Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a transmis, joi, că grija pe care Executivul a arătat-o faţă de situaţia refugiaţilor din Ucraina nu a suferit vreo modificare şi că mecanismele pentru implementarea sprijinului pentru cetăţenii ucraineni şi cei români, societatea civilă, condiţiile financiare vor fi stabilite săptămâna viitoare, înainte de data de 1 mai, menţionând şi că în curând va fi clarificată situaţia plăţilor restante, informează Agerpres.
"Soluţia aleasă de Guvern a fost să vină cu un nou cadru normativ prin intermediul acestei ordonanţe de urgenţă şi este un cadru normativ care vine să consolideze modul în care România a înţeles să sprijine refugiaţii din Ucraina. Sunt aproximativ patru milioane de oameni care au venit, au trecut prin ţara noastră, peste 110.000 au ales să rămână. Deci, având în vedere că mulţi dintre ei sunt şi copii sau persoane singure sau care au nevoie sub o formă sau alta de sprijin, era nu doar salutar, ci şi necesar ca sprijinul pe care România l-a oferit încă din prima zi, şi când spun România nu mă refer doar la ce a făcut Guvernul României sau ce a făcut o autoritate judeţeană sau locală, ci şi la modul în care societatea civilă, românii simpli şi-au deschis la propriu uşile şi au devenit, practic, un simbol al solidarităţii internaţionale de care beneficiază la acest moment milioane de ucraineni. Iar toate aceste lucruri au nevoie de o formă de sprijin", a explicat Cărbunaru, întrebat, după şedinţa de Guvern, în legătură cu faptul că Ordonanţa de urgenţă pe această temă adoptată săptămâna trecută nu cuprinde toate detaliile pentru a fi aplicată.
El a precizat că Guvernul va veni, probabil săptămâna viitoare, cu o hotărâre în sprijinul aplicării acestei ordonanţe de urgenţă referitoare la sprijinul refugiaţilor ucraineni.
"Pentru implementarea ordonanţei este nevoie de o Hotărâre de Guvern. Decizia a fost de a aşeza toate aceste detalii concrete legate de modul de implementare a noului cadru normativ, mă refer acum la Ordonanţa de urgenţă a guvernului prin intermediul unei Hotărâri de Guvern", a explicat Cărbunaru.
Întrebat în legătură cu întârzierile de patru luni în decontarea de către Guvern a cazării ucrainenilor, Cărbunaru a spus: "Oamenii trebuie să ştie un singur lucru, şi mă refer acum şi la români, şi la cetăţenii ucraineni: grija pe care Guvernul României a arătat-o deja faţă de situaţia refugiaţilor din Ucraina nu a suferit vreo modificare".
"Angajamentul Executivului de la Bucureşti este intact în legătură cu necesitatea de a oferi sprijin atât cetăţenilor ucraineni, cât şi societăţii civile, cetăţenilor români care au înţeles să manifeste această solidaritate găzduind sau oferind diverse forme de sprijin cetăţenilor ucraineni. Condiţiile în care se întâmplă aceste lucruri, şi nu mă refer acum doar la condiţiile financiare, ci şi la mecanismele care vor asigura implementarea acestui sprijin, vor fi clarificate săptămâna viitoare, deci cu siguranţă înainte de data de 1 mai, când oricum acest pachet de sprijin ar fi trebuit să intre în vigoare", a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
El a adăugat că este vorba despre "un efort semnificativ pe care statul român l-a făcut pentru a veni în sprijinul refugiaţilor ucraineni".
"Faptul că există anumite întârzieri în efectuarea de plăţi până la urmă confirmă şi amploarea sprijinului pe care, până la urmă, românii, dacă ne referim acum la banii publici pe care îi gestionează Guvernul, îl oferă şi prin acest mijloc refugiaţilor ucraineni", a explicat Cărbunaru.
Întrebat în legătură cu faptul că întârzierile la decontarea cazării pot duce la situaţia ca proprietarii să-i dea afară pe refugiaţi, Cărbunaru a spus: "În câteva zile noul cadrul normativ va da, în primul rând, o predictibilitate şi o perspectivă mecanismelor prin care aceste plăţi vor fi făcute".
"Iar situaţia plăţilor restante pentru lunile care au trecut din acest an şi în curând ne apropiem de finalul celei de-a patra luni, aveţi perfectă dreptate, va fi clarificată curând. Repet, este un efort financiar important", a mai explicat Dan Cărbunaru.
El a mai spus că, din datele pe care le are, există discuţii pentru decontarea banilor de către Comisia Europeană. "Suntem încrezători că în perioada următoare sume importante ar putea ajunge în România", a arătat Cărbunaru.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 19:35)
Adica, totul pt banderisti, nimic pt mamaligari! Ai zice ca slugoii damboviteni au fost numiti in fruntea Ucrainei, nu in fruntea Romaniei! Oricum, fraierii care au crezut ca o sa se imbogateasca din cazarea ucrainienilor, sa-si ia adio de la banii promisi de slugoii din fruntea Coloniei noastre, caci n-o sa-i mai vada vreodata, din cauza gaurii negre din Buget, in plus alegandu-se si cu imobilele deteriorate de catre vandalii de banderisti!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2023, 20:35)
Da GRIJA pentru aia de la noi?
Au inmultit intersectiile!
Mare "Grija" avem.... de "altii" cand primim BANI de la ALTII!
De "saracii" nostri nimic.
s c cret