CU OCHII PE PIAŢA CEREALELOR: Producătorii estimează preţuri stabile pentru carnea de porc până în toamnă

A.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 4 iulie 2014

Producătorii estimează preţuri stabile pentru carnea de porc până în toamnă

Ioan Ladoşi, APCPR: "Preţul cărnii la poarta fermei se va menţine la nivelul actual până prin septembrie-octombrie"

Preţul cărnii de porc la poarta fermei nu va înregistra fluctuaţii mari faţă de nivelul actual până prin septembrie-octombrie, estimează Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Domnia sa ne-a spus că, potrivit datelor de la producători, un kilogram de porc în viu la poarta fermei se vinde cu 6,3-6,4 lei. Cu toate acestea, crescătorii de porc sunt preocupaţi cu privire la recolta de cereale din acest an şi preţurile care vor fi practicate. "Evident pentru noi ar fi bine ca cerealele să fie ieftine, însă având în vedere că recolta întârzie în multe zone din ţară din cauza fenomenelor meteo, suntem încă îngrijoraţi faţă de evoluţia preţurilor", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Ne liniştesc în schimb preţurile futures de pe bursele internaţionale care indică preţuri destul de mici". De exemplu, potrivit presei internaţionale, contractele futures pentru grâul de morărit au atins, săptămâna aceasta, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni din cauza presiunilor generate de raportul Departamentului de Stat pentru Agricultură din SUA (USDA) care a anunţat rezerve record de cereale şi o campanie de însămânţări peste aşteptări. În ceea ce priveşte grâul de morărit cu livrare în luna noiembrie, preţul a scăzut cu 1,25 de euro sau 0,67% la 184,50 de euro tona, după ce anterior a ajuns şi la nivelul de 184 de euro tona, cel mai scăzut nivel de pe 10 februarie. De asemenea, preţul cerealelor pe Bursele de la Londra şi Paris a închis în scădere săptămâna trecută, tendinţă care se menţine de câteva săptămâni.

Pe de altă parte, faptul că kilogramul de porc la poarta fermei se va menţine în următoarea vreme stabil nu înseamnă că acest lucru se va reflecta neapărat şi în preţul cărnii la raft la noi în ţară. "Preţul la raft va evolua în funcţie de cum este evaluată carcasă şi carnea procesată", a mai precizat Ioan Ladoşi.

Reamintim că ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că producţia de carne de bovine, porcine, păsări, ovine şi caprine a crescut anul trecut comparativ cu 2012, pe fondul tendinţei ascendente a sacrificărilor de animale şi păsări în unităţile industriale specializate (abatoare). Dintre acestea, producţia de carne de porc a înregistrat un avans de 9,3%, la 308.360 tone, iar sacrificările de porcine au urcat cu 7,9%. Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 30,0%), Sud-Muntenia (17,5%) şi Sud-Est (12,7%).

Ştefan Pădure, ARC: "Investigaţiile din piaţa cărnii ar trebui urmărite până la sentinţă"

Piaţa cărnii din ţara noastră râmâne protagonista unor serii de evenimente negative care vizează fie infracţiunii de evaziune fiscală sau fraudă cu bani europeni, fie diverse boli ale animalelor. După ce săptămâna acesta Rusia a interzis importurile de bovine şi carne de vită din ţara noastră acuzând o epidemie de "encefalopatie spongiformă bovină" (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, acum directoarea unei fabrici de conserve de carne Vascar din Vaslui a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Gabriela Ciuburgiu este acuzată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, după ce ar fi prejudiciat bugetul Uniunii Europene cu suma de 1,2 milioane euro.

Ştefan Pădure, directorul general al Asociaţiei Române a cărnii susţine că astfel de investigaţii din piaţa cărnii, ar trebui urmărite până la sentinţă, pentru că de foarte multe ori sunt făcute publice doar începerea unor anchete, fără a mai fi transmis în mod transparent şi rezultatul acestora. "Autorităţile statului trebuie să îşi facă treaba corect, constant şi coerent. Deorece rezultatele anchetelor rămân relativ obscure, piaţa cărnii nu are parte decât de publicitatea negativă cauzată de suspiciuni", ne-a spus domnia sa.

DNA susţine că directoarea Vascar SA a folosit sau prezentat documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată şi spălare de bani, toate în formă continuată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb