Vicepremierul Dan Barna a declarat astăzi că, atâta timp cât nu se găseşte în coaliţia de guvernare o soluţie pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, o sesiune extraordinară a Parlamentului este "prematură şi nefuncţională", transmite Agerpres.
"A fost o discuţie lungă pe actualul blocaj legat de desfiinţarea SIIJ. Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile. Concluzia este una foste clară: amendamentul UDMR care se află în momentul de faţă în comisia de la Senat este unul care nu desfiinţează SIIJ. Amendamentul UDMR nu face decât să mute secţia specială dedicată magistraţilor la Parchetul General. Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General. (...) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (...) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională", a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.
Acesta a adăugat că trebuie găsită în cadrul coaliţiei de guvernare o variantă prin care să fie puse în practică recomandările şi solicitările Comisiei Europene şi Comisiei de la Veneţia de desfiinţare a SIIJ, în forma propusă de Guvern, notează sursa citată.
"Adică desfiinţare reală a SIIJ, cu competenţa şi dosarele distribuite apoi după competenţă către parchete, astfel încât şi magistraţii să fie trataţi ca orice cetăţean al acestui stat, respectiv cazurile de corupţie la DNA, cazurile de criminalitate la DIICOT, cazurile de infracţiune comună la Parchet. Aşa este normal să funcţioneze un sistem juridic fără discrepanţe şi fără secţii speciale destinate unor categorii profesionale", a afirmat Barna.
Vicepremierul a afirmat că discuţia pe acest subiect va fi reluată în şedinţa coaliţiei de luni.
Întrebat dacă e posibil să se rupă coaliţia dacă nu se ajunge la un consens pe acest subiect, Barna a spus: "Politic, orice este posibil. Ştim asta de 30 de ani în România. Până la momentul de faţă această coaliţie a arătat că a avut şi înţelepciunea şi capacitatea de a găsi soluţii la problemele care au apărut şi eu rămân în continuare optimist că vom găsi o soluţie pentru ca desfiinţarea SIIJ să devină o realitate. (...) Dacă pe chestiunea de calendar sunt într-adevăr discuţii, unde putem fi toleranţi, linia roşie este asumarea unor decizii împotriva programului de guvernare. În momentul în care vom ajunge în situaţia să decidem lucruri contra a ceea ce am scris, a ceea ce Parlamentul a susţinut în programul de guvernare, atunci vom avea o problemă şi tocmai de aceea vom sta la discuţii cât va fi necesar pentru a găsi soluţii prin care programul de guvernare să devină realitate".
1. CINE URLĂ LICHIDAREA ???
(mesaj trimis de anonim în data de 12.07.2021, 19:12)
MAI VOCALI : TOȚI CEI CU MUSCA PE CĂCIULĂ ... VREAU LICHIDAREA DRAGONULUI , ȘARPELUI VENINOS INDEPENDENT CARE SUPERVIZEAZĂ FUNCȚIONAREA JUSTIȚIEI SUS LA VÂRF ...