CSEKE ATTILA: ''Legea zonelor metropolitane şi formarea unor consorţii administrative, prevăzute ca reforme în PNRR''

G.U.
Politică / 12 iulie 2021

''Legea zonelor metropolitane şi formarea unor consorţii administrative, prevăzute ca reforme în PNRR''

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat astăzi că legea zonelor metropolitane şi posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ-teritoriale sunt prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, informează Agerpres.

Precizările au fost făcute în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), după ce preşedintele AMR, Emil Boc, a pledat pentru un proiect de lege prin care să se acorde facilităţi administrative în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ.

"Sunt două chestiuni care sunt prevăzute ca reforme în PNRR, Legea zonelor metropolitane, care să asigure un statut şi un cadru coerent pentru dezvoltarea integrată a tuturor localităţilor din aceste zone metropolitane, care să ducă şi la îmbogăţirea zonelor periurbane, lucru cerut expres de Comisia Europeană, şi doi: posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai mult unităţi administrativ-teritoriale, la fel, o chestiune bine privită de Comisia Europeană, în care anumite tipuri de activităţi de servicii publice din anumite UAT-uri să poată fi exercitate şi pentru alte UAT-uri. Adică cel mai important pentru noi este ca cetăţeanul să fie servit, serviciile publice să putem să le asigurăm şi atunci putem să avem eficienţă", a spus ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a precizat că se vor relua dezbaterile pe marginea Codului finanţelor publice locale, astfel încât să se asigure predictibilitate în domeniu. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Emil Boc a cerut adoptarea Codului finanţelor publice locale, pentru a se asigura "predictibilitate şi previzibilitate", în condiţiile în care în prezent, cotele din impozitul pe venit se modifică anual, notează sursa citată.

"Pot să vă spun că proiectul Codului finanţelor publice locale, care a fost mult timp blocat, va fi reluat, împreună cu dumneavoastră cu specialiştii dumneavoastră, pentru că avem tot interesul să avem predictibilitate pe acest domeniu", a precizat ministrul.

Ministrul Dezvoltării a subliniat importanţa continuării procesului de descentralizare, apreciind că aceasta reprezintă "soluţia viabilă pentru servicii publice" de calitate.

"Avem în dezbatere publică legea sectorială de descentralizare pe tineret şi sport şi vom merge mai departe şi pentru celelalte ministere, pentru că descentralizarea este soluţia viabilă pentru servicii publice de calitate şi servicii publice rapide - decizie rapidă. Eu cred, de altfel, că în pandemie ne-a ajutat foarte mult descentralizarea spitalelor şi faptul că decizia a putut fi la nivel local şi autorităţile locale, inclusiv municipiile - şi aici aduc mulţumiri dumneavoastră, celor care v-aţi implicat - au putut să decidă la nivel local rapid, eficient şi au putut să dea un ajutor atunci şi unde era nevoie", a spus el.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. era nevoie, judetele sunt prea mari, trebuie o UAT intermediara intre comuna/oras/municipiu si judet. cum erau plasele pana la comunisti.

    tampenie ar fi si desfiintarea judetelor , ar insemna centralizare- adica in loc de capitalele de judet, cateva capitale de regiune. 

    trebuie facut ca in toate tarile medii si mari: regiuni impartite in mai multe judete (provincii, comitate, cum se numesc in alte tari), iar regiunile sa ia din atributiile bucurestiului, nu din atributiile judetelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb