RebelDot, companie de dezvoltare de software din Cluj, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 11,6 milioane de euro (la nivel de grup), în creştere cu 40% faţă de anul anterior. Creşterea accelerată în 2023 a business-ului RebelDot a avut loc pe fondul dezvoltării segmentului de AI şi ca urmare a creşterii numărului de recomandări din partea clienţilor, RebelDot având un NPS (Net Promoter Score - probabilitatea de recomandare a unei companii, produs sau serviciu) de 91,2% din partea clienţilor, care plasează o în top 1% companii de tech din lume, conform studiilor existente, conform unui comunicat remis redacţiei.
Conform comunicatului, RebelDot estimează menţinerea ritmului de creştere în 2024 şi estimează venituri de peste 15 milioane de euro, ca urmare a dezvoltării componentei de AI în proiectele companiei, a parteneriatelor tehnologice care vizează realizarea de soluţii complete, dar şi a extinderii şi consolidării prezenţei în Danemarca, UK şi regiunea DACH (Germania, Austria şi Elveţia).
"Mizăm anul acesta şi mai mult pe zona de AI, pe soluţii propulsate de inteligenţă artificială, continuând angajamentul nostru asumat în această direcţie odată cu achiziţia companiei Steepsoft AI, pentru a le oferi partenerilor noştri un avantaj competitiv într-o piaţă globală dinamică", spune Tudor Ciuleanu, CEO RebelDot, menţionând că soluţiile de AI dezvoltate de RebelDot se grupează în soluţii de Generative AI, Computer Vision şi Data Engineering, iar verticalele unde compania are cea mai mare expertiză sunt Manufacturing, Energy, Financial/Insurance. "Segmentul de AI reprezintă acum până la 10 % din business-ul total al RebelDot, dar este segmentul cu cea mai rapidă creştere. În 2023 acest segment a crescut cu 150% în cadrul companiei, departamentul de AI având de 2,5 ori mai mult business acum decât la momentul achiziţiei Steepsoft AI, în urmă cu 10 luni. Am fost plăcut surprins să văd că, deşi nu am căutat clienţi la nivel naţional, multiple companii din Romania ne-au abordat anul acesta pentru a-i ajuta cu consultanţă şi servicii AI".
Planurile companiei vizează deschiderea de poziţii noi în 2024, cu focus pe menţinerea standardelor înalte pentru condiţii de muncă şi cultură organizaţională. De la începutul anului, RebelDot a angajat peste 25 de persoane. RebelDot îşi păstrează poziţia a doua în România în topul Best Places to Work şi a cincea în Europa, fiind, astfel, recunoscută drept unul dintre angajatorii de top din România, pentru al doilea an consecutiv.
Best Places to Work este un program internaţional de certificare HR care le oferă angajatorilor posibilitatea de a afla mai multe despre implicarea şi satisfacţia angajaţilor lor şi de a-i onora pe cei care oferă o experienţă de lucru remarcabilă, la cele mai înalte standarde în ceea ce priveşte mediul de muncă.
Pentru anul în curs, RebelDot îşi propune scalarea parteneriatelor curente şi a numărului de clienţi, menţinând calitatea serviciilor livrate, concomitent cu perfecţionarea proceselor interne, creşterea engagement-ului angajaţilor şi asumarea culturii organizaţionale.
"În prezent, furnizăm proiecte pentru un număr de aproximativ 240 de persoane, dintre care 80% sunt angajaţi ai RebelDot şi Steepsoft AI, restul fiind colaborări pe plan local. Anul trecut am adus aproximativ 50 de noi colegi în echipă, şi vom continua să atragem oameni valoroşi în 2024. Vom investi în definirea şi rafinarea proceselor interne care să ne ajute să ajungem la următorul nivel de creştere, fără a dilua cultura organizaţională. Vom lua mereu feedback de la echipă şi ne vom adapta în aşa fel încât să rămânem atât un partener bun pentru client, cât şi un loc de muncă fain", mai spune Tudor Ciuleanu.
Creşterea numărului de angajaţi este susţinută de planurile pentru dublarea spaţiului de birouri din Cluj-Napoca în prin parte a anului 2024, dar şi de extinderea prezenţei în UK şi Danemarca, alături de consolidarea ofertei de servicii. Acest lucru presupune adăugarea componentei de AI în mai multe proiecte şi a altor skill-uri necesare pentru a putea fi un one-stop-shop pentru companiile care au nevoie de un partner tech dedicat dezvoltării acestora. Totodată, compania ţinteşte extinderea echipei în zona Business Analyst cu colegi cu expertiză în verticale cheie, extinderea departamentului de data engineering şi creşterea zonei de skill-uri IOT şi IIOT (Industrial Internet of Things).
Strategia de dezvoltare a RebelDot se bazează pe angajamentul companiei către adoptarea practicilor de sustenabilitate. La finalul anului trecut, compania a obţinut medalia de argint din partea EcoVadis, cel mai mare şi de încredere furnizor global de evaluări de sustenabilitate a afacerilor, plasând RebelDot în top 25% companii din lume care aplică practici sustenabile în fiecare aspect al activităţii.
Evaluarea EcoVadis a fost realizată pe analiza a 4 mari componente: mediu, muncă şi drepturile omului, etică şi achiziţii sustenabile. Certificarea EcoVadis Silver validează eforturile RebelDot de a construi o companie cu o reputaţie solidă, un viitor durabil şi importanţa practicilor de afaceri responsabile.