie!

    Confirm imaginea perfecta a vacantelor pline de valuri de pe Litoralul romanesc 2021 - valuri de turisti setosi de plimbare, plaja, mare, soare...se grabesc catre valurile marii, ca sa nu-i prinda urmatorul val pandemic pe drum...

    La munte si la mare e la fel: NIMENI nu poarta masca nicaieri, din magazine până in farmacii totul e "free virus". Doar in Lidl am vazut cu masca, fara sa fac reclama :))). Guvernul imposibil sa nu fie informat cu ce se intampla, dar accepta aceasta stare de fapt având motive ulterioare " serioase" să-i înțepe pe oameni când va da "volumul" infectărilor mai tare. E o mingicăreală totală. Nimeni nu mai crede in nimic. Nu știu dacă anarhie e cuvântul potrivit in ceea ce privește măsurile pandemiei, dar suntem pe aproape.

    1. Nu poti lua masuri severe chiar acum cand se apropie, cu pasi grabiti ,alegerile .orice masura pripita te poate costa,pe tine si acolitii tai,viitorul ,pana la alegerile cele mari.Dupa septembrie ,se vor lua ,bineinteles ,masuri severe.pandemie nu a fost nici la alegerile parlamentare.E lege,inaite si in timpul alegerilor,romania nu e bantuita de virusi sau evenimente neplacute.

    Mai ai aparat de radio?

    Stati linistiti, m-am intors acum 2 zile dupa un week end petrecut la Neptun. Am facut plaja la Best beach Olimp si era foarte ok. Am rezervat sezlonguri ce-i drept cu o seara inainte pe primul rand (am vb cu baiatul care se ocupa), marea era excelenta si nu mi s-a parut deloc foarte aglomerat, chiar mi-a placut. La hotelul unde eram cazati nu am stat la coada la masa, era destul de lejer. Nu va mai speriati de imaginile de la TV

    1. Eu n-am fost inca, dar cei care au fost mi-au spus exact ce spui si tu, mai mica densitatea ca in anii trecuti, mai relaxant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb