CU SPRIJINUL LUI PONTA Primăria Galaţi ar putea prelua "Electrocentrale"

ANA FELEA
Ziarul BURSA #Companii / 22 mai 2013

După ce două încercări de privatizare au eşuate Electrocentrale Galaţi va ajunge în proprietatea Primăriei Galaţi. Cel puţin acesta este ultima decizie în ceea ce priveşte soarta centralei electrice de termoficare, aflată în proprietatea Termoelectrica, luată în urma discuţiei pe care primarul municipiului Marius Stan a purtat-o luni cu premierul Victor Ponta. "Primarul Marius Stan a obţinut, din partea premierului Victor Ponta, acceptul şi sprijinul pentru preluarea cât mai rapidă, de către Primăria Municipiului Galaţi, a SC Electrocentrale SA, pentru administrarea optimă atât a producerii cât şi a distribuirii de agent termic în Galaţi", se arată într-un comunicat emis de Primăria Galaţi. De asemenea, autorităţile locale promit că prin preluarea producătorului de energie termică vor putea furniza agent termic pentru consumatorii din municipiul Galaţi la preţuri mai mici cu cel puţin 10% decât în prezent.

Vestea nu l-a surprins pe directorul Electrocentrale Galaţi, Tudor Petre, care a fost rezervat în declaraţii menţionând doar că nu poate comenta "o înţelegere dintr-un premier şi primarul municipiului". Totuşi întrebat, domnia sa a detaliat care este situaţia financiară actuală a societăţii, care potrivit Ministerului Finanţelor, a înregistrat în 2011 o pierdere de peste 90 de milioane de lei în condiţiile în care în 2010 a avut un profit de aproximativ 500.000 de lei. "În prezent la Electrocentrale Galaţi are de plătit pentru gazul furnizat de Romgaz suma de aproximativ 80 de milioane de lei. În acelaşi timp, mai avem de recuperat de Apaterm suma de 50 milioane de lei. Suma pe care o aveam de recuperat a fost mult mai mare însă, după reorganizarea societăţii Apaterm s-au şters 338 milioane de lei", a spus Tudor Petre.

Precizăm că din cauza acestor datorii foarte mari către furnizorul de gaz şi încasările foarte mici de la Apaterm, în iarna care a trecut, gălăţenii au fost ameninţaţi în repetate rânduri cu oprirea furnizării agentului termic, însă Primăria a intervenit pentru salvarea situaţiei. Amintim că primul pas către privatizare a fost făcut în 2010, când cehii de la CEZ urmau să încheie un parteneriat cu Electrocentrale Galaţi prin care era vizată construcţia unei centrale de 400 MW în valoare de 400 de milioane de euro, însă investitorii au renunţat la acest proiect.

Anul trecut, în aprilie, fostul director al Electrocentrale Galaţi a lansat un nou apel la care au răspuns doi investitori străini, respectiv companiile China Engineering Corporation şi Daewoo Internaţional. În final, niciunul dintre investitori nu s-a arătat încrezător în afacerea pe care ar fi urmat să o facă la Galaţi.

Centrala Electrica de Termoficare Galaţi, cu o putere instalată de 535 MW, a fost destinată alimentării cu energie termică (sub forma de abur tehnologic şi apă fierbinte) a consumatorilor urbani şi industriali din municipiul Galaţi şi livrării de energie electrică în Sistemul Energetic Naţional. Centrala este amplasată pe platforma industrială a Combinatului Siderurgic din Galaţi având 545 de angajaţi.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb