CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Un sfert dintre tinerii între 24 şi 34 de ani nu lucrează"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 28 noiembrie 2017

"Un sfert dintre tinerii între 24 şi 34 de ani nu lucrează"

Pârvan: "Sistemul privat de învăţământ este considerat un pericol la adresa celui de stat"

Reprezentanţii sistemului educaţional privat: "Sectorul de învăţământ este birocratizat excesiv"

Sistemul nostru de învăţământ este birocratizat excesiv, iar legile educaţiei nu sunt corelate cu legislaţia fiscală, consideră reprezentanţii instituţiilor de învăţământ private.

De aceeaşi părere, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe: "Dacă vrem să avem învăţământ privat, atunci haideţi să îl reglementăm astfel încât să nu mai avem oprelişti stupide". Potrivit domniei sale, învăţământul preunivesitar privat din ţara noastră se confruntă cu o problemă de percepţie publică, acesta fiind considerat un pericol la adresa sistemului educaţional de stat şi un factor de perturbare.

În acest sens, Cristian Pârvan a explicat: "Problema pe care o avem vine din faptul că, astăzi, nu ne mai putem mulţumi doar cu ceea ce oferă statul, un sistem educaţional închistat, în care se pune bază pe ceea ce faci în afara orelor petrecute la şcoală, adică ore de meditaţii, programe de afterschool şi aşa mai departe. Prin acestea, noi am privatizat învăţământul de stat, iar cel privat autentic este discriminat, deşi este important".

Autorităţile sunt reticente la abordarea problemelor societăţii, fiind necesar ca acestea să-şi asume public rolul pe care îl au în dezvoltarea educaţiei, a mai opinat preşedintele PIAROM.

Domnia sa a subliniat, ieri, şi importanţa inteligenţei artificiale, comentând: "Copiii trebuie să-şi poată dezvolta şi mai apoi utiliza abilităţile tehnologice, pe lângă toate celelalte, iar importanţa acestui aspect nu trebuie omisă sau bagatelizată, însă aici trebuie să intervină învăţământul privat, pentru că nu-mi fac iluzii că cel de stat se va implica în acest sens. Aceasta este o şansă pentru societate, în sprijinul formării unor tineri care, poate, vor rămâne în ţară".

Pentru ca, în viitor, tinerii să se poată îndrepta spre un domeniu de activitate care să li se potrivească, este necesar ca toate aceste demersuri să fie începute încă de la grădiniţă, mai consideră domnul Pârvan, menţionând: "Avem carenţe în sistemul public pe care noi, la nivelul PIAROM, încercăm să le discutăm la nivel instituţional cu autorităţile pentru a le găsi o rezolvare. Pariul grădiniţelor şi şcolilor private este acela de a sparge mersul în coloană". Tinerii cu vârste între 24 şi 34 de ani, în proporţie de 24% nu câştigă un venit propriu, fapt ce arată că, din varii motive, învăţământul de stat nu reuşeşte să facă faţă, iar cel privat trebuie să vină în completare, conform şefului PIAROM.

Legea pentru aprobarea OUG nr. 81/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale este inaplicabilă, a mai spus domnul Cristian Pârvan, pe motiv că aceasta nu specifică modul în care învăţământul de stat îl integrează pe cel dual, aşadar educaţia de la privat trebuie să vină şi să suplinească lipsurile pe care le are cea de stat.

Şi parteneriatele public-private sunt foarte importante în sector, a mai spus sursa citată, motivând că, deşi acestea sunt dificil de realizat şi de pus în practică, totuşi ele reprezintă o soluţie pe care toată lumea o doreşte.

Sistemul de învăţământ din ţara noastră este birocratizat excesiv, consideră, Florentina Gaspar, consilier local la Primăria Sectorului 6 din Capitală.

Potrivit domniei sale, în sistemul de învăţământ există norme ce reglementează modul în care unităţile şi instituţiile de învăţământ ar trebui să îşi desfăşoare activitatea, însă în hăţişul legislaţiei extraordinar de stufoase toată lumea pierde din vedere un aspect esenţial, şi anume cine este responsabil pentru neaplicarea acestor norme. Un alt aspect menţionat de doamna Gaspar vizează finanţarea per elev, precizând că, deşi banii "urmăresc" elevul, se pierde din vedere în ce anume sunt investiţi aceştia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce se face pentru copii analfabeti?Vorbim vorbire,fara a face ceva concret.Interesul poata fesul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb