DACĂ NU SE VA ŢINE CONT DE AVIZUL NEGATIV DIN CADRUL COMISIEI DE DIALOG DE LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR Sindicatele vor cere în instanţă anularea privatizării "CFR Marfă"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 13 februarie 2013

Sindicatele vor cere în instanţă anularea privatizării "CFR Marfă"

Sindicatele vor cere în instanţă anularea Strategiei de privatizare a "CFR Marfă" şi Hotărârea de Guvern prin care aceasta a fost aprobată, după cum ne-a spus Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România. Domnia sa ne-a precizat că acest lucru se va întâmpla dacă, de-a lungul procedurii de vânzare a operatorului feroviar de marfă, autorităţile nu vor ţine cont de avizul negativ dat de sindicate şi patronate Strategiei şi Hotărârii de Guvern privind privatizarea "CFR Marfă".

Iulică Măntescu ne-a precizat: "În cadrul dezbaterii care a avut loc luni, la Ministerul Transporturilor, şi care a ţinut doar 35 de minute, am făcut câteva propuneri vizavi de Strategia de privatizare a companiei. Am solicitat încheierea unui acord social potrivit căruia, ulterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dacă vor fi făcute disponibilizări să fie acordate 24-36 de salarii compensatorii. Pentru fiecare salariat, s-ar putea avea în vedere salariul mediu pe ultimele şase luni lucra­te, însă acestea re­prezintă detalii care pot fi negociate.

Ne-am arătat nemulţumiţi faţă de criteriile de preselecţie, care ni se par foarte succint formulate. În Strategie se menţionează doar că potenţialii investitori trebuie să aibă exeprienţă şi capacitate financiară. Candidaţii ar trebui să prezinte un plan de afaceri, să ştim ce au de gând să facă în următorii ani. Noi vrem să fie păstrat obiectul de activitate al societăţii < CFR Marfă >.

De asemenea, am dori ca o parte din acţiuni să poată fi cumpărate de Asociaţia Salariaţilor, ca în Ungaria.

Ni s-au făcut promisiuni verbale, dar am fi dorit să fie ceva scris, pentru a avea mai multă încredere în aceste promisiuni. Oricum, atât sindicatele, cât şi patronatele au dat aviz negativ Strategiei de privatizare şi Hotărârii de Guvern, în cadrul Comisiei de Dialog Social care a avut loc la nivelul Ministerului Transporturilor. Acest aviz este consultativ, autorităţile pot ţine sau nu cont de el. Însă, dacă autorităţile nu vor ţine cont de avizul nostru, vom cere în instanţă anularea Strategiei şi a Hotărârii guvernamentale".

Strategia de privatizare a CFR Marfă a fost aprobată, recent, de membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi de Guvern, după o primă lectură. Documentul prevede vânzarea unui pachet de 51% din acţiunile "CFR Marfă", pentru o sumă de circa 60 de milioane de euro, cu o garanţie de participare de 10 milioane de euro.

Valoarea taxei de participare la procedură reprezintă echivalentul în lei a sumei de 20.000 de euro, iar licitaţia va fi cu plic închis.

Iulică Măntescu a precizat, recent, într-o conferinţă de presă, că fierul vechi de la "CFR Marfă" valorează mult mai mult decât intenţionează Guvernul să obţină pe întreaga companie. Domnia sa a declarat: "Se vrea vânzarea < CFR Marfă > pe preţ derizoriu. Societatea, cu tot ce înseamnă clădiri, terenuri, vagoane, ar trebui evaluată la nivelul pieţei. Doar fierul vechi ajunge la 200 de milioane de euro. Privatizarea trebuie să înceapă cu vânzarea unui pachet de 15%, să vedem dacă investitorul este capabil să aducă societatea pe profit. A scăpa de companii ca < Oltchim > sau < CFR Marfă > înseamnă desfiinţarea de locuri de muncă".

Potrivit domnului Măntescu, "CFR Marfă" ar putea redeveni rentabilă în 30 de zile, dacă ar fi reeşalonate datoriile pe minim 7 ani, cu o perioadă de graţie de doi ani; dacă ar fi reduse accizele la motorină şi taxa de utilizare a infrastructurii, dacă energia electrică ar putea fi achiziţionată de pe piaţa liberă şi dacă licitaţiile la care participă compania, pentru achiziţionarea serviciilor de transport de mărfuri, nu ar mai fi "cu dedicaţie".

CSAT a solicitat ca privatizarea "CFR Marfă" să fie una cu investitor strategic şi cu respectarea obligaţiilor pe care compania le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

În cazul în care MT nu va încheia contractul de privatizare cu investitorul care va câştiga licitaţia, ministerul va putea relua privatizarea "CFR Marfă", cu adaptarea cores­punzătoare a Strategiei, sau, după caz, prin invitarea la negocieri în scopul încheierii contractului de vânzare - cumpărare de acţiuni, în ordinea clasamentului de la licitaţie, a următorilor investitori.

O eventuală restructurare a "CFR Marfă", ulterioară privatizării, ar putea duce la disponibilizarea unui anumit număr de salariaţi, arată Strategia de vânzare a companiei, care nu prevede păstrarea numărului de salariaţi. Potrivit documentului, cumpărătorul va trebui să îndepli­nească, printre altele, obligaţiile de mediu stabilite în sarcina "CFR Marfă", să menţină obiectul principal de activitate al companiei, asigurând nevoile de transport, "pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război, pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale" şi să menţină/dezvolte utilajele şi instalaţiile din capacităţile de mobilizare deţinute de "CFR Marfă" la parametri normali de func­ţionare. De asemenea, acesta va fi obligat să respecte acordurile şi angajamentele asumate de operatorul feroviar de marfă în acordurilor şi tratatele încheiate de stat cu NATO şi Forţele Armate ale Statelor Unite ale Americii, să menţină şi să dezvolte linia de feribot ca element de legătură între Europa şi Asia, fiind concepută ca o prelungire a Coridorului IV Pan European.

Strategia sugerează că în contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni ar trebui inserate clauze privind obligaţia de a respecta prevederile legale privind majorarea capitalului social al societăţii cu valoarea terenurilor pentru care se obţin certificate de atestare a dreptului de proprietate după data privatizării.

La procesul de privatizare a "CFR Marfă" pot participa persoane fizice şi/sau juridice române şi/sau străine, individual (investitor, persoană juridică şi/sau persoană fizică) sau asociate în acest scop în consorţii sau altă formă de asociere (Grup de investitori, persoane fizice şi/sau juridice) care îndeplinesc criteriile de precalificare stabilite prin Dosarul de prezentare. Printre altele, va trebui ca participanţii la licitaţie să aibă experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilităţi operaţionale, precum şi capabilităţi financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării unei noi afaceri.

Membrii unui Grup de investitori nu pot face parte decât dintr-un singur consorţiu/formă de asociere, neputând depune oferte şi în mod individual şi ca parte dintr-un Grup de investitori. Perioada pentru care se va realiza asocierea membrilor în Grupul de investitori va fi cel puţin egală cu perioada necesară finalizării privatizării, respectiv până la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor. Sunt neeligibili pentru a participa la procesul de privatizare a "CFR Marfă" investitorul sau membrii Grupului de investitori care se află în stare de incapacitate de plată, faliment sau lichidare şi fac obiectul unei proceduri legale pentru declararea lor în una din situaţiile menţionate; investitorul sau membrii Grupului de investitori care sunt sub efectul unei condamnări penale definitive pentru săvârşirea de gestiune frauduloasă, participare la activităţi criminale pentru corupţie sau spălare de bani, abuz de încredere, fals, înşelăciune, delapidare, dare sau luare de mită sau alte contravenţii şi infracţiuni prevăzute de legea penală.

Potrivit Strategiei de privatizare a CFR Marfă, a fost luată în calcul şi opţiunea conversiei datoriei "CFR Marfă" în acţiuni. La jumătatea anului trecut, datoria "CFR Marfă" către bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale s-a cifrat la 755 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb