CREDITELE INTRAGRUP AU DUS INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE LA MAXIMUL ULTIMILOR PATRU ANI Investim pe datorie

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2014

Investim pe datorie

Ionel Blănculescu: "ISD-urile nu au nicio relevanţă în economia reală, sunt mişcări intragrup"

Aurelian Dochia: "Finanţarea societăţilor existente reprezintă un semnal pozitiv pentru economie"

Investiţiile străine directe (ISD) s-au cifrat la aproximativ 2,4 miliarde euro, în primele 11 luni ale lui 2013, Banca Naţională a României (BNR) raportând o creştere cu 22,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, ceea ce reprezintă un maxim al ultimilor patru ani.

Avansul din noiembrie faţă de luna precedentă se datorează, însă, aproape exclusiv creditelor contractate de subsidiarele româneşti de la companii din cadrul grupurilor din care fac parte, nu infuziilor de capital de la acţionari şi nici unor noi investiţii în economie.

Potrivit comunicatului BNR, din valoarea totală de 2,4 miliarde euro ce reprezintă investiţiile directe realizate de nerezidenţi în primele 11 luni ale anului trecut, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 1,34 miliarde euro, iar creditele intragrup - circa un miliard de euro.

La finalul lunii octombrie, investiţiile străine directe totalizau 1,8 miliarde euro, din care participaţiile la capital se cifrau la 1,33 miliarde euro, această valoare fiind similară cu cea de la sfârşitul lui noiembrie.

Creditele intragrup au însumat, la 10 luni, 482 milioane euro, ceea ce înseamnă că, doar în luna noiembrie, firmele cu capital străin au împrumutat de la companiile din grup peste 500 de milioane de euro, adică valoarea aproximativă cu care au crescut ISD în noiembrie faţă de octombrie, bani ce vor trebui returnaţi, la un moment dat, societăţilor creditoare din grup.

Investiţiile Străine Directe reprezintă un indicator "fals, fără nicio relevanţă", în opinia analistului Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Domnia sa ne-a explicat: "Avem de-a face cu doi indicatori - investiţiile străine directe, care este un indicator pasiv, fără importanţă, şi investiţiile directe, cel care are importanţă şi arată nivelul real al investiţiilor în economie. ISD este un indicator care surprinde mişcările aleatorii intragrup, nesesizând şi necorelându-se cu realitatea economică. La nivelul intragrupurilor au loc tot felul de mişcări financiare, de majorări de capital, de creditare, de infuzie etc., pe fondul unui mozaic de interese, având loc un haos organizat. De aceea, cifrele raportate de BNR cu privire la ISD nu reflectă absolut deloc realitatea, sunt irelevante".

În opinia analistului economic Aurelian Dochia, chiar dacă valoarea cu care ISD a crescut în primele 11 luni ale anului trecut nu înseamnă investiţii noi pentru economie, finanţarea societăţilor existente reprezintă, totuşi, un semnal pozitiv, care dă speranţe de relansare a activităţii companiilor cu capital străin din ţara noastră.

Anul trecut, peste 10 companii au primit infuzii de capital mai mari de 50 de milioane de euro fiecare de la acţionarii străini, suma totală depăşind 1 miliard de euro.

Respectivele societăţi activează în energie, retail, industria lemnului, sectorul financiar, auto, media şi industria petrolieră, a anunţat, recent, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Cea mai mare majorare de capital din 2013, de circa 140 de milioane de euro, a fost realizată de retailerul francez Auchan.

Alte companii care au făcut majorări de capital au fost Real Hypermarket, Volksbank, Enel Green Power România, Stabilus România, Petrofac Solutions & Facilities Support, Continental Automotive Systems, MetLife, Celestica, GlaxoSmithKline, Dogan Media, E.On România, Lufkin Industries şi Kasatamonu România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb