DACĂ NU VA PRIMI SALARII MAI MARI Personalul tehnic al Tarom ar putea declanşa conflictul de muncă

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 10 decembrie 2014

Actualizare 16:04 TAROM: "Nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru conflict de muncă sau grevă"

În prezent, nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru conflict de muncă sau grevă (conform legii 62/2011) la operatorul aerian Tarom, precizează compania, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Societatea subliniază că este vorba numai despre intenţia Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) de a parcurge acest demers. Tarom mai precizează că va face toate demersurile necesare pentru aplanarea oricărui potenţial conflict.

"Începând cu data demarării procesului de negociere, proces ce se află încă în desfăşurare, au loc întâlniri bi-săptămânale, în cadrul cărora sunt analizate propunerile/revendicările sindicatelor, fiind discutat punctual şi textul contractului colectiv de muncă. Faţă de propunerile/revendicarile înaintate de către FNSP, o parte dintre acestea au fost agreate de către angajator în forma propusă de către sindicate, altele au fost agreate la nivelul drepturilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă valabil în perioada 2012-2014, iar o parte se află încă în discuţie, fiind condiţionate de constrângerile bugetare şi legale în vigoare. Între companie şi majoritatea sindicatelor (inclusiv FNSP) este semnat un Acord prin care angajaţilor li se dau drepturile tranzitorii, pe perioada negocierii", se mai arată în documentul citat.

---

Sindicatul personalului tehnic al Tarom, din care fac parte 700 din cei 2.100 de angajaţi ai companiei aeriene, solicită majorări salariale şi a depus preaviz de conflict de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă, o mediere cu administraţia operatorului urmând să aibă loc în următoarele zile. "Majoritatea colegilor mei sunt de părere că nu vom avea un conflict de muncă. Chiar dacă acest preaviz de conflict de muncă a fost depus la ITM, asta nu înseamnă că se va dezvolta într-un conflict de muncă", a declarat, ieri, Silvia Columb, directorul comercial al Tarom, potrivit Mediafax. Ea a precizat că angajaţii solicită majorări salariale care nu pot fi însă susţinute de companie.

"Compania nu şi le poate permite, ţinând cont de faptul că încă suntem pe pierderi şi ne dorim anul viitor să scădem aceste pierderi. O creştere de obligaţii financiare este greu de conceput", a afirmat Columb.

Ea a arătat că în următoarele zile urmează o mediere la ITM.

"Continuăm negocierile, avem posibilitatea să o facem zi de zi, până la sfârşitul anului", a adăugat reprezentantul Tarom.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, declara la finele lunii noiembrie că Tarom a raportat rezultate pozitive în acest an, dar compania aeriană nu beneficiază de "cel mai fericit" management, o parte din sindicate "sunt în contrasens" şi va fi necesară restructurarea companiei.

Potrivit datelor ministrului, Tarom a avut în acest an venituri din servicii de transport aerian mai mari cu 5%, a transportat 1,7 milioane pasageri (+3%), iar numărul de curse din 2014 va fi cu 4% mai mare decât în 2013.

În luna octombrie, premierul Victor Ponta i-a cerut lui Rus să găsească o soluţie raţională cu sindicatul companiei aeriene, astfel încât să poată fi "salvat" unul dintre brandurile româneşti.

Şeful Executivului a arătat că, dintre toate problemele care trebuie rezolvate la nivel general, o parte dintre acestea pot fi soluţionate, iar altele nu, dar se doreşte să existe un dialog.

În septembrie, mai multe curse Tarom au fost anulate sau întârziate din cauza unor proteste ale piloţilor şi însoţitorilor de zbor, nemulţumiţi de salarii şi de noul contract colectiv de muncă.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Avand in vedere declaratia privitoare la acordarea unor drepturi salariale marite: "Compania nu şi le poate permite, ţinând cont de faptul că încă suntem pe pierderi şi ne dorim anul viitor să scădem aceste pierderi. O creştere de obligaţii financiare este greu de conceput", a afirmat Columb, va rog sa cereti conducerii Tarom detalii despre cum au marit acestia salariile unor salariati in decursul anului 2014, cine sunt acele persoane si temeiul legal. Inclusiv despre marirea salariului d-nei Directoare COLUMB!!!!

    Pai, situatia critica a companiei nu este pentru toti salariatii??? 

    Nu solicit un raspuns individual, ci unul public, daca se poate!

    Cu multumiri! 

    1. Managementul trebuia dat afara de acum 2 ani de zile, acum este tarziu si nici cu ajutorul Ministerului Transporturilor nu se mai poate face ceva bun pentru companie. Au reusit sa o distruga si pe asta: Compania aeriana a nostra a tuturoro romanilor - TAROM

      aviatia civila va fi distrusa de sindicate,chiar si in situatia actuala drepturile unor categorii de personal exced normele cu cel putin 25 milioane de dolari /daca nu se vor motiva toate categ . de personal nu vor fi rezultate/scoasa politica din administrare

      opinie/ discutati cu toti oamenii care au facut ceva pentru aceasta fabrica/modificata legea de ce ne trebuie c adm. si ad.gen a actionarilor/cite salarii acop.drept.lor./ramine la latitudinea ministerului decizia sa decida

      sper ca sa inteles corect este vorba de compania tarom

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb