Departamentul de evaluări al companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox a evaluat ȋn 2021 peste 380 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 5,5 miliarde de euro, conform unui comunicat remis redacţiei. Faţă de 2020, portofoliul departamentului de evaluări a înregistrat o creştere de 10% din punct de vedere al numărului de proprietăţi, în timp ce valoarea cumulată a activelor evaluate a avut o creştere de 40%, pe fondul câştigării unor proiecte de dimensiuni mai mari.
Potrivit sursei citate, Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox: "Evoluţia pieţei imobiliare din România în timpul pandemiei, dar şi în contextul conflictului din Ucraina, a fost în general una pozitivă, sectorul spaţiilor industriale şi logistice şi cel rezidenţial înregistrând creşteri. Pieţele de retail şi de office au înregistrat evoluţii diferite, proprietăţile de top menţinându-şi sau chiar apreciindu-şi valoarea, în timp ce proiectele secundare au avut de suferit de pe urma restricţiilor şi schimbărilor din piaţă."
Pe parcursul anului 2021, segmentul industrial a înregistrat cea mai mare compresie a yield-urilor premium, acestea scăzând cu aproximativ 75 - 100 puncte de bază. Se constată o cerere în creştere de spaţii logistice, iar pe fondul unei rate de neocupare scăzute, principalii investitori şi-au extins portofoliile prin livrarea de noi spaţii.
În ceea ce priveşte segmentul de retail, se constată o compresie a yield-urilor pentru proprietăţile prime şi un avans al vânzărilor retailerilor din anumite domenii. Creşterea mai pronunţată a vânzărilor în online în anumite sectoare şi modificarea comportamentului consumatorilor au început să genereze schimbări în peisajul comerţului românesc. În timp ce parcurile de retail au avut de câştigat, mall-urile urbane clasice încă au de recuperat pentru a ajunge la rezultatele de dinaintea perioadei restricţiilor.
Asemănătoare este şi evoluţia pieţei de birouri, care străbate o perioadă de segmentare mai pronunţată şi o diferenţiere între clădirile de top, ce beneficiază de yield-uri în scădere şi valori în creştere, şi imobilele mai puţin atractive, care au ajuns să înregistreze neocupări structurale semnificative, subliniază sursa citată.
Într-o piaţa foarte concurenţială, şi în condiţiile excepţionale ale pandemiei, Cushman & Wakefield Echinox a traversat un 2021 aglomerat, făcând faţă în mod excelent provocărilor generate de includerea unor noi clienţi în portofoliul companiei. Oferind acoperire naţională, Cushman & Wakefield Echinox are o echipă consolidată şi stabilă, cu o experienţă medie de peste 18 de ani în domeniul evaluărilor de proprietăţi imobiliare.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent. Echipa de peste 80 de profesionişti şi colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul companiei www.cwechinox.com
Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în peste 60 de ţări, ajută chiriaşii, proprietarii şi investitorii în optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare, se mai arată în comunicat.