Cum e Turcul şi pistolul!

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2016

Istanbul, 15 iulie - Un grup de pucişti, în timpul tentativei de preluare a puterii, în Turcia.

Istanbul, 15 iulie - Un grup de pucişti, în timpul tentativei de preluare a puterii, în Turcia.

Vineri seara, nişte militari turci au pus în operă un coup d'Etat minuţios plănuit. Vehicule ale armatei au ocupat puncte strategice din Ankara şi Istanbul, poduri au fost blocate şi Palatul Prezidenţial a fost bombardat. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, nu se afla însă în palat, ci în vacanţă, la Marea Egee.

Loviturile de Stat nu mai sunt ce erau...

În vremurile bune, despre asemenea treburi aflai de la radio, unde relatarea, invariabil la perfect compus, marcând astfel acţiuni trecute şi terminate, redactată în propoziţii clare, enunţiative, denotative şi afirmative, te informa doar cum stau lucrurile. După care puteai să dezbaţi cât vrei...

"Ieri, Preşedintele X din ţara Y a fost înlăturat de la putere de către o grupare insurgentă legitimă din cadrul Armatei. Preşedintele a fost acuzat de înaltă trădare, arestat de către militari şi deferit Justiţiei, care s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în această privinţă, după o îndelungă deliberare, în urma unui proces echitabil. Sentinţa a fost executată ieri dimineaţă."

Conspiratorii care au încercat vineri "să-l înlăture" pe Erdogan au avut o problemă. El era deja înlăturat din palat de nişte banale planuri de vacanţă. E greu să te răfuieşti cu cineva care nu e acolo...

Televiziunile au avut parte de suspansul dorit şi au relatat de la faţa locului toată noaptea. Mai puţin România TV, care a relatat de la faţa altui loc, apelând la Corina Drăgotescu, aflată în SUA, să intervină telefonic în România.

Între timp, a intervenit telefonic şi Preşedintele Erdogan, la CNN, în America.

CNN a transmis în toată lumea, însă în Turcia emisia sa a fost blocată de pucişti.

La ora 00.29 CNN a declarat că Erdogan este în siguranţă.

La 00.31, un update Euronews spunea că oamenii au ieşit în stradă unde au format cozi la bancomate. Poporul nu ştia de la CNN că Preşedintele e în siguranţă. Dar presimţea că banii lui nu sunt.

La 00.35, Televiziunea Turcă de Stat, ocupată de rebeli, a difuzat un comunicat care asigura populaţia că Turcia va fi guvernată în mod democratic. Asta trebuie că i-a speriat foarte tare pe turci, oamenii se tem în general de necunoscut.

La 00.45 s-a tăiat accesul la FaceBook. Asta i-a speriat şi mai tare pe turci.

Consiliul Păcii în Ţară a afirmat, la 00.52, că a preluat controlul deplin. Auzind aceasta, oamenii au ieşit în stradă. Doar nu puteau permite păcii să câştige fără luptă!

Un pic mai târziu, imediat după ce şi-a manifestat încrederea în stabilitatea situaţiei sale politice, Erdogan a cerut azil politic în Germania. Germania a refuzat. Are şi aşa prea mulţi turci.

Încă un pic mai târziu, Iranul a închis graniţa cu Turcia. Doar n-o să laşi posibilitatea de invazie unor indivizi care taie CNN-ul şi FaceBook-ul...

Pe la 1 şi jumătate, război în toată regula în Ankara. S-a tras din elicoptere asupra sediului Serviciului Naţional de Informaţii.

La Istanbul, susţinătorii lui Erdogan s-au strâns în Piaţa Taksim. Poliţia s-a declarat de partea lor.

Armata şi Poliţia au început să se bată serios. Un fel de Steaua-Dinamo...

Opoziţia s-a declarat de partea Puterii. Kemal Kalicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului, a afirmat că îl susţine pe Erdogan şi condamnă puciul.

Armata a deschis focul asupra manifestanţilor pro-Erdogan.

Poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor anti-Erdogan.

"Tentativa a fost un act de trădare. Cei responsabili vor plăti un preţ greu!", a declarat Recep Erdogan. Amintim că în Turcia tortura este cvasi-legală şi în mod curent aplicată ca tratament, nu doar ca mijloc de investigare...

Erdogan s-a repatriat pe calea aerului. Aeroportul din Istanbul n-a putut fi securizat de pucişti. Preşedintele, înconjurat de popor, a ajuns la televiziuni.

Sâmbătă dimineaţa, 754 militari fuseseră arestaţi.

Bilanţul de la prânz indica 1563 de arestări.

1154 răniţi şi 90 morţi, bilanţ provizoriu.

Bilanţul morţilor includea, citez, 47 civili şi 43 lucrători ai Ministerului de Interne. Numărul victimelor din rândul Armatei nu era făcut public.

La ora 14 se vorbea despre 200 de morţi.

Vinovatul acuzat de Erdogan este Fethullah Gulen, un om de religie, fost prieten al Preşedintelui, refugiat în SUA.

România TV apelează la Corina Drăgotescu să comenteze din SUA, adică de la faţa locului.

Concordia Chiajna a rămas blocată în Turcia. Suporterii îi înjură pe Mitică Dragomir şi Mircea Sandu, din obişnuinţă.

Un elicopter militar turc a aterizat în Grecia, invocând probleme tehnice. Cei opt soldaţi aflaţi la bord au cerut azil politic. (Cetăţenii turci nu prea cred în clemenţa autorităţilor...)

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut Atenei extradărea celor opt militari turci. (Nici autorităţile nu prea cred în clemenţă...)

Lovitura de Stat a eşuat.

Turcia are o tradiţie serioasă în materie de coups d'Etat. 1997, 1993, 1980, 1971, 1960, 1913... Ca să nu mai vorbim de uzurpările din Imperiu, de răscoalele ienicerilor, de eficienta cutumă ca padişahii să-şi gâtuie nediscriminativ fraţii la înscăunare...

Lovitura de Stat e atât de comună în cultura orientală încât nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva e forma cea mai potrivită de a instaura o nouă putere politică în locul celei vechi, mai potrivită decât alegerile libere...

Dacă lovitura de Stat ar fi reuşit şi l-ar fi înlăturat pe Erdogan ce s-ar fi întâmplat? Ar fi fost Turcia mai puţin democratică, şi-ar fi schimbat politica în mod esenţial? Restul Lumii ar fi suferit? Ar fi remarcat măcar diferenţele?

Puciul a eşuat, aşa e când vrei să înlături un preşedinte în contumacie...

Dacă Ravaillac, Balthasar Gerard, Jack Ruby, Lee Harvey Oswald ar fi găsit, în locul clientului, un bileţel cu "Sunt în vacanţă!", istoria ar fi urmat alt curs. Dacă Ceauşescu ar fi serbat Crăciunul la Teheran, probabil că efigia lui ciuruită n-ar fi convins poporul de legitimitatea Frontului Salvării Naţionale.

Probabil că de-aia stă Iohannis mai mult plecat. Cel mai sigur loc pentru un şef de Stat cu populaţie nemulţumită e departe.

PS

Treaba cu doamna Corina Drăgotescu e genială... Ziarista a dobândit la un moment dat o viză de şedere pe teritoriul Statelor Unite. Mare bucurie! Corina Drăgotescu şi-a luat rămas bun cu lacrimi în ochi de la colegi, de la telespectatori, de la fraţi, de la surori, de la juni aleatori... A anunţat părăsirea definitivă a patriei şi începutul unei noi vieţi în ţara tuturor posibilităţilor. Ajunsă în America, realitatea crudă a tratat-o cu ostilitate şi i-a zguduit serios încrederea în viitorul său american. Dar nu poţi să renunţi aşa, cu una, cu două, la viza americană, alta n-o să mai pupi, mai ales dacă eşti o cucoană de vârstă oarecum înaintată şi de calificare oarecum neclară, şi nu un savant atomist de renume mondial.

Corina s-a întors în ţară şi a rămas să lucreze la România TV, slujbă bună, remunerată, poziţie cu un oarecare public şi oarecare prestigiu.

Dar, viza americană se perimează, devine nulă, drepturile se pierd dacă nu petreci un timp minim de câteva luni pe an pe teritoriul american. Aşa că doamna Corina Drăgotescu trebuie să facă naveta ca să-şi păstreze un drept de şedere pe care habar n-are cum să-l exploateze. Între timp, România TV o plăteşte şi, dacă tot o plăteşte, vrea să tragă un folos din asta. Aşa că a proclamat-o corespondent extern, ea transmite live din SUA, zilnic. Câştig de imagine pentru RTV, un corespondent în SUA! Ce să transmită însă, căci se pare că locul în care trage Corina când merge în America e unul lipsit de evenimente şi departe de viaţa palpitantă care interesează televiziunile? Corina nu transmite aşadar nimic, că n-are ce. Comentează. Evenimente care se petrec în România în general. Sau în alte locaţii, cum ar fi Turcia în situaţia în speţă. E insolit şi remarcabil să ai un trimis special într-o ţară care să vorbească despre ce se întâmplă în oricare altă ţară înafară de aia în care se află...

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Gresit. Erdogan a intervenit prin telefon la CNN Turk care este localizat in Turcia. Telefonul era tinut de Hande Firat si a aparut pe twitter la ora 2:29 pm, 15 iulie. Trupele militare au intrat in studio si au intrerupt emisia postului la ora 5:31 pm, 15 iulie.

    Aduna-ti faptele in mod corect, "jurnalistule". 

    1. Textul e scris simbata dimineata, folosind informatia, uneori eliptica sau contradictorie, furnizata de toata media pe care am urmarit-o, in limbile pe care le inteleg. Nu am pretentia ca documentarea e acurata, de asta n-am scris o analiza vasta ci asta! (De exemplu, chestiunea azilului cerut in Germania e considerata intoxicare de o parte a presei, astazi, luni.)

    Felicitari autorului; un articol despre un eveniment trist mi-a descretit fruntea.

    O singura observatie, o adaugare la folclorul savuros din text: ....Corina Drăgotescu şi-a luat rămas bun cu lacrimi în ochi de la colegi, de la telespectatori, de la fraţi, de la surori, de la gradina cu flori ..........de la juni aleatori... Asta ca sa ramanem pe plaiuri. 

    1. Ma straduiesc... De fapt, Bursa e un pas, ma indrept catre Kanal D si Acasa...

    Gresit din nou. Accesul la facebook, utube, etc, nu a fost taiat. Timp de cel mult doua ore, accesul a fost ingreunat, probabil din cauza traficului marit. ISP-urile au cedat. Daca macar te-ai informa inainte de a scrie un articol ai vedea ca alte rapoarte indicau faptul ca accesul pentru unii functiona.

    CTV News said that Facebook, Twitter, and YouTube were blocked for two hours following the initial military coup in the Turkey and have yet to come online. However, other reports and tweets seem to indicate that some people in Turkey are able to access some social networking and messaging services. 

    1. Pe de alta parte, am scris o analiza vasta a antentatului de la Nisa, pentru un alt cotidian. La Spatiul Arab, miscarile de extema ale anilor 60 si in istorie coloniala franceza ma pricep bine, relativ la Turcia sint un bagator de seama, nici macar n-am fost in tara asta! Analiza a iesit enorma. A trebuit amputata masiv, era proprie unei brosuri, nu unei pagini de ziar! Desi textul a fost ingrijit atent de un profesionist, tot au ramas probleme de coerenta in urma decupajelor... Daca ne propunem sa dezbatem o tema cu concluzii perfecte, atunci avem nevoie de timp si spatiu!

    Parafrazand titlul, "cum e dragoteasca, asa si antonescul"

    ... consideratie teoretica: dar daca brexitul a fost mesajul angliei catre americani ca nu vor sustine un razboi impotriva rusiei ... turcia preia mesajul si cere scuze rusiei ... in turcia are loc o luvitura de stat care esueaza ... mediterana se calmeaza ... recent am revazut un film care desi descrie sistemul financiar totusi are o remarca deosebita: now you see me (2013) "look closely, because the closer you think you are, the less you’ll actually see" ... eu as privi pacificul ;) ...

    1. ... noi privim belicosul!

      ... dar filmul merita vazut, mi-a placut scena aceea in care se arunca din elicopter cu bani nostimi la petrecre in timp ce banii adevarati sunt conspirati ;) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb