Producţia de struguri din acest an a companiei Cotnari a depăşit 20 de milioane de kg, ceea ce înseamnă o cantitate de vin de circa 14 milioane de litri.
Producătorul de vinuri a finalizat culesul strugurilor, campanie despre care domnul Constantin Deleanu, Preşedintele Directoratului Cotnari, a precizat: "Ultima a fost lăsată Feteasca Neagră, pentru a aduna cât mai mult zahăr şi culoare. Au trudit, zi de zi, la strângerea roadei de struguri de pe cele 1.700 de hectare, peste 1.500 de culegători, timp de cinci săptămâni. Aproximativ 100 de mijloace de transport au cărat strugurii din vie şi 80 de vinificatori, alături de 10 oenologi, au transformat strugurii mai întâi în must şi mai apoi în vin. Vremea a fost bună, iar recolta de struguri a fost ca vremea. Au fost parcele de pe care s-au recoltat 10 tone la hectar, dar au fost şi parcele de unde am recoltat 12 şi chiar 14 tone la hectar, în funcţie de soiul de viţă-de-vie şi de vârsta plantaţiei. Producţia totală a fost de peste 20 de milioane de kilograme de struguri. Acum, crama companiei Cotnari este «plină ochi», cu vinuri care în anii viitori vor aduce aur pentru România".
Producţia de la Cotnari din acest an este mai mare decât cea din 2015, când au fost culeşi 18,5 milioane kg de struguri, fiind produşi 13 milioane de litri de vin.
Domnul Deleanu ne-a spus că anul viticol 2016 a fost foarte bun, atât din punct de vedere cantitativ, dar şi în ceea ce priveşte calitatea.
Domnia sa ne-a declarat că, la export, trendul se păstrează crescător, circa 10% din totalul vinului comercializat mergând pe pieţele externe. Ţările unde Cotnari înregistrează cele mai bune vânzări sunt Italia şi Spania, acestea fiind urmate de Germania.
Şi comerţul realizat de companie în Canada este în creştere, Cotnari reuşind să listeze tot timpul anului Tămâioasa Românească, vin care, anul trecut, a obţinut marea medalie de aur în Quebec. În Canada, compania vinde periodic şi Grasă de Cotnari, Ferească Albă şi Frâncuşă, după cum ne-a spus Constantin Deleanu.
Producătorul de vinuri a înregistrat o cifră de afaceri de 115 milioane lei, în primele nouă luni ale acestui an.
Din cele 1.700 de hectare de vie din podgoria companiei Cotnari, din 2008 şi până acum au fost replantate 1.500 (investiţia fiind de circa 30 de milioane de euro), restul urmând să fie întinerite în următorii 3-4 ani.