Pentru a fi chemat la interviuri de angajare, e important ca CV-ul tău să fie potrivit pentru joburile din domeniul IT. Cum să ieşi în evidenţă faţă de alţi candidaţi şi cum ar trebui să arate CV-ul tău, află în continuarea acestui articol!
Ghidul ideal pentru crearea CV-ului
Pregăteşte un CV scurt
Fiind o industrie destul de complexă, s-ar putea să te gândeşti că ai nevoie şi de un CV stufos. Regula în IT este însă la fel ca şi în celelalte domenii, CV-ul nu ar trebui să conţină mai mult de două pagini. Gândeşte-te la calitatea informaţiilor, şi nu la cantitatea acestora. Asigură-te, de asemenea, că are o structură clară şi este uşor de citit.
Updatează-ţi CV-ul în funcţie de jobul dorit
De regulă, candidaţii se folosesc de un CV generic pe care-l trimit către potenţialii angajatori. Totuşi, în IT este important să-ţi pregăteşti câteva şabloane pe care să le poţi adapta în funcţie de rolul pentru care candidezi. Acesta ar trebui să conţină obligatoriu informaţii despre experienţa ta anterioară, competenţele cheie pe care le deţii, calificările, dar şi realizările. Mai mult, citeşte cu atenţie specificaţiile rolului pentru care aplici şi adaptează CV în funcţie de compania/departamentul şi poziţia pentru care aplici. Deşi acest lucru îţi poate consuma mai mult timp, te poate ajuta să obţii jobul mult dorit.
Evită să foloseşti jargonul specific domeniului IT
Desigur, e important să arăţi încă din CV că ai cunoştinţele necesare pentru jobul scos la bătaie. Totuşi, gândeşte-te că recrutorii nu întotdeauna sunt la curent cu toate aplicaţiile sau termenii tehnici pe care îi folosesc angajaţii din această industrie. Dacă nu eşti sigur că recrutorul cunoaşte toţi termenii precizaţi în CV, atunci completează-l cu explicaţii.
Axează-te pe experienţele anterioare
Chiar dacă nu ai mai lucrat în această industrie, încearcă să precizezi în CV toate activităţile care au legătură cu domeniul IT şi cu care ai interacţionat în trecut.
Ce nu e de dorit să incluzi în CV
Salariul dorit. Ca să nu dai rateu cu o sumă prea mare sau prea mică, cel mai bine este să nu treci astfel de informaţii în CV. Poţi negocia salariul după ce primeşti oferta de angajare.
Fă o listă scurtă de hobby-uri
Recrutorii vor să te cunoască mai bine încă din CV-ul de angajare. Însă, nu este necesar să incluzi prea multe informaţii despre interesele tale personale. O listă prea lungă de hobby-uri nu are importanţă asupra deciziei angajatorului de a te angaja, ci din contră te poate descalifica.
Începe-ţi cariera în IT acum!
Te poţi înscrie la cursurile online gratuite puse la dispoziţie de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Ai de ales dintre cele două calificări: în JavaScript sau în QA.
La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:
- Are domiciliul sau reşedinţa în orice judeţ din România (cu excepţia judeţului Ilfov şi Municipiului Bucureşti)
- Are o vârstă cuprinsă între 25 şi 65 de ani
- Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
- A absolvit cel puţin 8 clase