CRISTIAN COLŢEANU, GE: "Avem şansa extraordinară să devenim hub energetic regional"

A consemnat ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 ianuarie 2015

"Avem şansa extraordinară să devenim hub energetic regional"

Interviu cu Cristian Colţeanu, preşedinte şi director general al General Electric pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova

Ţara noastră are acum şansa extraordinară să devină un jucător important pe piaţa energetică din regiune şi se poate transforma într-un hub energetic pentru zona Europei Centrale şi de Est, ne-a declarat Cristian Colţeanu, preşedinte şi director general al General Electric (GE) pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova. "Astfel, putem juca un rol important pentru securitatea energetică a ţărilor vecine", consideră domnia sa, care a ţinut să sublinieze că autorităţile trebuie să agreeze o strategie de dezvoltare economică în strânsă relaţie cu strategia energetică.

Oficialul GE ne-a spus că eşecul construirii gazoductului South Stream a plasat securitatea energetică pe un loc prioritar pe agenda vecinilor noştrii vestici din Balcani, context în care ţările membre UE din regiunea noastră, inclusiv România, pot beneficia de fonduri UE pentru derularea de proiecte destinate unei dezvoltări durabile.

Cristian Colţeanu preconizează că sectorul energetic autohton va continua să se extindă, cu accent pe tehnologiile de generare distribuită a energiei şi piaţa de servicii energetice. Aceasta presupune că statul, în loc să construiască unităţi mari de producţie a energiei, care să alimenteze reţeaua naţională, va deplasa centrul de greutate către investitorii în centrale de cogenerare cu o putere instalată mai redusă şi amplasate cât mai aproape de consumatori.

În opinia domnului Colţeanu, în România există nenumărate oportunităţi de dezvoltare, având în vedere "vârsta" infrastructurii (energetice şi medicale), care necesită modernizarea sau chiar înlocuirea completă.

Reporter: Cum au evoluat afacerile GE în domeniul energiei, în ultimul an, în România şi care sunt segmentele de activitate cu cele mai bune rezultate?

Cristian Colţeanu: GE este cel mai mare furnizor de tehnologie pentru infrastructură din lume. Ca pentru orice altă companie, activitatea noastră depinde de condiţiile economice locale şi globale, de cererea şi provocările pieţei. Anul trecut, în România, ne-am concentrat pe sectorul energiei şi pe cel al tehnologiilor din domeniul sănătăţii, datorită necesităţii de echipamente medicale mai performante şi o infrastructură energetică eficientă.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare din acest an?

Cristian Colţeanu: În opinia noastră, în acest an, sectorul energetic va continua să se extindă, cu accent pe tehnologiile de generare distribuită a energiei şi piaţa de servicii energetice. Aceasta presupune că statul, în loc să construiască unităţi mari de producţie a energiei, care să alimenteze reţeaua naţională, va deplasa centrul de greutate către investitorii în centrale de cogenerare, cu o putere instalată mai redusă şi amplasate cât mai aproape de consumatori.

Printre avantajele unei astfel de schimbări de strategie se numără costurile moderate şi flexibilitatea prin adaptarea rapidă la cererea de energie (electrică şi termică), precum şi pierderile reduse la transport, având în vedere apropierea de locul de consum.

Un alt sector de creştere îl reprezintă tehnologiile de gestionare a reţelei, vizând o mai bună conectare a energiilor regenerabile la sistemul energetic prin implementarea conceptului de reţea/oraş inteligent.

În egală măsură, sistemul medical necesită investiţii majore, care să determine îmbunătăţiri semnificative, personalul medical având, astfel, acces la tehnologii moderne complexe, necesare atât în diagnosticarea pacienţilor, cât şi în activitatea medicală de prevenţie.

În România există nenumărate oportunităţi de dezvoltare, având în vedere "vârsta" infrastructurii (energetice şi medicale), care necesită modernizarea sau chiar înlocuirea completă.

Este fundamental ca România să îşi definească priorităţile de investiţii, iar unul dintre cele mai active sectoare care necesită o strategie clară în acest sens este cel energetic.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia sectorului nostru energetic în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), din perspectiva provocărilor geopolitice şi a scăderii consumului?

Cristian Colţeanu: Europa Centrală şi de Est este compusă dintr-o serie de ţări post-comuniste, care au fost nevoite să îşi reconfigureze modelul economic şi să identifice noi pieţe. GE este un partener de încredere al acestor ţări, iar în România, de peste 30 de ani, este prezent în calitate de furnizor de tehnologie şi investitor.

România are acum şansa extraordinară să devină un jucător important pe piaţa energetică din regiune şi se poate transforma într-un hub energetic pentru zona ECE, jucând un rol important pentru securitatea energetică a ţărilor vecine.

Dacă ţara noastră vrea să profite de această oportunitate, atunci autorităţile trebuie să agreeze o strategie de dezvoltare economică în strânsă relaţie cu strategia energetică.

Securitatea, independenţa şi eficienţa energetică sunt, fără îndoială, principalele obiective pentru mai multe guverne din regiune, iar ţările membre din ECE pot beneficia de fonduri UE pentru derularea de proiecte destinate unei dezvoltări durabile. Din această perspectivă, GE va continua să contribuie la modernizarea domeniilor în care tehnologia sa este aplicabilă.

Eşecul construirii gazoductului South Stream a plasat securitatea energetică pe un loc prioritar pe agenda vecinilor noştri vestici din Balcani.

Explorările şi exploatările din Marea Neagră au două mari avantaje: resursele de petrol şi gaze sunt pe teritoriul UE, iar transportul lor pe uscat, prin conducta proiectată de Transgaz, are loc tot pe teritoriul european, fiind o componentă foarte importantă a securităţii energetice.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene care ne sunt puse la dispoziţie pentru energie, ţara noastră trebuie să se poziţioneze faţă de infrastructura veche, care trebuie modernizată, dar şi să dezvolte interconexiunile cu statele vecine, pentru a găsi noi pieţe de desfacere pentru surplusul de energie de care dispunem.

Reporter: Care sunt rezultatele din România ale programelor lansate de GE anul trecut (Internetul industrial şi finanţarea unor importante proiecte de infrastructură)?

Cristian Colţeanu: Unul dintre proiectele eoliene dezvoltate în România cu tehnologie GE beneficiază deja de avantajele internetului industrial, care este o reţea globală de date şi echipamente, ce ar putea adăuga 2,2 trilioane de euro la PIB-ul european până în anul 2030.

Internetul industrial va permite diminuarea risipei de timp şi resurse, valorând miliarde de euro, în principalele industrii europene, datorită asocierii dintre echipamentele conectate la internet, diagnosticarea lor, software şi analiză. Astfel, operaţiunile companiilor vor fi mai eficiente, predictibile şi automatizate.

Fermele eoliene Mireasa II, Gălbiori şi Siliştea II ale grupului Monsson utilizează serviciile PowerUp, o soluţie GE de predictibilitate, care permite operatorilor să îşi crească producţia anuală de energie cu până la 5%, profitând de condiţiile de mediu. O asemenea creştere a randamentului energetic înseamnă un profit mai ridicat cu până la 20% per turbină, soluţia aducând beneficii atât clientului, cât şi mediului înconjurător.

Anul trecut, serviciile PowerUp au depăşit 1.000 unităţi funcţionale în întreaga lume, ceea ce, pentru clienţii GE, printre care şi cei din România, reprezintă un potenţial de 196 gigawaţi oră de energie suplimentară pe an.

Reporter: Ce sugestii aveţi cu privire la strategia energetică a României, document pus în dezbatere publică în decembrie?

Cristian Colţeanu: Considerăm că noua strategie energetică ar trebui să se bazeze pe evoluţiile din domeniul resurselor precum gaze naturale, cărbune, petrol, energie nucleară şi hidro, integrând energiile regenerabile.

În România, alinierea la cerinţele de mediu impune retragerea din funcţiune a unor capacităţi convenţionale, iar lipsa investiţiilor în unităţi moderne de producţie conduce la utilizarea ineficientă a combustibilului, comparativ cu tehnologiile moderne.

Strategia naţională pentru energie ar trebui să indice mixul de combustibil în conformitate cu obligaţiile UE, precum şi modul în care acesta va garanta securitatea aprovizionării cu energie, ţinând cont de mecanismele de piaţă.

Un alt element important al strategiei naţionale îl reprezintă modalităţile de stimulare a investiţiilor private, în corelaţie cu investiţiile guvernamentale şi fondurile europene. De asemenea, considerăm că ar fi util ca noua strategie să menţină stimulentele pentru cogenerare, cu accent pe active eficiente şi moderne.

Eu cred că este foarte important ca liderii politici să definească şi să îşi asume atât priorităţile naţionale, cât şi cele la nivel regional, dacă doresc să propulseze România ca hub energetic.

Reporter: Ce provocări vor apărea în sectorul petrolier, având în vedere scăderea abruptă a preţului ţiţeiului?

Cristian Colţeanu: Cererea globală de hidrocarburi lichide va continua să se intensifice, având în vedere creşterea populaţiei la nivel mondial. Principala majorare a consumului va veni din sectorul transportului în ţările în curs de dezvoltare.

Până în 2020, cererea pentru noi capacităţi de producţie va creşte cu 80 MMboe (milioane barili echivalent petrol) pe zi şi, în acelaşi timp, producţia actuală va scădea cu o rată anuală estimată de 6%. Prin urmare, pentru industria petrolului şi a gazelor naturale miza va continua să fie extrem de ridicată. GE oferă partenerilor săi, prin tehnologii de ultima generaţie, soluţii eficiente, cu costuri rezonabile în prezent şi productivitate pentru întreg ciclul de viaţă.

Reporter: Ce oportunităţi de investiţii există pentru GE în România?

Cristian Colţeanu: România are nenumărate resurse şi, implicit, numeroase oportunităţi de dezvoltare. În plus, potenţialul capitalului uman este extrem de ridicat. De-a lungul anilor, prin valorificarea resurselor, GE a construit aici un portofoliu investiţional semnificativ.

Vom continua să investim în România, deoarece credem în potenţialul său de a deveni un important pol de dezvoltare în următorii ani, în această regiune a Europei.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CAT SE PLATESTE IN BURSA O ASTFEL DE RECLAMA??? CU REPETARI CA AVEM O TEHNOLOGIE INVECHITA ( GRAMADA DE FIER VEC HI) SI CA SALVAREA E IN ECHIPAMENTELE SCUMPE ALE GENERAL ELECTRIC ???

    Ce HUB vom deveni???? Poate sa facem noi HUBBA-HUBBA ca-n epoca de piatra cu Fred si Barney care vor veni de peste ocean ca sa .... dea pe spate fetele si ochii peste cap, de importanti ce vom fi noi la proHAB!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb