Croitoru, BNR: Creditarea se va relua după 2-3 trimestre de creştere economică

(A.A.)
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 aprilie 2010

Lucian Croitoru: "75% din IMM-uri se finanţează din surse proprii".

Lucian Croitoru: "75% din IMM-uri se finanţează din surse proprii".

Reluarea creditării va avea loc la 2-3 trimestre după revenirea pe creştere economică, deşi în Româ­nia se trăieşte cu impresia că situaţia este inversă, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Creditarea se va relua după ce se va relua creşterea economică, la fel ca în Statele Unite ale Americii", a spus Croitoru, citat de Mediafax. Domnia sa a adăugat că în România se trăieşte cu impresia se va relua creditarea şi apoi economia va reveni pe creştere. "În realitate, întâi se va relua creşterea economică şi apoi creditarea. Spun asta pentru că 67% din creditele bancare pentru corporaţii au fost date IMM-urilor, acestea reprezentând doar 25% din totalul IMM-urilor. Asta arată că 75% din IMM-uri se finanţează din surse proprii", a spus Lucian Croitoru. El a arătat că în Statele Unite reluarea creditării are loc după 2-3 trimestre de la revenirea creşterii economice, interval care se va aplica şi României.

Pentru intrarea în ERM2 în 2012 sunt necesare reforme pe care societatea nu le vrea

Intrarea României în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-2, în 2012 este un lucru extrem de dificil, mai ales că opinia publică se opune acestui proces care presupune ajustări fiscale, este de părere consilierul guvernatorului BNR. Domnia sa a spus: "Este necesară o ajustare fiscală, respectiv prin ajustarea deficitului la 3%. Este un lucru dificil mai ales că societatea se opune acestui demers prin multiple căi. Este dificil, vorbim de 2012, dar este obligatoriu dacă vrem să adoptăm moneda euro în 2015". Domnia sa a explicat că pentru acest proces este necesară realizarea mai multor reforme, pe care societatea însă nu le vrea.

"Dacă nu trec de Parlament (reformele -n.r.), acestea rămân pe hârtie", a spus Croitoru.

Intrarea în ERM-2, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergătoare aderării la zona euro. Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht, respectiv să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro.

Lucian Croitoru este de părere că Româ­nia îşi va relua creşterea economică în 2010: "Cred că am atins punctul de minim. Româ­nia îşi va reveni în semestrul doi, dar foarte slab. Cred că în acest an vom avea creştere zero. Revenirea de la -7 la 0 va avea loc pentru că a avut loc această revenire din SUA şi celelalte motoare ale economiei mondiale, care a dus la creşterea încrederii, ceea ce se vede în exporturi". În opinia sa, în acest context, România se va confrunta cu o reluare a intrărilor de capital, chiar dacă nu foarte mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb