Preţurile record de pe piaţa energiei amplifică temerile legate de reducerea livrărilor de aluminiu în următorii cinci ani, în condiţiile în care cresc cheltuielile de producţie, spun analiştii, subliniind că această tendinţă apare şi în preţul contractelor futures pe metalul amintit.
La London Metal Exchange (Bursa Metalelor din Londra), cotaţia aluminiului cu livrare în 2013 a crescut cu 5% în mai 2008, ascensiunea fiind cea mai mare din ultimele trei luni. Astfel, preţul a urcat cu 147 dolari, la 3.110 dolari tona metrică.
La finele lunii martie, analiştii de la "Deutsche Bank" AG şi-au modificat în creştere previziunile pentru evoluţia preţului aluminiului în perioada 2008-2012, ca urmare a ascensiunii cotaţiei petrolului. Specialiştii băncii germane anticipează o creştere de 8-13% a preţului aluminiului în perioada menţionată.
Pe de altă parte, iarna extrem de grea şi cutremurul de luna trecută din China au redus producţia de aluminiu din această ţară. Totodată, criza de energie din Africa de Sud a amânat lansarea unei noi topitorii, ceea ce reprezintă o problemă în acest sector.
La rândul lor, experţii băncii germane "Commerzbank" AG sunt de părere că preţul mare al energiei va genera creşterea puternică a cotaţiei aluminiului. "Barclays Capital" arată că, acum, aproape 40% din costurile de procesare a aluminiului sunt alocate energiei, comparativ cu 30% anul trecut. Cei de la "Barclays" estimează că cererea de aluminiu creşte cu 6% anual, iar amânarea punerii în funcţiune a unităţilor de producţie din domeniu ridică semne de întrebare privind acoperirea livrărilor în 2010. Astfel, ca să fie acoperită cererea, ar trebui inaugurate şase noi topitorii în fiecare an, conform unui calcul care prevede o capacitate medie de producţie de 500.000 tone pe unitate, anual.
De menţionat că, în prezent, nu sunt probleme pe segmentul livrărilor de aluminiu. Această situaţie rezultă şi din evoluţia cotaţiei aluminiului cu livrare imediată, care a crescut cu numai 0,3% în ultima lună, ajungând la 2.884,25 dolari tona.