CREŞTERE DE 55% A COTAŢIEI Brokerii: "2013 - an de excepţie, probabil irepetabil, pentru FP"

VERONICA PLĂCINTESCU, OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 20 decembrie 2013

Brokerii: "2013 - an de excepţie, probabil irepetabil, pentru FP"

Fondul Proprietatea (simbol FP) poate fi considerat unul din starurile anului 2013, înregistrând o creştere de 55% a preţului acţiunilor, de la începutul anului, depăşind, pentru prima dată, pragul de 0,8 lei/unitate şi consemnând noi maxime istorice, ne-au spus brokerii.

Anul acesta a fost de departe cel mai bun pentru Fondul Proprietatea, însă sunt mici şansele ca performanţele atinse în 2013 să mai poată fi repetate şi în viitor, potrivit lui Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office la Intercapital Invest: "Fondul Proprietatea încheie un an de excepţie, de departe cel mai bun an de la listare. Având în vedere politica investiţională, pe care acţionarii au impus-o prin stabilirea criteriilor de performanţă, este de aşteptat ca evoluţia pozitivă să continuie, însă este greu de crezut că mai pot fi atinse randamente similare cu cele din anul curent. Cel mai probabil, distribuirea de sume cash către acţionari va continua, fie sub formă de dividende, reduceri de capital social sau răscumpărări de acţiuni, în timp ce vânzările de pachete de acţiuni din portofoliu, probabil, se vor intensifica. Nu este exclus ca o altă propunere de listare pe pieţele externe să fie supusă votului acţionarilor în următoarele adunări generale".

Motivul evoluţiei fulminante a titlurilor FP îl reprezintă programul de răscumpărare, a precizat Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a transmis: "Pentru FP a fost un an foarte bun, preţul acţiunilor înregistrând o creştere de peste 50%. Consider că principalul argument pentru această evoluţie este programul de răscumpărare. Un alt catalizator pentru evoluţia ascendentă a preţului este listarea la bursă a unor companii din portofoliul FP: Nuclearelectrica şi Romgaz. Perspectivele preţului acţiunilor FP rămân optimiste şi pentru 2014, însă amploarea avansului de anul acesta va fi foarte greu de egalat".

Fondul Proprietatea a bifat maxime după maxime, reuşind pentru prima dată să depăşească pragul de 0,8 lei/unitate, potrivit lui Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst, la SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Se remarcă dinamica acţiunilor FP, cu un avans de 55% de la începutul anului şi până acum, compania consemnând maxime după maxime pe parcursul anului. Această evoluţie a fost determinată de intensificarea presiunii acţionarilor străini ai companiei în direcţia convergenţei preţului din piaţă către valoarea nominală şi ulterior către VAN (n.r. valoarea activului net). În acest context, FP a derulat programe de răscumpărare, dar şi o ofertă pentru cumpărarea a 600 milioane acţiuni la preţul de 1 RON/acţiune".

Sunt şanse mari ca programul de răscumpărare al acţiunilor proprii ale Fondului Proprietatea să devină o caracteristică permanentă a FP, ne-a spus Mihai Iulian Căruntu, coordonator al Echipei Cercetare Piaţă de Capital, din cadrul Direcţiei Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică a BCR. Domnia sa ne-a transmis: "După o creştere de circa 55% în 2013, susţinută în mod direct şi substanţial de programul de răscumpare, acţiunile FP şi-au epuizat în bună parte potenţialul de creştere pe termen scurt. Acesta este dependent de decizia managerului Franklin Templeton de a alimenta cu lichidităţi programul de răscumpărare, care, probabil, va deveni o caracteristică permanentă a FP. În funcţie de ritmul efectiv al programului, acesta va presupune vânzarea de active, precum a fost cazul cu Transgaz, ceea ce va însemna dividende (ordinare) distribuite FP mai mici începând cu cele asociate exerciţiului financiar 2013. Pe de altă parte, pe termen mediu şi lung, liberalizarea pieţei de electricitate şi gaze, care, în mare parte, se va derula în 2014 şi 2015, susţine principalele companii din portofoliu prin prisma îmbunătăţirii profitabilităţii acestora. Din această perspectivă, acţiunile FP sunt susţinute de motoarele fundamentale care au, însă, nevoie de un orizont de timp de unul-doi ani pentru a se reflecta în creşterea capitalizării bursiere a companiilor importante, unde FP este acţionar, şi, deci, în NAV (n.r. VAN - valoarea activului net) şi în preţul acţiunilor FP".

Evoluţia Fondului putea fi dedusă încă de la începutul anului, ne-a spus Bogdan Gherghe, analist Tradeville. Domnia sa a explicat: "În cazul Fondului Proprietatea, am simţit, încă de la începutul acestui an, că acţionarii cu participaţii mari, cum sunt fondurile Elliott, vor pune o presiune mai mare pentru creşterea sumelor distribuite către investitori şi, implicit, pentru evoluţia pozitivă a titlurilor.

Strategia a fost confirmată în AGA din luna noiembrie, o proporţie covârşitoare dintre acţionari acceptând politica de management propusă de Elliott. Efectul de moment este vizibil în piaţă, titlurile FP apreciindu-se semnificativ în ultimele luni, graţie acestei strategii, în timp ce discountul dintre cotaţii şi valoarea activului net unitar s-a redus considerabil, în intervalul 30-35%. Din punctul nostru de vedere, Fondul Proprietatea va reuşi să performeze şi anul următor, argumentele fiind legate de listarea unor companii din portofoliu, de creşterea dividendelor distribuite, continuarea programelor de răscumpărare şi în special de ţintirea unui discount de maxim 15% faţă de portofoliul net începând cu luna octombrie".

S-a finalizat al doilea program de răscumpărare al acţiunilor proprii ale FP

Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului Proprietatea (FP), a anunţat, ieri, finalizarea celui de-al doilea program de răscumpărare, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul acestui program, Fondul a răscumpărat 1.100.950.684 acţiuni FP, reprezentând 8,2% din capitalul social al companiei. Aceste acţiuni au fost achiziţionate atât prin tranzacţii zilnice, din piaţă, cât şi printr-un program de ofertă publică de cumpărare accelerată a 600 milioane de titluri FP, la preţul de 1 leu/unitate.

Pentru cumpărarea acţiunilor proprii, Fondul a alocat 962,6 milioane lei, fără a lua în calcul comisioanele de brokeraj şi alte costuri de achiziţie, potrivit aceluiaşi comunicat.

Franklin Templeton, în calitate de administrator al Fondului, intenţionează să demareze un al treilea program de răscumpărare, care a fost aprobat de acţionari, în cadrul Adunării Generale, din 22 noiembrie, se mai arată în comunicat.

Al treilea program de răscumpărare de acţiuni va începe de îndată ce hotărârea acţionarilor este publicată în Monitorul Oficial şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avizează anularea acţiunilor dobândite în cadrul primului program de răscumpărare. Avizul ASF a fost solicitat în luna mai 2012, iar decizia finală este în aşteptare, se mai precizează în comunicat.

Acţionarii FP sunt chemaţi, la începutul lunii februarie, să aprobe reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor dobândite în cadrul celui de-al doilea program de răscumpărare. Pe ordinea de zi a Adunării Generale din 2 februarie, se află şi reducerea capitalului, prin diminuarea valorii nominale a fiecărei acţiuni, cu suma de 0,05 lei/unitate şi restituirea banilor către acţionari.

Programul de răscumpărare de acţiuni proprii a avut efecte benefice, atât asupra volumului tranzacţionat, cât şi asupra preţului, potrivit lui Nicu Grigoraş. Domnia sa ne-a spus că al treilea program de răscumpărare va începe după ce acţiunile achiziţionate până acum vor fi anulate, iar această decizie va trebui să primească şi acordul ASF.

Reprezentantul "Intercapital Invest" consideră că, odată terminat programul de răscumpărare, lichiditatea schimburilor cu acţiuni FP ar putea să scadă. "Şi în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) s-a putut constata un volum mai mic", a precizat Nicu Grigoraş.

Domnia sa consideră că viitorul program va impulsiona din nou, atât volumul schimburilor, cât şi preţul titlurilor FP.

Domnia sa este de părere că sunt şanse mari ca la Adunarea Generală din luna februarie să se întrunească cvorumul necesar pentru a se vota reducerea valorii nominale a acţiunilor cu 0,05 lei/unitate.

Nicu Grigoraş ne-a declarat: "Acţionarii au fixat anumite obiective. Acestea sunt de diminuare a discount-ului dintre valoarea unitară a activului net (n.r. VUAN) şi preţul din piaţă şi de distribuţii de cash către acţionari. Este posibil ca, în continuare, să fie nevoie să vândă din active pentru realizarea acestor obiective".

Un alt broker din piaţă consideră că scopul programului FP a fost să crească preţul acţiunilor şi să diminueze discount-ul VUAN şi preţul din piaţă.

Potrivit brokerului, este evident că, fără răscumpărări de acţiuni proprii, cotaţia FP nu ar fi depăşit valoarea de 0,8 lei/unitate.

Acesta ne-a mai spus că Fondul va vinde, în continuare, din activele pe care le deţine, iar cu banii obţinuţi va continua să facă răscumpărări, în cadrul programelor viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb