DACĂ DUNĂREA NU VA FI DRAGATĂ, Vom pierde 3 milioane euro, întrucât vapoarele nu mai pot naviga

Ziarul BURSA #Companii #Turism / 26 iulie 2012

Vom pierde 3 milioane euro, întrucât vapoarele nu mai pot naviga

Vasele de croazieră cu turişti străini nu mai pot circula până în Deltă din cauza secetei, nivelul Dunării pe teritoriul ţării noastre scăzând chiar şi sub doi metri. În aceste condiţii, România va pierde peste 3 milioane de euro, dacă autorităţile nu draghează fluviul, potrivit estimărilor făcute de turoperatorii din domeniu.

"Problema se pune în principal pe partea bulgară, între Turnu Măgurele şi Giurgiu, unde există un prag care se poate traversa foarte greu în momentul de faţă din cauza cotelor foarte mici, de aproximativ doi metri. Cei de la ministerul Transporturilor nu au ajuns la niciun rezultat cu bulgarii, care refuză să dragheze. Românii refuză şi ei, pentru că e obligaţia Bulgariei, şi toată lumea are de pierdut", a declarat Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei "Karpaten Turism", citat de Mediafax.

Mărginean estimează că, în cel mult o săptămână, după prognoza meteo şi a cotelor apelor Dunării, navele cu turişti nu vor mai putea ajunge în Deltă.

El mai spune că soluţiile găsite în anul trecut au fost să se oprească navele la Turnu Măgurele, la Calafat sau la Turnu Severin, şi de acolo să fie preluaţi turiştii cu autocarele către Deltă.

"Vor fi costuri suplimentare, care trebuie suportate de turoperatori. Anul trecut au fost probleme similare din septembrie şi s-au anulat pes­te 70 de croaziere. Am improvizat unele croaziere, transportându-i cu autocarul până la Bucureşti, bineîn­ţeles, toate cu reclamaţii, pentru că una e să ai confortul de pe nava de croazieră, alta e să vii cu autocarul. Dar multe croaziere s-au anulat", a mai spus sursa citată.

Doar "Karpaten" mai are de realizat, între 1 august şi începutul lunii noiembrie, 304 croaziere până în Deltă, fiecare cu câte 135-150 de turişti care ar trebui să ajungă anul acesta pe croaziere până în Deltă. Alte 60 de nave din portofoliul altor companii urmează să ajungă în Deltă.

"Calculat valoric, ar însemna pes­te trei milioane de euro, venituri care ar fi încasate de agenţiile de turism din România, care se ocupă de excursiile facultative, de căpitănii, care încasează taxe, de staţiile portuare, care au taxe de pasageri, şi de firmele de transport, pentru autocare. Aceşti bani se vor pierde dacă Dunărea nu va fi dragată. Fiecare dintre aceşti turişti stă cam trei zile în România şi are o zi tur de Bucureşti, o altă zi tur de Constanţa şi o altă zi tur de Deltă", a mai spus Mărginean.

Majoritatea turiştilor (80%) sunt nemţi, iar în jur de 10-15% vin din SUA. Cele mai multe croaziere încep la Passau (Germania), dar mai sunt şi unele de la Budapesta.

"Cele mai multe pleacă de la Passau, traversează Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi se împotmolesc la noi. Un turist străin plăteşte pentru o croazieră cel puţin 80 de euro pe zi, cu pensiune completă. Asta înseamnă nave de trei stele, pentru că cele de cinci stele sunt mult mai scumpe. Media de vârstă pe navele de croazieră fluviale variază de la 65 de ani până pe la 80 de ani. Ei dorm pe navă şi în fiecare zi fac excursii opţionale, dar noaptea se întorc", a adăugat reprezentantul "Karpaten".

Şi Mircea Vladu, directorul agenţiei "Prestige Tours", susţine că singura soluţie este dragarea Dunării.

"Chiar şi la cote normale ale apelor Dunării avem de multe ori probleme, cu atât mai mult acum, când e secetă. Deci dragarea este obligatorie pentru ca navele să poată circula pe Dunăre. Sunt anumite locuri pe unde navele nu pot trece, chiar dacă au pescajul de numai doi metri", a spus Vladu.

El a afirmat că, din cauza acestor probleme, armatorii şi turoperatorii de croaziere străini sunt şi mai puţin încântaţi să ajungă în România, unde, oricum, sunt puţine facilităţi şi oportunităţi de turism pe cursul Dunării, exceptând Delta.

"Pe viitor se vor reduce din ce în ce mai mult excursiile până în România, pentru că nu oferim condiţii normale", a adăugat Mircea Vladu.

El a exemplificat că, în momentul de faţă, navele, din cauza apei mici, nu mai pot acosta la Cernavodă, şi opresc cu turiştii străini în Feteşti.

"Se pierd excursii la sol, se pierd rezervări la hoteluri, pentru că mulţi turişti mai rămân o noapte-două în Bucureşti înainte sau după croazieră, şi toţi cei care vin stau în hoteluri de cinci stele. Pierd turoperatorii, pierd hotelurile şi pierde şi statul, iar în total, dacă luăm în calcul toate serviciile, este vorba de mai multe milioane de euro", a completat Vladu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb