CRIZA DIN UCRAINA: Importul de gaze ruseşti poate fi afectat

A.C.
Companii #Energie / 14 martie 2014

România, Bulgaria şi Macedonia vor fi cele mai afectate state în cazul suspendării exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina, potrivit unei analize publicate, ieri, de London School of Economics (LSE).

Analiştii LSE apreciază că actuala situaţie din Crimeea poate destabiliza importul de gaze ruseşti prin Ucraina, în condiţiile în care aproximativ 60% din importurile din Rusia sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei. Problema ar putea fi una regională, susţin analiştii britanici, Bulgaria, Macedonia şi România urmând să se confrunte cu o reducere semnificativă a livrărilor.

Austria, Cehia, Ungaria, Italia, Polonia şi Slovacia nu se vor confrunta cu astfel de probleme, datorită rezervelor din stoc, cu condiţia ca suspendarea livrărilor prin Ucraina să nu dureze mai mult de două luni.

Cu excepţia Marii Britanii şi Olandei, în cadrul UE sunt extrase cantităţi, relativ mici, de gaze naturale, deşi unele state membre, cum ar fi Danemarca, Germania, Italia şi România au un nivel limitat de producţie internă. Ca urmare, aproximativ două treimi din consumul de gaze al UE, vine din afara blocului comunitar. Există trei furnizori principali ai gazoductelor către UE: Rusia, Norvegia şi Algeria, alături de câţiva furnizori de gaz natural lichefiat.

În 2012, Rusia a fost cel mai mare furnizor al UE, asigurând 36,5% din importurile de gaze ale statelor membre, astfel, 24,2% din gazul consumat, a venit din Federaţia Rusă iar prin comparaţie, 34,2% din gazul consumat în UE, a venit din Norvegia, 14,2% din Algeria şi 9,2% din Qatar.

Ieri, directorul general Gazprom, Alexei Miller, a anunţat că firma livrează în continuare gaze naturale via Ucraina, în pofida acumulării datoriilor de către guvernul de la Kiev. Alexei Miller a adăugat că, în prezent, Ucraina îi datorează companiei Gazprom, 1,8 miliarde dolari, iar neplata facturilor pune în pericol capacitatea furnizorului de gaze de a face investiţii şi de a plăti dividende, potrivit analizei LSE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. V-am spus-o IN AVANS = CU ANTICIPATIE, si v-o repet: 

    inaltati-i STATUIE - si faceti pelerinaj la ea cu scop de donatii-jertfe - MaestruluiProfetului Ilie Serbanescu, ca sa se bucure de ea inca in timpul vietii !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb