La Buzău se profilează,în 2005, o criză a forţei de muncă, printre domeniile deficitare numărîndu-se industria prelucrătoare, cea a confecţiilor şi serviciile. Directorul Agenţiei buzoiene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Ionel Tociu, a declarat că primele semnale ale acestei crize au apărut în urmă cu doi ani.
Domnia sa a mai spus: "În 2004 au fost angajaţi 26.500 de şomeri, iar în 2005 am stabilit un indice de performanţă propriu de peste 26.000 de şomeri care vor avea un loc de muncă. Din păcate, pe piaţa buzoiană a muncii se simte o criză de competenţe şi de calificare, majoritatea celor care se află în căutarea unei slujbe au structuri profesionale arhaice care nu mai corespund actualei etape de dez-voltare tehnologică. Spre exemplu, avem foarte mulţi strungari concediaţi, firmele doresc să angajeze strungari, este vorba însă de strungari pe maşini numerice, şi nu de strungari pe maşini clasice". Potrivit Rompres, agenţia buzoiană va pune în funcţiune în 2005 un centru de calificare şi recalificare, care va instrui anual aproape 1.500 de şomeri.
"Ţinînd cont de ceriţele pieţei forţei de muncă pe plan local, centrul de calificare şi recalificare a fost structurat pe cinci profile - confecţioneri, operatori PC, tîmplari-dulgheri, vînzători şi patiseri-cofetari. În 2005, din cei aproximativ 1.500 de şomeri recalificaţi, cel puţin 800-900 vor găsi un loc de muncă, rata de plasare fiind de peste 80%", a mai spus Ionel Tociu.