CREANŢE DE 16,5 MILIOANE DE EURO, CEDATE PE 2 EURO Restructurare a creditelor neperformante prin conversie în acţiuni - o dare în plată, marca BCR

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iunie 2016

Restructurare a creditelor neperformante prin conversie în acţiuni - o dare în plată, marca BCR

Banca Comercială Română s-a remarcat, în 2013, printr-un experiment similar "dării în plată" - a acceptat o conversie în acţiuni a creditelor neperformante ale "Cemacon" SA, însă, ulterior, a cedat creanţa către Business Capital for Romania Opportunity Fund, după care şi-a vândut participaţia la acest fond către acţionarul său majoritar, Erste Bank.

Similar a procedat BCR şi în cazul retailerului de bricolaj "Ambient".

Indirect, BCR a acceptat să preia bucăţi din cele două firme în schimbul datoriei. Poate că nu întâmplător, având această experienţă în spate, BCR a fost prima instituţie de credit care a acceptat să preia casa unei persoane fizice în schimbul datoriei, după aprobarea legii dării în plată, după cum a anunţat, vineri, avocatul Adrian Cuculis.

La vremea respectivă, cedarea creanţelor "Cemacon" şi "Ambient", care totalizau 16,5 milioane de euro, au trezit suspiciuni, în condiţiile în care BCR a renunţat la ele pentru suma de 2 euro, iar, în piaţă se vorbeşte că ele ar fi ajuns chiar în atenţia procurorilor.

Cazul "Cemacon"

În noiembrie 2013, "Cemacon", acţionarii săi majoritari şi Banca Comercială Română au semnat un acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro.

La scurt timp, însă, BCR a notificat producătorul de cărămizi asupra faptului că suma de 12 milioane de euro din creditul societăţii a fost cesionat la data de 20 decembrie 2013, împreună cu toate drepturile aferente, către Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief U.A. (BOF) cu sediul în Olanda, fond la care banca avea o participaţie de 83,33%, restul fiind în posesia omului de afaceri Florin Pogonaru.

Nu trece mult şi, în ianuarie 2014, pachetul deţinut de BCR la BOF este transferat către Erste Bank, pentru suma de 15,5 milioane de euro, în baza unui raport de evaluare întocmit de KPMG, susţin surse din piaţă. La data respectivă, BOF avea în portofoliu participaţii la SIF Oltenia şi Argus, iar creanţele preluate pe 2 euro nu au fost puse la socoteală, conform surselor.

În iulie 2015, fondul Business Capital for Romania Opportunity Fund a intrat în acţionariatul producătorului de cărămizi "Cemacon", după ce şi-a convertit în titluri creanţa de 12 milioane de euro. Fondul deţine acum 27,9% din "Cemacon". În prezent, capitalizarea companiei este de aproximativ 35,1 milioane de lei (aproximativ 7,8 milioane de euro), astfel că pachetul BOF valorează pe bursă aproximativ 2,17 milioane de euro.

Cazul Ambient

Evoluţia a fost cu totul diferită, în cazul "Ambient". Acolo, BOF a preluat, în 2014, un pachet de 9,99% din acţiuni de la fondatorul companiei, Ioan Ciolan, care a rămas cu o deţinere de 70,8%, în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 milioane de euro.

În acţionariarul retailerului se mai găseşte şi omul de afaceri Gheorghe Călburean, cu o deţinere de 11,99%.

Însă, restructurarea datoriei nu a fost de folos, căci, în septembrie 2015, compania şi-a cerut insolvenţa.

Într-un interviu din iunie 2015, fostul CEO BCR, Tomas Spurny, ne-a oferit detalii despre circumstanţele înţelegerilor cu "Cemacon" şi "Ambient": "Acţionarii de la Cemacon au venit la noi şi ne-au spus că firma are datorii foarte mari şi nu poate supravieţui. Ne-au întrebat dacă am fi de acord să transformăm o parte din datorie în acţiuni. Am încheiat un acord cu societatea clujeană în vara lui 2013, am realizat o evaluare şi am decis să convertim 15 sau 17 milioane de euro în acţiuni şi să salvăm compania. Asta e povestea! (...) Nu sunt mulţumit, pentru că pentru bancă a fost foarte dureros să facă asta. Totuşi, în alte cazuri, banca a pierdut practic toţi banii, de exemplu la Romstrade.

Pot să mă gândesc la aproximativ 20 de alte cazuri, unde proprietarilor nu le păsa de companie, nu le păsa de oamenii pe care îi aveau angajaţi, ci se gândeau la alte lucruri.

La Cemacon am făcut lucrul corect, am salvat societatea, locurile de muncă, am salvat o parte din economie. Suntem mulţumiţi? Sigur că nu".

Spurny a spus atunci că, pe lângă Cemacon, Ambient este singurul caz unde banca a mai practicat conversia datoriilor, însă că a avut negocieri cu alte 12 societăţi pentru această operaţiune.

Întrebat de ce a ales cele două firme, fostul CEO BCR a spus: "Credem că acele firme au valoare în ce priveşte prezenţa în viitor în piaţă şi în economie. Pentru orice bancă, oriunde în lume, nu numai în România, salvarea companiilor este o opţiune mai avantajoasă decât insolvenţa sau falimentul. Daca mă uit la portofoliul BCR, avem insolvenţe care au durat şapte ani de zile. Privind lucrurile din perspectivă economică, este o tragedie faptul că active de producţie sunt ţinute şapte ani fără să lucreze nimeni cu ele şi fără să producă nimic".

În ultimii ani, BCR a vândut masiv portofolii de credite neperformante. Spre exemplu, banca a vândut în al doilea semestru din 2014 prin două tranzacţii portofolii de credite neperformante de 620 milioane euro, potrivit mîrsanu.ro, care anunţa că discounturile merg până la 95%.

BCR nu a făcut publice numele cumpărătorilor pentru cele două portofolii mari vândute în a doua jumătate a anului 2014, primul în valoare de 220 milioane euro, iar al doilea în valoare de 400 milioane euro. Site-ul citat precizează însă că Deutsche Bank şi cehii de la APS au fost cumpărătorii, potrivit unor surse din piaţa financiară.

Spre exemplu, pachetul de credite de 400 milioane euro, vândut sub numele de cod Saturn, ar fi fost cedat pentru 25 de milioane de euro (94% discount), potrivit surselor noastre, iar din el ar face parte creanţele faţă de companii precum "Rafinăria Steaua Română", "Cuprom", "Energo Mineral", "Concefa", "Cominco", "A6 Impex". Majoritatea companiilor cu datorii către BCR cedate în acest pachet erau în insolvenţă.

La finalul anului trecut, BCR a vândut un portofoliu de credite neperformante corporate în valoare de 1,2 miliarde euro. Se pare că pachetul a fost cumpărat de un consorţiu format din Deutsche Bank, APS şi IFC, divizia de investiţii a Băncii Mondiale.

Tranzacţia a venit după ce, în septembrie 2015, Banca Comercială Română renunţase la vânzarea unor credite neperformante în valoare de circa 2,7 miliarde euro, ca urmare a ofertelor prea scăzute, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Vânzările de portofolii au dus la reducerea ratei creditelor neperformante a BCR la 19,5%, la 31 martie 2016, faţă de 25,6% la 31 martie 2015, după cum a anunţat banca.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Vreti numai formule planificate de PCR pe cincinale pentru bunastarea oamenilor muncii ?

    1. Ai auzit ca la banci se poate , nu pot falimenta , a spus ieri cel de la consiliul Concurentei.

    Este o prostie sa compari cazul Cemacon cu darea in plata pentru ca in urma acestei operatiuni Cemacon a ramas datoare catre BCR cu 18 milioane de euro din 30. Desigur cele 30 includeau penalitati si alte accesorii. Din cate stiu eu la darea in plata se stinge orice datorie a debitorului catre banca.

    Astia vand tara pe 2 euro si n-are cine sa-i traga la raspundere!

    Fac ce vor si nu exista ac de cojocul lor! 

    De ce le e rusine de purgatoriul falimentului? 

    Mai bine vindem credite neperformante cui vrem la ce pret vrem ... 

    De ce nu imputati celor care le-au acordat ?

    Cine se protejeaza pe cine ?? 

    1. cum iti permiti sa ai asemenea de opinii.Trebuie acum sa cer iertare pentru imbecilitatile care le indrugi verzi si uscate. In 2013 BCR SA cu sediul in Romania nu exista. Este doar o campanie de publicitate platita de MFP pentru a intelege ce puteau sa cumperi cu salariul doamnei Dragu. Cu superioritate bofina, Zambila

      Tarani care gandesc nu estem bine :)))

      Viena nu poate sa are cu bancile in Romania si nu poate taia nestingherita padurile, de aceea e bine analfabetismul romanesc pentru Viena. 

      deoarece e de opiniune ca diviziunea sociala a muncii nu avea in trecutul comunist loc pentru shmekerasi, ei fiind infierati cu manie proletara daca exagerau si nu ramaneau in limitele limitele bunului sunt. Astazi hiena erste elogiata in cele mai elevate tonuri in timp ce boul este privit asemeni unui bou...

    unde sunt procurorii? mai sunt si alte tranzactii dubioase ale EFG, ilogic economic, vedeti tranzactiile cu ansamblurile rezidentiale din portofoliu

    1. Cred ca sunt unsi cu miere.

    Doar pentru persoane juridice.

    Nu e discriminare ? 

    Pj -pf de ce pj au mai multe drepturi ?

    Insolventa faliment? 

    In cazul restructurarii datoriei Cemacon catre BCR, care s-a implementat printr-un proces complex ce a presupus si conversie din datorie in actiuni, si novatia unei sume pe un SPV si aport de capital proaspat de la actionari, partile, mai ales banca si actionarii, unii dintre ei intrati in companie in perioada de turn around, au cautat upside-ul, adica cresterea afacerii si a valorii ei.

    Motivatia a venit din capacitatea dovedita a managementului de a stabiliza compania in prima faza, de a o restructura si, mai apoi, de a o devzvolta continuu. Astfel, la Cemacon cifra de afaceri si cota de piata s-a triplat in 5 ani si compania este astazi al doilea jucator pe piata caramidei si lider in Transilvania. Lucreaza cu capacitatile incarcate la maxim si produce profit pentru actionari; banca isi incaseaza ratele si dobanda conform graficului, activele neproductive sunt in curs de valorificare, iar valoarea companiei a crescut accentuat dupa restructurare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb