CRIZĂ ÎN PĂDURE Afacerile cu lemn au început să scârţâie

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 12 mai 2020

Afacerile cu lemn au început să scârţâie

Pandemia a afectat majoritatea sectoarelor economice. Nici chiar activită ile care se desfăşoară în pădure, unde distan area socială este la ea acasă, nu au fost scutite de neplăceri. Opt din zece operatori economici autohtoni din domeniul forestier au probleme în a-şi desfăşura activitatea zilnică, în timp ce mai mult de jumătate dintre aceştia nu ştiu cât timp pot menţine afacerea dacă situaţia de criză continuă, reiese din rezultatele unui sondaj realizat de Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR). În plus, forestierii susţin faptul că o reală problemă rămâne surplusul de lemn din Slovacia, Cehia, Germania, Austria şi Italia, care pune în continuare presiune pe volumele de lemn tranzacţionate în ara noastră, dar şi pe preţul acestora, iar în acest context 38% dintre respondenţi afirmă că au probleme în a-şi achiziţiona masă lemnoasă. De asemenea, 57% dintre cei chestionaţi nu au reuşit să ofere un răspuns la întrebarea "Cât au puterea de a menţine afacerea dacă situaţia de criză continuă?", în timp ce mai mult de o treime (34%) estimează că au resurse să lucreze trei luni, 8% că pot rezista până la 6 luni şi doar 1% pot merge mai departe până la un an. Datele sondajului relevă faptul că marea majoritate a respondenţilor (82%) are probleme în a-şi desfăşura activitatea zilnică şi 46% dintre cei care au răspuns spun că au dificultăţi cu derularea contractelor cu administraţia silvică. Pe de altă parte, o mare problemă rămâne desfacerea produselor, 96% dintre cei chestionaţi afirmând că au probleme cu vânzarea mărfurilor, 99% dintre cei care au participat la sondaj subliniază că nu au fost contactaţi de niciun reprezentant al clasei politice. Potrivit realizatorilor sondajului: "Un rol important îl au asociaţiile profesionale, care trebuie să fie active şi să transmită mesajul primit de la membri către zonele de decizie din clasa politică sau din Guvern. Totuşi, clasa politică trebuie să fie mult mai activă, nu doar pe zona de isterie ecologică, ci şi pe zona de dezvoltare economică, pentru că, în final, orice ţară trăieşte din banii pe care economia îi produce şi, aşa cum se afirmă în popor, "Chipul sau ochii sunt oglinda sufletului', la fel şi starea socială şi economică a unei ţări este oglinda activităţii clasei politice". Reprezentanţii ASFOR sunt de părere că, în perioada următoare, se impune o analiză foarte atentă la nivel de autoritate pentru a se lua o serie de măsuri în ceea ce priveşte situaţia valorificării masei lemnoase şi a volumelor de lemn fasonat pe care Romsilva le aruncă în piaţă, în condiţiile în care sunt stocuri istorice pe care nu reuşeşte să le valorifice şi cu toate acestea continuă să facă stocuri de lemn fasonat fără nicio predicţie de piaţă.

Totodată, în viziunea forestierilor, e nevoie de stabilirea unei proceduri de lucru paentru renegociere, stabilirea unei proceduri de lucru pentru rezilierea contractelor, adaptarea la situaţia de criză a contractului de valorificare a lemnului, identificarea soluţiilor prin care volumele de lemn provenite din produse accidentale să fie valorificate, chiar dacă acest lucru presupune oprirea valorificării lemnului din produse principale sau alte produse şi realizarea unei echilibrări a situaţiei volumelor de lemn la nivel de regiune indiferent de forma de proprietate. Forestierii solicită şi identificarea unor soluţii prin care lemnul să fie valorificat în comunităţi locale pentru a crea locuri de muncă , având în vedere faptul că tot mai mulţi români s-au întors acasă din străinătate, în special în zona rurală, şi nu au un loc de muncă. În acelaşi sens, la nivelul Guvernului, trebuie luate măsuri clare de sprijin a IMM-urilor, care sunt motorul acestei activităţi de recoltare, transport şi prelucrare primară a lemnului, menţionează sursa citată. ASFOR mai propune derularea unui Program naţional pentru construcţia de case din lemn, unui Program naţional pentru sprijinirea populaţiei în achiziţionarea de instalaţii de încălzire cu randament crescut, unui Program naţional pentru tehnologii de exploatare prietenoase cu mediul (funiculare, manşoane, poduri mobile, lungoane), eliminarea TVA pentru lemnul de foc, precum şi TVA de 5% pentru lemnul folosit în construcţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Eu nu va cred! Ați jefuit o mare bogăție a țării de 30 de ani încoace. Trebuie odată și odată să fie un sfârșit. Uitați-vă în spate la ce nelegiuiri ați făcut, inclusiv crime și treceți la penitență.

    1. Cel mai mult jefuieste Romsilva prin reprezentantii ei din teritoriu care fură exact ca in codru .Uitati-va la reprezentanții silvici ce averi au din 1400 lei lunar .Dar bineînțeles toți au câte o mătușă Tamara .

    Gunoaielor.!!! . Articol de rahat ca și cel care a scris...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb