Curtea Constituţională amână pronunţarea asupra Legii pensiilor

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2010

PSD şi PNL reclamă încălcarea procedurilor la votul din plen şi că legea nu respectă drepturi fundamentale ale cetăţenilor .

PSD şi PNL reclamă încălcarea procedurilor la votul din plen şi că legea nu respectă drepturi fundamentale ale cetăţenilor .

Cei nouă judecători şi-au luat răgaz, o săptămână, să analizeze sesizările de neconstituţionalitate ale PSD şi PNL

Pronunţarea magistraţilor vine în contextul în care marile centrale sindicale vor organiza un miting de proporţii în Capitală

Magistraţii Curţii Constituţionale şi-au luat răgaz de o săptămână ca să studieze sesizările de neconstituţionalitate ale partidelor de opoziţie asupra Legii pensiilor.

Cei nouă judecători au decis, ieri, să amâne pentru 6 octombrie pronunţarea asupra contestaţiilor formulate de PSD şi PNL, în care cele două partide invocă nerespectarea normelor de legiferare şi încălcarea mai multor articole din Constituţie.

PNL susţine, în sesizarea depusă la Curtea Constituţională a Româ-niei (CCR), că la votul din plen au fost încălcate procedurile şi că legea este în dezacord cu Constituţia pe motiv că încalcă drepturi fundamentale (dreptul la pensie, la un trai decent). Liberalii mai susţin că în lege este aplicat greşit articolul 16 din Constituţie la egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi.

Social-democraţii susţin, în sesizarea lor, că votul din plen a fost viciat şi că astfel au fost încălcate normele constituţionale referitoare la procedura de legiferare. PSD a ataşat, solicitării de neconstituţionalitate, şi plângerile penale depuse împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi împotriva secretarului general al Camerei, Sever Voinescu.

Atât PSD, cât şi PNL au reclamat faptul că aceştia au numărat aproape un număr dublu de parlamentari faţă de cel prezent în sală la momentul votului din plen şi tocmai de aceea au depus plângeri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei pentru abuz, fals şi uz de fals, în serviciu pe numele celor doi. Cele două partide au solicitat demisia Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu.

La momentul votului, parlamentarii PSD şi PNL au părăsit sala de şedinţe, după ce amendamentul lor care stabilea creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut a fost respins.

Liderii PSD şi PNL au avertizat deja că în situaţia în care CCR va considera că legea este constituţională, iar preşedintele Traian Băsescu o va promulga, atunci vor începe demersurile pentru suspendarea preşedintelui.

Plenul CCR urmează să se pronunţe astfel asupra constituţionalităţii legii miercurea viitoare, cu o zi înainte ca marile centrale sindicale să organizeze o acţiune de protest comună în Capitală, la care ar urma să participe un număr record de sindicalişti. De altfel, una dintre solicitările confederaţiilor sindicale la protestele din ultima vreme a fost tocmai reexaminarea legii pensiilor.

Plenul CCR este format din nouă judecători, din care trei sunt numiţi de preşedintele Traian Băsescu, iar diferenţa de Parlament. Potrivit analiştilor, actuala putere este majoritară în plenul CCR, raportul de putere fiind de cinci la patru judecători.

Principalele prevederi ale Legii pensiilor

- Valoarea punctului de pensie este de 39% din salariul mediu brut (732,8 lei);

- Punctul de pensie va fi indexat doar cu rata inflaţiei;

- Vârsta de pensionare între femei şi bărbaţi a fost egalizată, aceasta fiind de 65 de ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Curat constitutional !. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb