DACĂ NU LI SE PLĂTEŞTE "URGENT" SUBVENŢIA PE CAP DE ANIMAL, Crescătorii de bovine şi ovine vor trece la acţiuni de protest

Alexandru Costea
Companii #Agricultură / 23 martie 2015

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Bovine din România şi Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine din România, afiliate la Federaţia Agrostar, vor trece la acţiuni de protest, dacă nu li se plăteşte "urgent" subvenţia pe cap de animal şi dacă factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA şi alte instituţii ale statului "continuă să ignore problemele cu care se confruntă de mai mulţi ani", arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Dacă nu vom primi urgent un răspuns, ieşim în stradă, pentru că nu mai rezistăm. S-a anunţat că subvenţiile pe cap de animal o să se dea până pe 10 februarie şi nu s-au dat până acum. Guvernul a aprobat suma totală şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) nu a făcut centralizatoarele. Nu se ştie câte animale vor intra la plată şi care va fi suma plătită pe cap de animal. Atâta incompetenţă este de neimaginat. Ne-am împrumutat în baza acestor promisiuni şi nu avem de unde să dăm banii înapoi. În plus, cuantumul subvenţiei se pare că a fost diminuat, fără informarea şi consultarea crescătorilor de animale", este citat în comunicat preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Bovine din România, Ştefan Muscă.

Potrivit comunicării, săptămâna trecută, Federaţia Agrostar a trimis Ministerului Agriculturii o adresă în care expune problemele cu care se confruntă agricultorii şi solicită o întâlnire ministrului de resort, Daniel Constantin, pentru discutarea acestora, astfel încât să fie evitate acţiunile de protest.

Problemele vizează: întârzieri la acordarea subvenţiilor pe cap de animal; diminuarea subvenţiei pe cap de animal; tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiştilor, astfel încât primăriile să poate încasa în continuare subvenţii, deşi nu au animale; lipsa unei strategii naţionale pentru producătorii mici şi mijlocii de lapte, care vor fi scoşi de pe piaţa odată cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015; obligativitatea transformării exploataţiilor în exploataţii cu personalitate juridică; pericolul dublei impozitări prin atestatul de producător şi carnetul de producător; monopolul deţinut de medicii veterinari de liberă practică, acest fapt îngrădind posibilitatea crescătorilor de animale de a-si alege medicul veterinar; birocratizarea excesivă.

"Suntem hotărâţi să nu renunţăm până când nu ne vor fi rezolvate aceste probleme. Aşteptăm o săptămână şi, dacă nu primim nici un răspuns, declanşăm actiunile de protest şi vom merge până la blocarea drumurilor, pentru că situaţia este extrem de gravă. Subvenţia pe cap de animal pentru 2014 s-a diminuat de la 38 de lei, cât a fost în anii trecuţi, la 27-28 de lei şi nici nu s-a dat până acum. Nimeni nu a primit subvenţia pe cap de animal. Noi, dacă întârziem plata Normei pe venit, plătim penalizări, dar pentru că ei întârzie plata subvenţiilor nu ne dau şi dobândă. Medicii veterinari sunt stat în stat şi suntem obligaţi, pe banii nostri să lucrăm cu medicii concesionari. Vrem să avem posibilitatea de a ne alege medicul veterinar. Se tergiversează aprobarea Normelor metodologice la Legea pajistilor pentru ca în continuare să poată încasa subvenţii primăriile, deşi acestea nu au animale", declară preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine din România, Marcel Andrei.

Federatia Agrostar are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

Federaţia este afiliată UITA şi EFFAT la nivel european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb