Creşteri uşoare pentru indici, în prima lună a anului

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 februarie 2024

Creşteri uşoare pentru indici, în prima lună a anului

English Version

Scădere de 2,5% pentru acţiunile Hidroelectrica

Evoluţii diferite pentru titlurile bancare, în principal pe seama corecţiei ex-dividend a acţiunilor BRD

Obligaţiuni ale Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, au fost listate la BVB

Indicii principali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri uşoare, în prima lună a anului, într-o perioadă cu aprecieri moderate în pieţele internaţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a urcat cu 0,92%, la 15.512 puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 2,06%, până la 2.947 de puncte.

Jerome Powell a mai temperat aşteptările pieţelor privind o reducere a dobânzilor de către Fed, în viitorul apropiat

În Statele Unite, Rezerva Federală a lăsat nemişcată rata dobânzii, iar preşedintele Jerome Powell a mai temperat aşteptările pieţelor privind o reducere a dobânzilor în viitorul apropiat.

"Vrem să avem o încredere mai mare că inflaţia merge către 2% (n.r. ţinta pe termen lung a Fed)", a afirmat Powell într-un interviu difuzat de CBS la începutul lunii februarie, reluând ideea din conferinţa ce a urmat întâlnirii Rezervei Federale de finele lui ianuarie. "Nu cred că acest nivel de încredere va fi atins până la întâlnirea din martie, care este peste şapte săptămâni", a completat preşedintele Fed.

O parte din companii şi-au publicat rezultatele aferente ultimului semestru al anului trecut, iar conform unei statistici publicate de Reuters la finele săptămânii trecute, ce preia date LSEG, circa 80% dintre emitenţi depăşiseră estimările la acel moment.

În acest context, indicele S&P 500 a urcat cu 1,7%, luna trecută, în vreme ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un avans de 1,02%.

De partea noastră a Atlanticului, unde Banca Centrală Europeană a menţinut rata dobânzii la maximul istoric, indicele Stoxx 600 s-a apreciat cu 1,4%, în vreme ce la Frankfurt indicele DAX40 a avut un avans de 0,9%.

Aquila, TeraPlast şi TTS - printre performerii din BET

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), acţiunile companiei de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila - plus 12,5%, titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast - plus 12,04% şi acţiunile transportatorului naval şi operatorului portuar Transport Trade Services - plus 8,15%, au avut cele mai bune evoluţii din BET, luna trecută.

Creşteri uşoare pentru indici, în prima lună a anului

Aquila a anunţat un acord preliminar privind achiziţia Parmafood, ceea ce îi va permite să îşi extindă prezenţa pe toate canalele de distribuţie cu produse complementare activităţii sale, conform unui raport al companiei. De asemenea, o serie de rapoarte de evaluare ce indicau preţuri ţintă pentru titlurile AQ semnificativ peste cotaţiile actuale au susţinut probabil evoluţia acţiunilor.

TeraPlast vine după un an cu scăderi ale cotaţiei, dar rezultatele aferente trimestrului al treilea au fost semnificativ îmbunătăţite, iar compania a anunţat, la începutul lunii februarie, un acord privind achiziţionarea Grupului Wolfgang Freiler din Austria. Volumele pe care a apărut creşterea preţului acţiunii TRP sugerează prezenţa în piaţă a investitorilor instituţionali.

În cazul TTS preţul acţiunii a continuat tendinţa ascendentă de anul trecut, printre cumpărători fiind şi fondul de pensii Pilon II Metropolitan Life. Transport Trade Services beneficiază de reconfigurările lanţurilor logistice la nivel regional, în contextul războiului din Ucraina, iar pentru 2023 se conturează o creştere mare a profitabilităţii.

Acţiunile Purcari Wineries au urcat cu 7,7%, într-o perioadă în care producătorul de vinuri a anunţat extinderea în Turcia, în vreme ce titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications s-au apreciat cu 3,9%.

Producătorii de energie se aşteaptă la scăderea profitabilităţii, în acest an

Companiile energetice şi de utilităţi şi-au publicat în mare parte Bugetele de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, iar estimările sunt de scădere a profitabilităţii.

Acţiunile Hidroelectrica au scăzut cu 2,5%, probabil sub impactul preţurilor ţintă în scădere date de către unii analişti care acoperă compania, după cum reiese dintr-un raport de analiză al Tradeville. Pentru acest an, Hidro estimează un profit net de 4,84 miliarde de lei, cu 20% sub cel preliminat din anul trecut, de circa şase miliarde de lei, conform BVC-ului. Acţiunile Nuclearelectrica au stagnat, compania estimând pentru acest an un profit în scădere cu 48%.

Într-o lună în care preţul petrolului a avut o creştere uşoară, acţiunile OMV Petrom s-au apreciat cu 1%. Societatea a raportat pentru anul trecut un profit în scădere cu 61% şi propune investitorilor un dividend cu randament de circa 7% şi, posibil, un dividend special. Acţiunile Romgaz au urcat cu 2,2%, compania estimând că va plăti un dividend cu randament de 8,7%, faţă de preţul mediu al titlurilor de anul trecut.

Acţiunile transportatorului de ţiţei Conpet, companie cu distribuţie constată mare de dividende, au avut un avans de 2,7%, luna trecută, în vreme ce titlurile transportatorului de gaze Transgaz s-au apreciat cu 1,5%.

BRD vrea să aloce 60% din profitul anului trecut către acţionari

Acţiunile bancare au avut evoluţii diferite, în principal pe seama corecţiei ex-dividend a titlurilor BRD, societate ce a distribuit un dividend din rezultatul reportat aferent anului 2022. Pentru acest an instituţia de credit a raportat un profit preliminar în creştere cu 27%, din care vrea să aloce 60% către acţionari. Titlurile Banca Transilvania s-au apreciat cu 2,5%, luna trecută, inclusiv pe fondul unor răscumpărări de acţiuni.

Sectorul bancar are premise pentru o evoluţie bună în acest an, în condiţiile în care nivelul dobânzilor va asigura în continuare o sursă solidă de câştig.

Compa a întrerupt procesul de divizare

Conducerea Compa Sibiu a decis întreruperea procesului de divizare, prin care se dorea transferarea a aproape jumătate din activele companiei într-o altă societate nelistată, cu activităţi în domeniul imobiliar, în urma unor solicitări de lămurire venite din partea unor acţionari.

Pentru acţionarii care s-ar fi retras din societate, evaluatorul Value Management Consult stabilise un preţ de 0,6001 lei pe titlu, cu 74% sub valoarea contabilă pe acţiune. Raportul de evaluare nu a fost publicat.

Discount-uri de tranzacţionare între 69% pentru Infinity Capital Investments şi 49% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a coborât cu 1,81% luna trecută, singurul coş de acţiuni de la BVB care s-a depreciat, în ianuarie.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 69% pentru Infinity Capital Investments, în vreme ce titlurile SIF Muntenia aveau o diferenţă relativă faţă de nivelul activului net de 49%. În cazul FP, discountul era de 20%, uşor peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

La jumătatea lunii ianuarie, obligaţiuni ale Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 76 milioane de euro, au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Obligaţiunile au fost vândute în luna decembrie a anului trecut, printr-un plasament privat, principalii cumpărători fiind băncile, dar şi fonduri de investiţii şi fonduri de pensii. Titlurile, cu o valoare nominală unitară de 100 de euro, au maturitatea de zece ani, cu scadenţa în 2033 şi cu o opţiune de rambursare anticipată în anul 2029. Dobânda este de 3,25% plus EURIBOR la şase luni.

Fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanţării datoriei publice locale şi cofinanţării unor obiective de investiţii de interes public local ale Consiliului Judeţean Cluj.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. [...] ce "schema" sa pus la cale la THR Marea Neagra? Acelasi mecanism de divizare asimetrica... la Compa, Pilon 2 (NN Pensii) e actionar direct, la THR Marea Neagra acelasi NN Pensii (prin detinerile in Transi) e indirect... si-au tras smecherii o lege si acum urmeaza devalizari mari... ma mir ca BNET inca nu sa apucat de vreo divizare asimetrica

    1. ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb