Dan Ioan Popescu: Înfiinţarea companiei energetice naţionale nu va rezolva problemele din sistem

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 aprilie 2008

Dan Ioan Popescu: Înfiinţarea companiei energetice naţionale nu va rezolva problemele din sistem

Înfiinţarea companiei energetice naţionale este o greşeală care nu va rezolva problemele din sistemul energetic, consideră fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. "Complexurile energetice Turceni şi Rovinari au nevoie de investiţii masive, dar vor avea ele fonduri de la Hidroelectrica? Întrebarea trebuie pusă înainte de a se decide înfiinţarea acestei companii", a menţionat Dan Ioan Popescu, prezent la un seminar pe tema liberalizării pieţei de energie. Potrivit acestuia, după 2013 România va fi nevoită să importe energie, consumatorii să plătească mai mult şi să fie închise capacităţi dacă nu se va investi în reducerea noxelor. "În perioada 2001 - 2004, România a obţinut de la bănci japoneze, în condiţii foarte avantajoa­se, fonduri pentru proiectele de desulfurare la Turceni, bani care stau şi acum nefolosiţi", a arătat Dan Ioan Popescu, citat de Rompres. Un proiect de hotărâre de Guvern publicat recent de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, prevede că Electrica SA îşi va majora capitalul social şi va emite noi acţiuni astfel încât să poată fi transferate în portofoliul său toate acţiunile deţinute de stat la societăţile Hidroelectrica şi la complexurile energetice Rovinari şi Turceni. Potrivit proiectului de act normativ, pachetele de acţiuni nominative deţinute de stat la Hidroelectrica vor fi transferate din administrarea Ministerului Economiei şi Finanţelor în administrarea AVAS, la valoarea nominală. Capitalul social al companiei Electrica va fi majorat cu aportul în natură al statului prin AVAS, reprezentând întregul pachet de acţiuni nominative deţinute de stat la Hidroelectrica şi complexurile Rovinari şi Turceni şi vor fi emise noi acţiuni ale Electrica care revin statului prin AVAS în schimbul aportului în natură. Practic, toate acţiunile celor trei societăţi vor fi transferate din proprietatea privată a statului şi din administrarea AVAS în proprietatea Electrica SA. Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a precizat recent că până la sfârşitul lunii aprilie va fi creată compania energetică naţională, iar peste 60% din companie urmează să fi privatizată. Vosganian a menţionat că viitoarea companie se va numi Electrica SA. Compania naţională energetică va fi formată din structura actuală a Electrica, inclusiv componenta de furnizare a electricităţii, la care se vor adăuga capacităţi de generare a electricităţii din surse termo şi hidro.

Potrivit ministrului, noua companie va include unităţi de producţie termo şi hidroelectrice, precum şi cele trei distribuţii de electricitate neprivatizate, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud. Vosganian a subliniat că nu vor face parte din noua entitate Nuclearelectrica şi termocentralele grevate de datorii. Ideea înfiinţării unei companii energetice româneşti a fost prezentată de către primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, la începutul lunii septembrie, când Guvernul a aprobat strategia energetică naţională a României pentru perioada 2007-2020. Premierul preciza, la acea dată, că noua entitate nu va încălca prevederile europene privind obligativitatea separării activităţilor de producţie, transport şi distribuţie a electricităţii.

Constantinescu: ANRE trebuie să blocheze înfiinţarea companiei energetice naţionale

Rolul Autorităcii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) este să realizeze o piaţă energetică competitivă şi ar trebui să blocheze înfiinţarea companiei energetice naţionale care atentează tocmai la aceste valori, a declarat, ieri, preşedintele Institutului Naţional pentru Studiul Amenajări şi Folosirii Resurselor Energetice, Jean Constantinescu, într-un seminar referitor la liberalizarea pieţei de energie. "Rolul principal al reglementatorului este să realizeze o piaţă concurenţial" de energie şi nu tarife cum crede lumea. Măsura înfiinţării companiei energetice naţionale atentează tocmai aici şi nu înţeleg de ce o instituţie creată special pentru asta tace şi nu ia nicio măsură pentru blocarea înfiinţării acestui holding, a spus Constantinescu. Potrivit acestuia, înfiinţarea companiei energetice naţionale va duce la apariţia unei oligarhii în energie, pentru că va concentra 50% din producţie şi 80% din serviciile tehnice.

Acest lucru contravine Uniunii Europene care doreşte ca un producător să nu aibă mai mult de 20% din piaţă. De asemenea, această situaţie va duce la o lipsă de lichidităţi în piaţă pentru că producătorii îşi vor vinde producţia propriilor furnizori. Dacă 55% din companie va fi privatizată, va fi un pericol foarte mare pentru Hidroelectrica, care are active foarte mari pe care statul nu le preţuieşte. Ar fi o greşeală foarte mare ca Hidroelectrica să fie dată într-o zonă privată, chiar şi a statului, a arătat Jean Constantinescu.

Domnia sa mai spune că Ministerul Economiei şi Finanţelor nu doreşte de fapt înfiinţarea companiei energetice naţionale dar din păcate decizia vine din mediul politic. Cei care au elaborat proiectul de HG (n.r. - AVAS) privind înfiincarea companiei energetice nu au publicat şi nota de fundamentare ceea ce arată că transparenţa este total absentă. Este pentru prima dată când se creează o breşă pentru privatizarea activelor Hidroelectrica iar acest lucru înseamnă că programul hidro al României este în mare pericol, şi cu siguranţă se vor sifona bani de la energia hidro la altele mai scumpe, consideră Constantinescu.

Directorul general al Direcciei politici energetice din cadrul MEF, Alexandru Săndulescu, prezent la acelaşi eveniment, a afirmat că este în mare parte de acord cu afirmaţiile preşedintelui IRE.

Întrebat de ce directorul din MEF a avut acest răspuns Constantinescu a spus: Nici MEF nu doreşte înfiinţarea acestei companii în acest mod dar decizia este în altă parte în mediul politic. Săndulescu, care este un expert în energie îşi dă seama că nu merge bine dar are nişte şefi.

În opinia lui Alexandru Săndulescu, compania energetică naţională ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor, nu a Autorităcii pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru că o mare parte din atribuţiile pentru asigurarea securităcii energetice aparţin Ministerului. Nu înţelegem de ce această companie va trece în subordinea AVAS şi nu va fi în subordinea MEF. Nu am primit până acum un răspuns la această întrebare. Iniţial, ideea a fost ca această companie să fie sub controlul statului, însă acum a apărut un proiect de hotărâre de Guvern prin care controlul companiei va trece la AVAS, a spus Săndulescu. Acesta a explicat că, de exemplu, ministerul este responsabil pentru asigurarea programului de iarnă în privinţa siguranţei în furnizarea de energie. Acest program de iarnă se făcea până acum prin intervenţii directe la managementul companiilor din subordinea MEF. Nu ştim cum va putea fi realizat în continuare acest program de iarnă, a spus oficialul Ministerului. Mai mult, Săndulescu a afirmat că nu se ştie ce se va întâmpla cu restul companiilor din energie care nu vor fi incluse în compania naţională, cum ar fi Termoelectrica sau complexul Craiova. De asemenea, Săndulescu a arătat că structurile de conducere ăi consiliile de administraţie vor fi numite de către AVAS iar ministerul nu va avea nimic de spus în acest sens.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energiei din România, Ion Lungu, consideră că această companie naţională va afecta competiţia pe piaţă. Dorinţa furnizorilor este ca regulile de piaţă să rămână respectate iar toată energia să fie vândută transparent. De pildă compania CEZ din Cehia care a fost dată ca model pentru înfiinţarea companiei naţionale energetice în România, este obligată să vândă toată energia pe bursă, a spus Lungu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce d-l Lungu n-a avut aceeasi atitudine in calitate de Presedinte

    al ANRE, motiv pentru care dealtfel e si invinuit de participare la 

    complotul de subminare a economiei nationale prin girul dat 

    contractelor incheiate intre Hidroelectrica si ''baietii destepti'', 

    tocmai in dispretul valorificarii transparente prin licitatie 

    a energiei produsa de Hidroelectrica, singura procedura ce ar fi asigurat obtinerea celui mai bun pret. 

    D-l Lungu mai bine s-ar cai in tacere si ar implora iertare poporului

    pentru jaful girat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb