Criza nu a afectat valoarea terenurilor agricole

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 14 decembrie 2009

Valoarea terenurilor agricole nu a fost afectată de criză, ne-a declarat Mihai Romaniuc, directorul general al companiei Solproiect, care a dezvoltat, din 2003 şi până în prezent, mai multe proiecte de achiziţii şi comasări de terenuri arabile pentru o suprafaţă totală de 6.000 de hectare. Domnia sa ne-a precizat: "Preţul mediu al terenurilor agricole din Româ-nia este oricum mult mai redus decât în restul Europei, situându-se la o valoare de circa 2.000 de euro/hectar. Investitorii străini caută în continuare mari suprafeţe de teren pentru a le exploata agricol. Noi am rea-lizat şi în acest an tranzacţii cu loturi foarte mari, de peste 100 de hectare, pentru care, în general, în piaţă nu se acordă un discount mai mare de 10%".

Solproiect va încheia, până la finele anului, o tranzacţie cu circa 330 de hectare cu investitori din Danemarca. Conducerea companiei afirmă că nu orice teren este căutat pentru exploatări agricole. Sunt preferate locaţiile care au avut o continuitate în exploatare şi care pot fi uşor irigate. În prezent, Solproiect deţine în jur de 4000 de hactare de teren agricol, concentrat în special în Călăraşi şi Ialomiţa, din care exploatează circa 400 de hectare.

Mihai Romaniuc ne-a mai declarat că, în acest an, proprietarii marilor suprafeţe compactate de sute de hectare agricole au ţinut la preţ şi au preferat să nu vândă. Astfel, majoritatea tranzacţiilor au constat în terenuri necompactate, care au un preţ mai accesibil.

Şi Radu Boiţan, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară King Sturge, ne-a declarat că terenurile agricole şi-au menţinut preţul, în ciuda crizei. Domnia sa ne-a menţionat că terenurile agricole care au fost introduse în intravilan pentru diverse dezvoltări imobiliare nu au mai avut căutare, deşi proprietarii au redus, în acest an, preţurile de vânzare cu până la 40% faţă de nivelul înregistrat în 2008.

Potrivit King Sturge, foarte multe din aceste terenuri introduse în intravilan au fost speculate. Puţini proprietari s-au ocupat să le aducă plus valoare prin dezvoltarea de drumuri de acces şi infrastructură.

< link >https://www.bursa.ro/on-line/s=companii_afaceri&articol=70949&key=MjAwOS0xMi0xNCAxIGUxNjAwZmUzM2U0NDRkYTE2NzE5N2I2OTFlMGYyZjYz.html< link2 >Terenurile noastre agricole, de 2-5 ori mai ieftine decât în restul Europei< link3 >

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb