Ministerul Dezvoltării consolidează 238 de clădiri, blocuri de locuinţe, spitale şi şcoli, cu finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat ministrul Cseke Attila, el adăugând că a semnat, până acum, în total 168 de contracte de finanţare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru clădiri aflate în 100 de localităţi din România. Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează şi Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%, mai spune instituţia, după ce premierul Ciucă a cerut, în şedinţa de Guvern de miercuri, un plan de măsuri pentru consolidarea clădirilor cu risc, în contextul cutremurului din Turcia, informează News.ro.
"Finanţarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnaţi. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte şi avem sute de contracte de finanţare semnate. Având finanţarea asigurată, autorităţile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investiţiilor", a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Ministrul a adăugat că 148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică şi renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unităţi medicale, de învăţământ şi sedii administrative, iar alte 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de clădiri rezidenţiale multifamiliale. Cele mai multe contracte au fost semnate cu autorităţile locale din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi şi Prahova.
Ministerul finanţează consolidarea seismică a clădirilor şi din bugetul naţional.
Ministrul dezvoltării a amintit că, începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează şi Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale.
Până în prezent, pentru Programul naţional, au fost depuse cereri de finanţare în valoare de 4.635.562.231,97 lei, pentru consolidarea a 277 de clădiri publice şi blocuri de locuinţe din întreaga ţară, dintre care 128 sunt din municipiul Bucureşti - a arătat ministrul, subliniind că apelul de depunere a cererilor de finanţare este deschis până pe 20 februarie 2023, ora 23:59.
Premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Dezvolării să prezinte, în şedinţa viitoare a Executivului, planul cu măsurile care vor fi luate pentru accelerarea implementării acestor două programe cu privire la consolidarea şi reabilitarea seismică a clădirilor, unul finanţat prin bugetul de stat şi altul prin PNRR - Programul Valul Renovării.
"În acest moment, există două planuri de reabilitare seismică. E un plan care se derulează prin MDLPA cu un buget de aproximativ 700 milioane, 200 milioane sunt de la bugetul de stat, credite bugetare şi 500 milioane credite de angajament. Cea de-a doua linie e asigurată prin PNRR, în Programul valul renovării. Discutăm de peste 500 milioane euro. Ce e important în această imagine e că cetăţenii nu vor avea contribuţie la derularea acestor programe. Toate se vor desfăşura prin bugetul de stat şi prin fonduri europene", a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.