CRISTIAN POTERAŞ, PRIMARUL SECTORULUI 6: "Până la finele anului, mai avem 87 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 21 septembrie 2009

Cristian Poteraş: Primăria sectorului 6 a cheltuit, pentru investiţii, în acest an, 19.293.863,84 de lei. Am asigurat finanţarea din bugetul local şi din fondul de rulment.

Cristian Poteraş: Primăria sectorului 6 a cheltuit, pentru investiţii, în acest an, 19.293.863,84 de lei. Am asigurat finanţarea din bugetul local şi din fondul de rulment.

(Interviu cu Cristian Poteraş, primarul sectorului 6)

Persoanele fizice au cumulat datorii la buget mai mari decât firmele

Reporter: Stimate domnule primar Poteraş, care este suma totală cheltuită pentru investiţii de către Primăria sectorului 6, de la începutul anului şi până în prezent? Care sunt sursele de finanţare din care au fost asigurate fondurile pentru investiţii?

Cristian Poteraş: Primăria sectorului 6 a cheltuit, pentru investiţii, în acest an, 19.293.863,84 de lei. Am asigurat finanţarea din bugetul local şi din fondul de rulment.

Reporter: Ce fonduri v-au rămas pentru finanţarea investiţiilor până la finele acestui an?

Cristian Poteraş: Fondurile rămase pentru finanţarea investiţiilor până la finele anului sunt de aproximativ 87.000.000 de lei, sursele fiind aceleaşi.

Reporter: Care este nivelul actual al colectării veniturilor din taxe şi impozite? Cum este suma colectată până în prezent faţă de anul trecut?

Cristian Poteraş: La data de 31 august 2009, nivelul de colectare a impozitelor şi taxelor datorate de contribuabilii din sectorul 6 a fost realizat în proporţie de 60% faţă de bugetul previzionat pentru anul 2009. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la Serviciul Public pentru Finanţe Publice Locale Sector 6, volumul încasărilor a scăzut cu aproximativ 3,88 milioane de lei. Astfel, la sfârşitul lunii august 2009, suma încasată din impozite şi taxe locale se cifra la 78.412.131 de lei, faţă de 82.291.079 lei - în anul 2008.

Scăderea volumului de încasări din această perioadă se explică prin faptul că sunt resimţite tot mai mult efectele crizei economice. Tot mai multe societăţi comerciale se află în stare de insolvenţă, de dizolvare şi au încetat/restrâns activitatea prin disponibilizări de personal totale sau parţiale.

Reporter: Care este suma restantă pe care contribuabilii trebuie să o mai achite primăriei? Care sunt cei mai mari datornici la bugetul local?

Cristian Poteraş: În activitatea de colectare a veniturilor bugetului local, la încasarea debitelor restante din anii precedenţi pentru impozitele pe clădiri, terenuri, mijloace de transport şi amenzi contravenţionale, cele mai multe greutăţi sunt generate de către persoanele fizice. Din cercetările efectuate pe teren, am constatat că cea mai mare parte a restanţierilor este compusă din cetăţeni de etnie rromă şi din persoane rămase fără locuri de muncă în ultimii doi ani. Împotriva acestora nu pot fi iniţiate acţiuni de executare silită, deoarece ei nu realizează venituri ce pot fi poprite şi nici nu deţin bunuri ce pot fi valorificate, în condiţiile legii.

La finele lunii iulie a acestui an, debitele din anii anteriori datorate de persoane fizice însumau 31.747.700 de lei. Din această sumă, 4.979.000 de lei reprezintă impozitul neîncasat pe clădiri, 9.711.500 de lei - impozitul pe mijloace de transport şi 7.094.720 de lei - amenzi circulaţie neachitate.

Debitele restante datorate de persoane juridice însumau, la data menţionată, 18.944.519 de lei. Cea mai mare parte din această sumă o reprezintă restanţele la impozitul pe clădiri, în valoare de 14.750.000 de lei. Pentru persoanele juridice res­tante, am demarat acţiunea de executare silită, care, în acest moment, este în curs de derulare.

Reporter: Ce strategie are Primăria sectorului 6 pentru a-şi îmbunătăţi nivelul colectării taxelor şi impozitelor pe timp de criză?

Cristian Poteraş: Vom avea în vedere prevederile Codului de procedură fiscală, în sensul de a identifica acţiunile de executare silită, prin afişarea listelor cu debitorii restanţieri la sediile celor trei centre de încasări de pe raza sectorului şi publicarea acestora pe adresa web a Serviciul Public pentru Finanţe Publice Locale Sector 6. Aceasta este o metodă prin care datornicii iau la cunoştinţă că urmează demararea procedurii de executare silită.

Pentru sumele datorate de către persoanele fizice, la care inspectorii Serviciului Public pentru Finanţe, prin investigaţiile efectuate, constată că posibilităţile de plată sunt reduse, în conformitate cu prevederile art.286 din Codul fiscal, vom acorda facilităţi fiscale, constând din eşalonări la plată şi scutiri de la plata majorărilor aferente. Pentru anul 2009, Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat, în aceste condiţii legale, hotărârea nr.40/2009, prin care a fost aprobată procedura şi criteriile de acordare a scutirilor de la plata dobânzilor şi penalităţilor de în­târ­ziere existente la 31 decembrie 2008. Scutirea se aplică numai pentru majorările şi dobânzile afe­rente impozitului pe clădiri datorat pentru adresa de domiciliu.

În felul acesta, consider că îi vom determina şi pe contribuabilii cu venituri mici să-şi achite obligaţiile fiscale.

Reporter: Ce strategie are primăria pentru atragerea de fonduri necesare investiţiilor pe timp de criză?

Cristian Poteraş: Urmărim asocieri în participaţiune cu sectorul privat pentru a asigura fondurile necesare realizării unor investiţii costisitoare pe care le-am planificat. În prezent, suntem în discuţii cu investitori privaţi pentru realizarea de parcări supraterane şi a unui spital. Totodată, nu neglijăm granturile guvernamentale şi europene pentru realizarea de investiţii.

Reporter: Aţi contractat sau urmează să contractaţi credite în acest an pentru investiţii? Care este valoarea şi tipul împrumuturilor?

Cristian Poteraş: Primăria sectorului 6 a contractat un credit de la Raiffeisen Bank, în ianuarie 2006, în valoare de 180.000.000 de lei, din care suma utilizată a fost de 178.561.506,52 de lei. Perioada de creditare este de şapte ani, plata ratelor şi a dobânzilor este asigurată de la bugetul local. Suma contractată este folosită pentru proiecte de investiţii în infrastructură.

De asemenea, am mai contractat, în septembrie 2005, un credit de la Banca Comercială Română, în va­loare de 31.000.364 de lei, din care suma utilizată a fost de 30.035.940,48 de lei. Perioada de creditare este de 20 de ani. Primăria a folosit aceşti bani pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice (studii de fezabilitate şi proiecte tehnice) şi lucrări de extindere imobile, extinderea reţelei de alimentare cu apă, iluminat public, extinderea reţelei de canalizare şi reabilitarea sistemului rutier.

Reporter: Ce investiţii aveţi în derulare cu finanţare din fonduri europene? Care este valoarea totală a proiectelor depuse pentru atragerea de fonduri europene?

Cristian Poteraş: În prezent, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Domeniul de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, am trecut de primele două etape de evaluare şi ne aflăm în faza de evaluare tehnică. Investiţiile vizate sunt "Amenajare complexă cartier Drumul Taberei", "Amenajare complexă cartier Militari" şi "Asigurarea siguranţei publice în cartierele Drumul Taberei şi Militari". Valoarea totală estimată a acestor investiţii este de aproximativ 28 milioane de euro.

Reporter: Care sunt sumele încasate, în acest an, de Primăria sectorului 6 din taxele aferente autorizaţiilor de construire? Cum sunt aceste sume faţă de perioada similară a anului trecut?

Cristian Poteraş: În 2008, suma încasată din taxa de autorizaţii a fost de 12.830.951 de lei, taxa de timbru fiind de 488.978 de lei. În acest an, taxele de autorizaţie s-au ridicat la 2.702.490 de lei, cu taxa de timbru de 128.614 lei. Astfel că au scăzut de aprope cinci încasările din activitatea de autorizare a construcţiilor, din cauza blocajului din piaţa imobiliară.

Reporter: Ce strategie aveţi pentru construcţia de locuinţe?

Cristian Poteraş: În acest an, finalizăm investiţiile în Cartierul ANL Brâncuşi din Drumul Taberei, zonele B şi C (introducere reţea canalizare, apă, sistem rutier, asigurarea reţelei de energie electrică). Pe viitor, urmărim realizarea acestor investiţii şi în programul ANL din Giuleşti, pe strada Pinului.

Reporter: Vă mulţumesc!

În 2008, suma încasată din taxa de autorizaţii a fost de 12.830.951 de lei, taxa de timbru fiind de 488.978 de lei. În acest an, taxele de autorizaţie s-au ridicat la 2.702.490 de lei, cu taxa de timbru de 128.614 lei. Astfel că au scăzut de aproape cinci ori încasările din activitatea de autorizare a construcţiilor, din cauza blocajului din piaţa imobiliară.

La sfârşitul lunii august 2009, suma încasată de Primăria sectorului 6 din impozite şi taxe locale se cifra la 78.412.131 de lei, faţă de 82.291.079 lei - în anul 2008. Scăderea volumului de încasări din această perioadă se explică prin faptul că sunt resimţite tot mai mult efectele crizei economice. Tot mai multe societăţi comerciale se află în stare de insolvenţă, de dizolvare şi au încetat/restrâns activitatea prin disponibilizări de personal totale sau parţiale.

Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, se mândreşte cu o investiţie unică în ţară: şase sisteme de parcare inteligentă verticală - Smart Parking, pe care le construieşte în Militari şi Drumul Taberei. Primul dintre ele urmează a fi dat în folosinţă în prima jumătate a lunii septembrie. Costurile de construire a sistemelor Smart-Parking se ridică la 180.000 de euro şi vor fi suportate de la bugetul local. Primăria are în proiect ca, prin atragerea unor surse de finanţare alternative, să mai dea în folosinţă, până la finele acestui an, 16 astfel de sisteme inteligente, verticale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb