• Maria Trepăduş a decis ca Dinu Patriciu să fie cercetat în libertate
Consiliul Superior al Magis-traturii (CSM) a respins, ieri, cererea de transfer, de la Tribunalul Bucureşti la Judecătoria Cornetu, a judecătoarei Maria Trepăduş, cea care a decis, la sfârşitul lunii februarie, ca Dinu Patriciu să fie cercetat în libertate, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului, Cecilia Morariu. Pe de altă parte, membrul CSM Dan Lu-paşcu a spus că la 1 octombrie este posibil să intre în funcţiune Judecătoria Cornetu. Dan Lupaşcu a informat că termenul de executare a lucrărilor la Tribunalul Ilfov este de 18 luni. Membrii CSM au aprobat pe 9 martie nota inspecţiei judiciare a instituţiei referitoare la judecătoarea Maria Trepăduş.
În ceea ce priveşte afirmaţia unui jurnalist potrivit căreia judecătorul ar fi fost "ales" să judece dosarul "Rompetrol", inspectorii CSM au constatat următoarele: "Completul de judecată prezidat de judecătorul Maria Trepăduş a fost cel care figura planificat pentru termenul de 16 februarie 2006, planificare întocmită la sfârşitul anului 2005, în conformitate cu prevederile articolului 95, aliniatul 5 din regulamentul de ordine interioară a instanţelor judecătoreşti".
Totodată, inspectorii au stabilit că cererea de preschimbare a termenului de judecată s-a făcut de completul de judecată iniţial desemnat, res-pectându-se prevederile de regulament, precum şi faptul că cererea de recuzare a completului de judecată formulat de reprezentantul Ministerului Public a fost soluţionată conform legii. Pe de altă parte, Comisia de disciplină pentru judecători a CSM a clasat, pe 5 aprilie, solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) de atragere a răspunderii disciplinare a Mariei Trepăduş, care a dispus cercetarea în libertate a partenerilor de afaceri ai lui Dinu Patriciu, americanii Philip Stephenson şi Colin Hart, informează Rompres.
Pe 3 martie, Tribunalul Bucureşti a decis ca Philip Stephenson şi Colin Hart să fie cercetaţi în stare de libertate în dosarul "Rompetrol", judecătoarea Maria Trepăduş admiţând o excepţie înaintată de apărare. Pe 9 martie, CSM a fost sesizat de către PÎCCJ, prin procurorul general Ilie Botoş, pentru a examina posibilitatea exercitării acţiunii disciplinare împotriva judecătoarei Maria Trepăduş. În cerere, Parchetul a arătat că Maria Trepăduş a avut, în timpul judecării cererii anchetatorilor de arestare preventivă a celor doi oameni de afaceri, "o conduită inadecvată criteriilor de competenţă şi etică profesională cerute de exercitarea profesiei de magistrat, de natură să afecteze buna administrare a actului de justiţie".