Cota energiei regenerabile în consumul de electricitate din UE s-a dublat în 12 ani

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2018

Cota energiei regenerabile în consumul de electricitate din UE s-a dublat în 12 ani

Aceasta a ajuns la 17% în 2016, de la 8,5% în 2004

România, printre cele 11 state membre care şi-au atins deja ţinta în materie pentru 2020

Ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile în consumul final brut de energie a ajuns la 17% în anul 2016, în Uniunea Europeană (UE), dublu faţă de proporţia de 8,5% atinsă în 2004 - primul an pentru care sunt date disponibile, conform Eurostat.

Ponderea surselor regenerabile de energie în consumul final brut de electricitate este unul dintre principalii indicatori ai strategiei Europa 2020. UE urmăreşte ca ţările din blocul comunitar să atingă o cotă de 20% din consumul final brut de energie din surse regenerabile până în 2020 şi de minimum 27% până în 2030.

Cea mai mare pondere a energiei produse din surse regenerabile o are Suedia, iar cea mai scăzută - Luxemburg, Malta şi Olanda.

Din 2004, cota energiei regenerabile în consumul final brut de energie a crescut semnificativ în toate statele membre, menţionează Eurostat, adăugând: "Comparativ cu anul 2015, acesta a crescut în 15 din cele 28 de state membre".

Cu mai mult de jumătate (53,8%) din energie provenind din surse regenerabile în consumul final brut de profil, Suedia a avut cea mai mare pondere în 2016, situându-se astfel înaintea Finlandei (38,7%), Letoniei (37,2%), Austriei (33,5%) şi Danemarcei (32,2%). La polul opus, cele mai scăzute cote de energie regenerabilă au fost înregistrate în Luxemburg (5,4%), Malta şi Olanda (ambele cu 6%).

Fiecare stat membru al UE are propriul obiectiv Europa 2020. Obiectivele naţionale iau în considerare diferitele puncte de plecare ale statelor membre, potenţialul energiei regenerabile şi performanţa economică. Dintre cele 28 de state membre ale UE, 11 au atins deja nivelul necesar atingerii obiectivelor naţionale pentru 2020: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Croaţia, Italia, Lituania, Ungaria, România, Finlanda şi Suedia.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, ţara noastră, cu o pondere de 24,7% în 2015, şi-a îndeplinit deja obiectivul de 24% pentru 2020 privind energia regenerabilă, în special datorită sectorului hidroenergetic, care a generat aproape o treime din capacitatea de producţie energetică instalată, dar şi a evoluţiei energiei eoliene şi utilizării biomasei pentru încălzire.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aproape 10% din pretul platit de consumatorul casnic vine din regenerabile, consumatorii industriali nu platesc.Intreb ANRE este corecta aceasta viziune?

    Dezvoltarea productiei energiilor regenerabile de cons. casnic pentru consum propriu si surplus evacuat in retea ar permite scaderea pretului actual al energiei electrice ( vezi Germania ) 

    De ce prentruenergia hidro peste 10 Mw nu se platesc certificate verzi desi este inregistrata ca energie verde in UE nue este si asta o excrocherie marca ANRE? 

    Stie cineva sa raspunda, ma refer la autoritati?

    1. Ia de la toti si da la o mana de firme ca monteaza o mirisca pe bani nostri iar profitul il ia firma ca a facut un proiect de morisca. Viziune denocratica cu iz de comunism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb