CU DATORII DE 3,7 MILIARDE LEI ŞI UN NIVEL DE NEÎNCASARE DE 324 MILIOANE LEI, ÎN 2011  RCS&RDS mai vrea finanţări de 800 milioane euro

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 5 iunie 2013

RCS&RDS mai vrea finanţări de 800 milioane euro

Acţionarii RCS&RDS au aprobat, în urmă cu o lună, contractarea unuia sau a mai multor împrumuturi, de către companie, în valoare de până la 800 de milioane de euro, pentru maxim zece ani, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial (MO).

Dacă, iniţial, în Monitoarele anterioare, era specificat că operatorul telecom intenţionează să acceseze "finanţări" de până la 800 de milioane de euro, acestea putând presupune şi alte modalităţi de finanţare decât credite, în ultimul MO se arată că RCS&RDS vrea să contracteze "împrumuturi" în valoare totală de până la 800 de milioane de euro, care "pot fi obţinute de la bănci, instituţii financiare, fonduri de investiţii româ-neşti sau internaţionale şi/sau orice alte entităţi private".

Prin contractarea acestor bani, compania urmăreşte "restructurarea unei părţi sau a tuturor aranjamentelor de finanţare la care firma este parte în prezent".

Potrivit informaţiilor din MO, Consiliul de Administraţie (CA) a fost împuternicit, printre altele, să aprobe orice listare de valori mobiliare, precum şi să aprobe şi să semneze orice acte legate de un proces de listare.

De altfel, şi în stenogramele făcute publice de DNA, în cazul de şantaj anchetat de procurori, directorul general al Antena Group Sorin Alexandrescu aminteşte, în discuţiile sale cu Ioan Bendei, administratorul RCS&RDS, despre "listarea" operatorului de cablu pe piaţa de capital, reieşind că reprezentanţii companiei telecom intenţionează să listeze societatea la bursa din Londra.

Există informaţii, însă, potrivit cărora, conducerea RCS&RDS doreşte să listeze compania la New York Stock Exchange.

RCS&RDS a mai făcut şi alte împrumuturi, în 2011, de la instituţii bancare precum BCR, Credit Suisse sau CEC Bank. Împrumutul pus la dispoziţie de BCR a fost utilizat pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de către companie şi ajunse la maturitate.

Datoriile societăţii au crescut în fiecare an, acestea ridicându-se în 2011 la 3,7 miliarde lei, în 2010 nivelul acestora fiind de 3,26 miliarde lei, de la 2,39 miliarde lei, în 2009.

Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care cifra de afaceri a avut un ritm de creştere mult mai lent - de la 1,65 miliarde lei în 2009, la 1,76 miliarde lei în 2010 şi la 2 miliarde lei în 2011.

Şi creanţele au avut un trend crescător, de la 324 milioane lei în 2009 şi, respectiv, 494,7 milioane lei în 2010, la 536 milioane lei în 2011.

RCS&RDS a intrat pe pierdere în 2010, fiind pe minus cu 70,25 milioane lei, după ce, în anul precedent, înregistrase un profit de 211 milioane lei. În 2011, operatorul telecom avea pierderi de 12,5 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Auditorii contabili ne-au spus că, "de regulă", pentru acordarea de împrumuturi, băncile se uită la rezultatele financiare şi dacă societatea este pe pierdere acestea sunt "mai refractare" în a acorda credite.

Specialiştii de profil mai subliniază că un trend crescător al creanţelor poate fi determinat atât de sume mai mari investite în imobilizări sau stocuri, dar şi de "o încasare mai greoaie a sumelor de la clienţi".

Derulând activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu, RCS&RDS activa, la finalul lui 2011, cu 6.910 de salariaţi.

Zoltan Teszari, omul de afaceri care controlează indirect RCS&RDS, va încasa dividende de aproape şase milioane de lei în acest an, iar restul acţionarilor vor primi diferenţa până la 10 milioane de lei.

Zilele trecute, procurorii DNA au demarat procedurile de verificare a contractului prin care firma Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir, a primit 3,5 milioane de euro de la RCS&RDS. Acest contract este pe cale să genereze două dosare penale grele, după ce, săptămâna trecută, directorul Antena TV Sorin Alexandrescu a fost reţinut pentru 29 de zile deoarece a încercat să-l şantajeze pe administratorul companiei de cablu. Conform unor surse judiciare, ancheta legată de acest contract se află în faza actelor premergătoare. După cercetarea contractului şi a împrejurărilor în care a fost încheiat acesta, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor stabili dacă încep urmărirea penală sau închid dosarul.

Potrivit unor informaţii lansate pe piaţă de Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, între preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, şi grupul RCS & RDS există un contract foarte profitabil pentru ambele părţi. Compania de cablu a finanţat, începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir, Crystal Palace Ballrooms, un complex de săli de evenimente.

Firma de cablu a transmis un comunicat de presă, imediat după izbucnirea scandalului, susţinând că a încheiat un contract de asociere cu una din firmele şefului Ligii Profesioniste de Fotbal la mai bine de un an distanţă după ce RCS&RDS câştigase licitaţia pentru Liga 1: "În ceea ce priveşte contractul legal dintre compania noastră şi BODU SRL, este vorba de un contract de asociere în participaţiune pentru construcţia, amenajarea şi exploatarea unui complex de clădiri, cu o capacitate totală de peste 3.000 de locuri, destinate organizării de evenimente, care nu are nicio legatură cu LPF şi difuzarea meciurilor de fotbal. Acest contract de asociere a fost încheiat conform prevederilor Codului comercial din România".

Operatorul telecom şi-a dezvoltat propria infrastructură de telecomunicaţii pe suport de fibră optică şi prestează servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă în peste 200 de oraşe din ţară, fiind prezentă şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia, Spania şi Italia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb