Numărul românilor care lucrează, în străinătate, în domeniul construcţiilor sau în domenii auxiliare construcţiilor este de circa 700.000, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) şi directorul general al companiei Construcţii Erbaşu. În România, numărul specialiştilor din construcţii este de maximum 350.000, a mai spus Erbaşu. Evenimentul, organizat de FPSC în parteneriat cu Asociaţia Consultanţilor în Management din România (AMCOR), a vizat identificarea "provocărilor şi soluţiilor în implementarea proiectelor de investiţii".
Erbaşu a declarat: "Din fericire, dar şi din nefericire anii "90 au adus, mai ales pentru construcţii, o privatizare 100% în domeniul nostru. O privatizare însă care a fost extrem de agitată şi dezordonată ca să zic aşa. O privatizare care a permis multor oameni să devină antreprenori în construcţii, oameni care nu erau pregătiţi şi care nu realizau că totuşi, chiar dacă vrei să faci afaceri, să realizezi capital, să realizezi profit, nu poţi să te duci din punct de vedere tehnic sub orice fel de limită. Aceşti oameni, nefiind de specialitate, au lăsat deoparte orice fel de conduită profesională. Defapt nici nu ştiu dacă o aveau pentru că nu erau constructori... Dar au văzut că sunt mulţi bani care se învârt în domeniu şi au zis şi ei să intre acolo. Practic, am intrat în domeniul construcţiilor, am devenit toţi o masă. Fie că erau constructori adevăraţi, fie că nu erau constructori, erau priviţi la fel. În cele din urmă, aţi văzut că imaginea constructorilor s-a deteriorat de la an la an. Am devenit aproape celebri din punct de vedere al calificării profesionale, al moralităţii chiar... Ultimii 10-15 ani chiar au fost extrem de multe reflectoare asupra noastră, în mod negativ. Or, noi trebuie să arătăm că constructorii nu sunt aşa. Cea mai elocventă dovadă este faptul că, în Vest, şantierele caută români atât la nivel de muncitori, cât şi la nivel de ingineri. Deci românii sunt căutaţi. Până acum se spunea că se caută pentru că sunt mai ieftini. Ei bine nu mai sunt nici chiar atât de ieftini, sunt în ton cu piaţa şi acolo, iar românii care lucrează acolo în domeniul construcţiilor sau auxiliare construcţiilor sunt cam 700.000. În România suntem puţin peste 300.000. Poate ne ducem spre 350.000, oficial. Neoficial or mai fi câteva zeci de mii deşi în ultima vreme ştim bine că o mare parte din componenta care se derula la piaţa neagră sau în piaţa gri s-a micşorat consistent în urma facilităţilor din construcţii care sunt valabile din 2019".
Preşedintele FPSC a mai afirmat că nu există redresare economică după pandemie fără investiţii şi că este exclus să se meargă pe consum. Potrivit acestuia, nu există investiţii fără construcţii şi constructori.
"Mă bucur că actorii dintre cei mai importanţi din piaţa constructorilor încearcă să se întâlnească, să discute, să facă o abordare cât se poate de unitară cu privire la domeniul lor de activitate astfel încât să putem transmite nişte mesaje atât către mediul politic, cât şi către întreaga societate, vizavi de activitatea noastră. Din păcate, ultimii 30 de ani nu ne-au caracterizat printr-o abordare pe măcar câteva principii esenţiale, o abordare unitară sau coordonată a noastră. Menţionez treaba asta fără să intrăm în zona în care am intra în conflict cu Consiliul Concurenţei, zona care priveşte partea financiară sau de licitaţii sau concurenţială. Este vorba de principii, de modul în care abordăm construcţiile, atât din punctul de vedere al legislaţiei, cât şi din punctul de vedere a activităţii pe piaţă, din punct de vedere tehnic. (...) Orice fel de acţiune de acest gen este binevenită mai ales că următoarea perioadă este absolut necesară a fi o perioadă de redresare economică în urma pandemiei. Ori nu văd nicio redresare economică fără investiţii, este exclus să se mai meargă pe consum, iar investiţii fără construcţii sau constructori din nou nu văd cum ar fi posibil. Deci în condiţiile în care investiţiile sunt o prioritate pentru politicul actual cu adevărat, nu doar să fie un slogan, noi ar trebui să avem o perspectivă nu bună, ci foarte bună în economia românească", a spus Erbaşu.
1. si cine va impiedica
(mesaj trimis de Libertarianul în data de 19.04.2021, 13:21)
Sa oferiti salarii mai mari decat dau cei din vest.Nu da vina pe guvern daca tu nu iti conduci bine firma.Renunta la Ferarri si o sa vezi cum ai bani si de specialisti.:))))
2. sunt doar patroni care cauta sclavi
(mesaj trimis de anonim în data de 19.04.2021, 23:18)
am o ruda constructor care sa intors in urma cu circa 18 luni din strainatate pentru a lucra in Romania
pina in prezent nu a gasit un angajator corect
zice ca sunt doar niste escroci (patroni) in constructii care ofera numai contract ilegal
-o plata pe contract si alta la negru
-nu respecta programul de 8 ore /zi 5 zile/saptamana
-nu se respecta nici o norma de protectia munci
ETC ETC ETC ETC ETC ETC ETC ETC ETC
respectivul nu are certificat de calificare in constructii, dar a lucrat, constructor calificat 11 ani pentru o firma daneza
la ministerul munci este o lege care ofera ceva gen, certificat de recunoastere a experientei profesionale.
de cind sa intors in tara nu a reusit sa obtina acest certificat,
nu a gasit nici un functionar care cunoaste legea sau sal ajute in demersul sau